Отиди на
Форум "Наука"

Италия през II-рата Световна война


Recommended Posts

  • Потребители

Италия е най-слабата държава от Великите сили . След като се отмята от Тройният съюз, тя играе през П.С.В. на страната на Антантата и макар, че не печели почти нищо, освен някои австрийски територийки, поне е на печелившата страна. После знаем идва на власт Мусолини и фашизма.

На някои може да се струва странно, но Италия е най-дълго воюващата страна през Втората Световна война. Макар да излиза от войната през 1943г. на практика италиански фашисти воюват до самият край, а повечето от редовната италианска армия минава, по почин на югославската армия в нелегалност и се присъидинява към партизаните воюващи срещу немскофашистките войски.

Прелюдията на В.С.В. започва доста преди фаталния 1. септември 1939 г. През 1934г. Мусолини се среща за пръв път с Хитлер и тук става първата уговорка за създаването на т.нар. Антикоминтерновски пакт ,който прераства в Тристранният пакт. Думата "AXIS" за пръв път е използвана от Мусолини в Милано на 1. юли 1936г.

Първите жертви на Германо-италианският пакт са съответно Австрия и Абисиния. Докато немците безкръвно присъидиняват роднинската територия на славните някога австрийци, то на Италия се налага доста здраво да воюва с етиопците.

Така, доста преди официалното започване на войната италианските черноризци воюват в Абисиния, Испания и Албания.

Войните на Италия преди В.С.В.

1. Абисинска война -

Италианците които още през XIXв. воюват с Абисиния, но са бити, решават този път да вземат реванш. Генерал Бадолио е изпратен в крайбрежните колонии в Африка ( италианците все пак са успели да окупират крайбрежието на Етиопия и на част от Сомалия). Италианците имат тежки бомбандировачи , около 200 танкети и над 200 000 армия. Етиопците водени от своя крал Haile Selassie се опитват да дадат отчаян отпор. Етиопската армия разполага само с пушки, няколко оръдия и картечници, които са доставени от англичаните . Танкове и бойни самолети въобще липсват при етиопското въоражение.

Въпреки това етиопците спират на няколко пъти настъплението на италианците и дори заплашват фланговете им. Само масовото използване на химическо оръжие и артилерия спасява италианската пехота от разгром. Етиопците дори успяват да унищожат с голи ръце няколко танкети, а конницата им всява ужас сред италианците.

Все пак етиопците са оставени сами на себе си, не са подкрепени от никого, дори когато техният делегат в ОН ( има едно такова чучело преди В.С.В., предтеча на нещастното ООН) призовава организацията за помощ , много делегати отсъстват, други си бърборят , а трети се правят, че не чуват.

При такова развитие на политическата обстановка, италианската армия се прегрупира , привлича още резерви и техника и вече планомерно громи леко въоражената етиопска армия.

Войната се проточва близо 10 месеца - 3. X. 1935 - 5. V. 1936 г.

Етиопците продължават партизански действия до освобождението на страната през 1941г.

2.Испанската гражданска война -

Както знаем Хитлер изпраща най-новите си самолети за да прехвърли франкистите от Африка в Европа. Още по-щедра е помощта, оказвана на Франко от Рим. Първоначално Италия изпраща около 36 000 войници ,танкети и самолети. Но те се оказват недостатъчни за националистите. И така на тяхна страна в Испания се сражават 80 000 италиански бойци, а материално-техническата помощ се изразява в доставянето на 1000 самолета, 2000 оръдия с различен калибър, 1000 бронирани бойни мащини, 3400 картечници и 10 000 единици ръчно огнестрелно автоматично оръжие. Дислоцираните в Испания италиански авиационни части извършват около 5300 бомбардировки срещу населени места и позиции на републиканската армия, по време на които са хвърлени над 11 500 т бомби. "Волунтерите" (италианският корпус) се представят добре, но най-голямата поука за немците и особенно за италианците би трябвало да бъде абсолютното превъзходство на руската техника над тяхната. Италианските танкети още по време на тази война ,ако изключим огнехвъргачните, които се представят добре се вижда ,че са абсолютно демоде. Те са уязвими дори от огъня на лекото стрелково оръжие. Самолетите в повечето случаи двуплощници са пълна скръб .

