Отиди на
Форум "Наука"

Кой е Кирил Кападокийски?


Recommended Posts

  • Потребител

Преди време четох в македонската уикипедия една статия, която е отговор на 10 лъжи на македонизма. Там се твърдеше, че Кирил Кападокийски създава славянска азбука, а не Солунските братя. Дори не за много години, а за две. Добре, Кирил Философ е много умен човек, той владее няколко езика, брат му не му отстъпва много - с една дума те са много умни и учени хора. Те не я създали за много години, а Кирил Кападокийски я създал само за една година. Пък и плюс това той не е славянин, а сътворил добра и точна азбука за славяните. Кой бърка македонците или аз?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Македонците. Но не бъркат, а просто се правят както обикновено на три и половина - този път не знам по каква точно причина, защото те обикновено "присвояват" Кирил и Методий, а в този случай явно ги игнорират.

Въпросният Кирил Кападокийски е персонаж от т.нар. Солунска легенда - той е родом от Кападокия, пък бил в Александрия, където му проговорил Господ, пък след това отишъл в Солун, където от местния митрополит научил например, че българите били човекоядци. Това обаче не му попречило (когато неколцина български князе, научили за идването му, обсадили Солун и поискали Кирил да им бъде предаден, понеже много им трябвал) да поживее с българите, без да бъде изяден, да им сътвори азбука и да покръсти 54 000 души по поречието на Брегалница.

Всъщност този разказ е базиран върху смесването на двама души - споменатият Кирил Кападокийски (за който нищо друго не се знае според мен) и Константин-Кирил Философ. Неслучайно Солунската легенда се счита за късен и доста ненадежден източник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Теди, в легендата не се ли бърка събития и с обсадата на Солун от Кубер. Пък и Кирил Кападокийски да дойде от Кападокия, да иде в Александрия... Можем ли да наречем това и нещо като намек за мисиите на Светите братя при араби и хазари.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Aми, намек. Най-обикновена бъркотия си е - често се среща в средновековните източници. Този, който е писал, въобще не е бил наясно кой точно е създал азбуката. Знаел е само името Кирил и че има някаква връзка със Солун - всичко останало в легендата най-вероятно е измислица.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...