3. Инвазията в Албания - фактически, ако изключим спорадичните престрелки в Тирана и в някои други градове, албанците не дават никакъв сериозен отпор на италианската военна машина.

Не знам дали Дуче се е опил от лесните победи над слабите противници , но акълът му толкова се замайва, че започва да мечтае за възстановяване на Римската империя. На 10. юни 1940 г. Италия обявява война на Франция и така влиза във В.С.В.

Бих искал да чуя мнения по въпроса за организацията на италианската армия, техните планове и перспективи .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много добра тема! Обикновено италианското участие се оценява като "смешно" и с това се ограничават нещата. А то е странно съчетания между национален възход вътре в страната и одиозно нежелание да се воюва вън от нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според мен, Италия е доста омаломощена от Етиопския и испански конфликт. Вместо да спечели от войната с Етиопия колониалната армия, трябва да изкарва насъщния си в постоянен бой с етиопските партизани.Не знам какви суровини получава от Етипоия , но май разходите за войната са по-големи от приходите...

В Испанската война Италия похарчва около 700 млн. $ ,а на среща не получава нищо.

Италия има прекомерни искания.

Налудничавите планове на Мусолини са за завладяване на части от Франция, Югославия, Гърция,Турция, Малта, Тунис, Алжир, Египет, Судан, Етиопия, Кения, Сомалия, а защо не и Палестина ...

Какви са били плановете на италианците затова, как реално ще стане само един Господ знае... Може би са мислели, че англичаните ще се изметат от Африка, а гърците и югославяните ще им предоставят на тепсия териториите си...

Безспорен факт е, че самият Мусолини признава, че Италия не е готова за война и би се подготвила едва през 1942г. и е прав. Италия грабва пушкалата по подобие на Русия през П.С.В. която скача да защитава Сърбия. Е, едва ли Германия можем да я сравним със слабаците сърби, но влизането на Италия във войната е от съюзнически жест към нея.

Армията която се намира в Либия и Албания не е готова за настъпление. Само големия контингент от Етиопия набрал инерция от предишната война предприема някакви действия.

Въобще пред италианската армия има сериозни предизвикателства, които се очертават да станат неразрешими проблеми.

Доста българи , доколкото знам около 12 - 13 000 са искали да сритат англо-френските задници в Африка, сигурно и италианците са изпитвали в по-голяма степен тази тръпка, но едно са желанията , съвсем друго действията.

Много италиански девизии са необмундирани и снаряжени. Липсват елементарни неща, като военно облекло, обувки, ножове и вилици, даже ако щете за храна.

Ето защо можем да си представим 150 000 боси и гладни италианци насред пустинята, оставени само на голите мечти на Мусолини и сие ...

Италианската стратегия види се е страдала от недъзите на позиционното мислене. Ако изключим някои интересни решения в Етиопия, италианците не предлагат нищо интересно в стратегически или тактически план, поне до 1941 г. ,после с немска помощ се съвземат.

Доколкото може да се разбере от разни документални филми, италианците се захващат сериозно за оръжието чак след 1941г. , когато почти са изритани от Африка.

Може би с немска помощ започват да се обучават на най-различни противозенитни, противотанкови и обсадни тактики.

Трябва да отбележим, че при Ел Аламейн те се представят много достойно.

Въпреки понесените огромни загуби от 1935 -до 1943 г. над 1 млн. убити, пленени и ранени. Към началото на 1943г. Италия има 3,5 млн. армия, което е доста голяма цифра, по-голяма от японската армия, която през същия период има само 3,2 млн. армия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каква италиянска армия бе хора?Че то италиянските танкове през втората световна война приличат повече на детски играчки.Факт е че италиянците и румънците са много зле обучени и подготвени за такъв голям конфликт и те носят най голяма вина за обкръжението на германската армия при Сталинград.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Шопе, армия като армия ...

Знаеш ли на колко фронта се бият италианските войски???

Специално в Русия пък най-малко са им виновни на немците италианците и румънците.

Ами като са им съюзници, немците да са има дали екипировка, танкове, поне малко 88-мици .

Италианците, както казах и по-горе са щели да бъдат готови през 1942 г. за война - производство на нови типовео ръжия - средни танкове, нови образци артилерия и самолети.

Като добри образци на италианската военна техника бих отбелязал -

САУ "Земовенте"

Semovente da 75/34

The Semovente da 75/34 was introduced in late 1942, and accepted into service on 29 April 1943. It utilized the longer barreled 75mm L34 gun attached to the M 15/42 chassis. A total of 192 of these units were built, and orders for 500 more with the widened M 43 chassis was made in 1943 until the Armistice of 8 Sep 43.

Specifications

Class Semovente da 75/34

Muzzle Velocity 624 MPS

Gun Range 12,500 Meters

Ammunition 42 Rounds of 75mm Armor Piercing (AP)and High Explosive (HE) shells

Изстребителите - Мачи Macchi MC.202 Folgore и бомбандировачите Пиаджо 220 .За съжаление тази техника , започва да постъпва на въоражение чак към 1942г., в малко бройки, което не довежда до сериозни промени .

Италианските бомбандировачи са използвани от немците до края на войната, през 1944г. са използвани например, в Крим за да прикрият отстъплението на Вермахта.

Италианците са имали намерение да строят дори тежки танкове.

Така че, ако ще защитаваш немците не си го изкарвай на италианците или ръмънците .

Знаеш ли с какви танкове се бият те ??? С френски Рено R-35 , които са около 5 тона ,срещу 30 тонните Т-34 или Още по-тежките КВ-1 и КВ-2 .

И какво искаш от тях.

Италианците се бият много успешно на Съветският фронт до зимата на 1942г.Имали са и отлична тактика срещу съветските Т-34 с използване на противотанкови оръдия. Тогава срещу 11-те италиански девизии се изправят 25 съветски. Къде са германците тогава , знаеш ли ???

Заради налудничавите планове на Хитлер , Манхайм се мъчи да пробие руският обръч, вместо да бъде наредено на Фон Паулус да заповяда отстъпление от Сталинград за стабилизиране на фронта ....

Ама само обичате да приказвате...

След разгрома италианските войници се завръщат от Русия и разказват какви лицемери са швабите ... И правилно.

В Африка например при отстпълението на Ромел от Ел Аламейн, немците задигат всичкия транспорт от италианците, които са принудени да отстъпват пешком, при което са догонени от мотопехотата и танковете на англичаните ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не защитавам немците.Имах предвид разбиването на италиянците и румънците при Сталинград те нали са по фланговете на германската армия.За мен най големия политик в тази война бе Рузвелт Хитлер е добър оратор но само идиот би нападнал неподготвен СССР и при това без да е завършил войната на запад.Италиянците не могат дори да превземат Гърция и именно за това се налага Хитлер да се намеси по активно на балканите.Иначе нямаше да ни притиска толкова да влезем в оста.Можеше да си останем неутрални.Но авантюрата на Мусолини провали всичко.Ами нали имат индустрия защо не са си създали тежки танкове то от тези френски танкове имахме и ние слаба работа,нали за това казах че приличат на детски играчки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съгласен съм.

Значи открих тук едно мнение, което е много интересно и почти се съгласявам с него. Факт е , че италианците нямат нито природни ресурси, нито индустрия сравнима поне с Франция. Имат само един голям демографски прираст, с който Дучето се хвали и иска да го разхърли из Африка и на Балканите .

gollum

Ако се позамислим, ще открием, че си има съвсем нормални обяснения за слабото представяне на италианските въоръжени сили през ВСВ - имам предвид, различни от често повтаряното "италианците не ги бива за война". Съвсем накратко обяснението може да добие следния вид: Италия има много малък икономически потенциал и на практика изцяло зависи за основни суровини от внос (в много по-голяма степен, отколкото това важи за Германия). В добавка към това има сериозни социални проблеми и населението й е сравнително бедно (особено в южната част на страната). Поради това Италия не разполага с кой знае каква икономическа възможност да въоръжи и поддържа дори средно голяма армия. В добавка към това, Италия следва да поддържа сравнително голям флот и военновъздушни сили, както поради географската си уязвимост, така и заради комуникациите с колониите. Т.е., подобно на случая с Япония тя трябва да разделя ресурсите си между три различни области и общо взето те не стигат дори и за една от тях. Но за разлика от случая с Япония, близо до границата си тя има мощни във военно отношение държави и няма къде да усови нова икономическа и ресурсна база (и така колониите гълтат много социални ресурси).

Т.е., стратегически Италия през този период е обречена да поддържа слаба и зле въоръжена армия.

Към това следва да се добавят и други съществени съображения, които основно определят моралното състояние на войската - италианското общество не желае война (с изключение на сравнително малка група идеалисти-фашисти), което предопределя и слабия морал на повечето войнски съединения (изключение донякъде правят само фашистките ВВС подразделения).

Италианската аримя има сериозен организационен проблем - широка пропаст между редовия състав и офицерството (същият проблем го има и в румънската армия) - първите са обречени да живеят и да се бият в ужасяващи в битово отношение усолвия, често снабдяване липсва - всичко това в полза на офицерите, които живеят по-скоро аристократично, хранят се по съвсем други норми и често използват логистичните възможности за свои цели.

В добавка към това, италианските войници са зле екипирани (често нямат униформи и тръгват на война с гражданското си облекло), още по-зле въоръжени, а съединенията им имат много слаба ПТ артилерия и още по-слаба дивизионна артилерия. Мобилните им съединения са оборудвани също толкова зле.

Всичко това обяснява защо често, да речем в Северна Африка, нито германците, нито британците заемат позиции, държани от италианската армия - поради ужасяващите битови усолвия и мръсотията.

Т.е., всичките тези обективни причини описват защо италианската армия няма как да се представи добре. Но не следва да се прави генералният извод, че италианските войници се показват като страхливци или пък, че не умеят да се сражават - срещал съм не малко свидетелства точно за обратното - особено в Северна Африка - те удържат позициите си с не по-малко упорство и умение от тези на германските им съюзници - порблемът им е, че пехотата им не е моторизирана по никакъв начин (за разлика от немската и биртанската), което ги обрича на обграждане и унищожение/пленяване винаги при пробив на противника (дори да не е на техния сектор). Затова и загубите им са големи, а пленените още повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В това мнение има много логика, но все пак бих прибавил към него и някои национално-психологически особености на италианците. Те наистина, макар да имат блестящи изключения като например едни морсски диверсанти, не обичат да се бият. А и явно няма за какво, защото те наистина нямат имперски импулси или жестока армейска дисциплина или дух, а са просто едни истински симпатяги, на които Дучето им е пооправил държавата, но вече иска от тях неща, които им идват в повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз отдавам най-голямо значение на липсата на мотивация за бой у италианския народ, като основен фактор за трагичните резултати от тези кампании. Но не съм съвсем съгласен, че са изостанали и бедни - северната част на страната, особено Пиемонт, никак не отстъпва на останалите западноевропейски индустриални райони, инженерите им имат и постижения в разработката на оръжия и техника.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

При италианците е имало конфликт между теорията и практическото и реализиране. Армията им исторически е развита за борба на планински терен в Италия и нейните съседи. По-късно италианската армия се адаптира и приема и функцията на колониална войска.

Към началото на 1938 г. си имат и доктрина за маневрена война на ограничен терен -La Guerra di Rapido Corso ( Война на бързото развитие) на генералите Baistrocchi и Pariani. Към началото на ВСВ армията им не е екипирана, организирана и тренирана в тази доктрина, поради опозиция в лицето на повечето висши военни както и във Франция.

Грешките им са, че отричат маневрите на дивизионно ниво и признават само маневри контролирани от корпусите и армиите. Доктрината им дава абсолютно върховенство на пехотата, плюс интеграция на артилерията с пехотата. Танковете считат за поддръжка на пехотата. Леките танкове интегрират с кавалерията. Ясно е, че подобна доктрина не би имала шанс в Либия.

При битката при Сиди Барани, италианците с ужас установяват, че не разполагат с оръдие, което да пробие бронята на танка Матилда. Въпреки това разчетите им се бият храбро и водят огън докато не загиват около своите оръдия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Трябва да отбележим, че при Ел Аламейн те се представят много достойно

Трудно могат да се отбележат достойнства. Противно на твоите забележки италианците са повече от немците и като жива сила и като танкове при Ел Аламейн, освен това би трябвало те да са отговорни за забавянето на Африканската кампания позволяващо окопитването на британците и пристигането на техните подкрепления, както и за проблемите с доставките от Европа, които са прекъснати от англичаните и намаляват твърде драстично.

И накрая - при втората битка за Ел Аламейн първи минават в отстъпление италианците, Ромел ги спира, прегрупира силите си, започват нови боеве и пак италианците се осират, пробивът е направен отново при тях, като цели 3 дивизии са разгромени за един ден...

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И накрая - при втората битка за Ел Аламейн първи минават в отстъпление италианците, Ромел ги спира, прегрупира силите си, започват нови боеве и пак италианците се осират, пробивът е направен отново при тях, като цели 3 дивизии са разгромени за един ден...

Няма как да не се провалят– Монтгомери разполага при Ел-Аламейн с над 1000 танка, докато италианските танкови дивизии „Литорио” и „Ариете” имат 300 танка при това остарели и без практическо приложение.

Пробивът на южния участък на 29 октомври Монтгомери прави там където фронтът е удържан от малобройни италиански части, при това там не е имало никакви резерви на Оста. Поражението на италианците е било предрешено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
При битката при Сиди Барани, италианците с ужас установяват, че не разполагат с оръдие, което да пробие бронята на танка Матилда. Въпреки това разчетите им се бият храбро и водят огън докато не загиват около своите оръдия.

Добре де, нямали ли са разузнаване, оценка на бойните и технически параметри на противника и т.н.???

Мисля, че след идването на Ромел, италианците чуствително променят тактиката за борба с танкове.

Специално за танка Матилда , дори танковете от корпуса на Ел Командоре не са имали способности за борба с тях. Оставали са 88-миците. Единственият способен танк да им противостои е T- IV J, който идва чак към средата на 42-ра.

Относно концептуалното развитие на военната стратегия ,мисля Дуче е трябвало да даде повече свобода на действие.

Повече от ясно ,че ако тръгнеш на война като на карнавал ще ти надупчат намазания костюм ...

Италия допуска прекомерно разсъсредоточаване на воийските и разпиляване на ресурсите. Не може едновременно да водиш войни на 3 фронта извън митрополията. И всички чакат доставки единствено и само от нея.

Да англичаните го правят, а после и американците, но те имат доста колонии, места за свръзка и комуникация, а и не разчитат на митрополиите, специално англичаните събират именно ресурси оттам, а цялата им боеспособна армия е съставена от австралийци, канадци, новозенландци и индийци. А италианците разхвърлят войски из цяла Африка и Балканите без никаква връзка, стратегия, подсигуряване. Въобще не са мислели нищо - как ще снабдяват Източна Африка, след като англичаните затворят Суецкия канал, как ще неутрализират Малта, Гибралтар и т.н..

Италианците разсъждават на парче без стратегия, координация и методика. Резултатите са плачевни.

Когато трябва италианците се бият самоотвержено и докрай. Кой унищожи 500 танка на англичаните при Ел Аламейн ???

Предавали се .... ами, какво да предлагате да направят. Нямат никаква техника за избегнат обкръжението, не се бият за собствената си земя. Зад тях не е Волга или Дунав. Пращат ги като агнета на заколения без смисъл и порядък, само голи фрази и нечленоразделно крещене на Дучето ....

Примери колкото си щеш . Войната започва, а те строяват целия флот на шпалир. Ами разсъсъсредоточи го, направи замаскировка и прочие... Потрошават го някви си дву и триплощници. После тръгват на Балканите като на сватба. В планинският район на Македония и Епир не са спирани една или две армии, та и тях да не ступат. Лани англофренци са яли бой и от по слаби противници като турци и българи при Галиполи и в Македония. През 15 в. шепа албанци стопират турските пълчища .

Хубаво включване на Панцера, а какви са били плановете за война и настъпление на италианците, след като е отхвърлен Блицкрига на генералите Baistrocchi и Parian ???

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Специално за битката при Ел Аламейн, гадното томи Монти, знае, че армията му е два и три пъти по голяма и започва да играе на изтощаване.

Една проста аритметична проверка на данните показва, че загубите на Томитата са еднакви с тези на итало-немците.

Абсолютно същата работа е и при Курск . Там немците губят същото количество бойна техника, колкото и руснаците.

И там, и тук англичаните и руснаците съумяват да възстановят загубите, докато за немците са бъзвъзвратни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Хубаво включване на Панцера, а какви са били плановете за война и настъпление на италианците, след като е отхвърлен Блицкрига на генералите Baistrocchi и Parian ???

Маневрената война - La Guerra di Rapido Corso ( Война на бързото развитие) се прилага на ограничен (планински) терен. Тя има слабо приложение в пустинята. По-късно италианците в състава на Afrika Korps се нагаждат към германската доктрина.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преценката на ген. Ромел за италианската армия, която е на негово подчинение в Африка е може би най-точна:

"Италианският войник е дисциплиниран, трезв, превъзходен работник и пример за германците при изграждането на окопни позиции. Ако е атакуван, той реагира правилно. На него обаче му липсва офанзивен дух и освен това надлежна потготовка. Много от операциите не успяха единствено поради липса на координация между артилерийския огън и настъплението на пехотата. Липсата на адекватна логистика и техническо обслужване, както и недостатъчния брой моторизиран транспорт и танкове е причината при марша си някои италиански подразделения да пристигат на бойните си позиции в непълен състав. Липсата на транспортни средства и техническо обслужване в италианските съединения, и по-специално в големите съединения им пречи да се държат като резерв и на тях да се разчита при бързо настъпление."
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

E , какво е ''Матилдата'' ??? Хеликоптер???

Англичаните я дават в ленд-лиза на руснаците, може да е въоражена като италианска танкета, но затова в началния перидо на войната до 1942 е най-силно бронирания танк, ако изключум КВ-тата .

''88- мица '' не знаеш какво е ???

Ами едно противовъздушно оръдие, което успешно започва да се прилага и като ПТО, дори в определени моменти е най-силното оръжие на немците въобще.

Прехвалените немци до 1943г. нямат нито един свястен танк, карат като италианците на ''танкетки'' , :biggrin:

Ти кажи защо италианците са се предавали на талази в тази война - в Източна и Северна Африка, в Русия,в Сицилия и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Маневрената война - La Guerra di Rapido Corso ( Война на бързото развитие) се прилага на ограничен (планински) терен. Тя има слабо приложение в пустинята. По-късно италианците в състава на Afrika Korps се нагаждат към германската доктрина.

Да точно така е. Ако в началото италианците на 240 000 войници имат около 8000 транспортни средства(бронирани коли, транспортьори, джипове, трактори, камиони и автомобили). То след идването на Ромел .Се получава следното -

When Rommel arrived with a Panzer and Motorized Infantry Division in February 1941, The Italian "Ariete" and "Trento" Divisions arrived as well from Italy. The formidable "Ariete" was composed of 6,949 men, 163 tanks , 36 field guns, 61 anti-tank guns and the Brescia Infantry Division. Rommel had at his disposition 100,000 Italians, 7,000 Italian trucks which supplied munitions to the front, 1,000 Italian guns and 151 Italian aircraft. But this firepower was only slightly greater than the amount of force Graziani had available in the beginning of the North African conflict so it could not be the entire explanation.

Жалкото е ,че след 1941 са попиляни почти всички ресурси на италианската армия, които са унищожени или попадат в плен на англичаните в Африка (на Суданския, Сомалийския, Етиопския и Либийски фронтове).

Техниката много бавно се попълва, след офанзивата на Изток, най-добрите италиански девизии са изпратени там и за Северна Африка остават пак второкачественото.

По важното е,че след идването на германците, италианците престват да се предават на тълпи и губят страха си от танковете. Германците разкриват на италианците много добри антитанкови тактики, както и снабдяват дезвизиите им с 88-мици. Лъжа е ,че италианците бавели германците. Например в бойна слава се твърди ,че в първата битка при Ел Аламейн , италианците изостанали и не взели участие в нея, което не е вярно. 15 танка от девизията Ариете се опитват да пробият английскита линия близо до Ел Аламейн, това са най-новите средни танкове М15-42. Те разбира се са спряни, но ако Грациани не беше попилян през 1941г. и итало-германците имаха началалният му ресурс от транспортни с-ва и въоражение, положението на англичаните съвсем не би било розово.

Ако към тях се прибави и новият танк

CarroP40.jpgThis was the first Italian tank that was comparable to the Allied tanks. Unfortunately for Italy, production came to late, and Italy surrendered before they could be employed by the Italian Army. Over 100 of these tanks were built between 1943 and 1945, most of which were under German control after the Italian armistice and a good percentage lacked engines.

Specifications

Class P.40 Armor 60 mm Range 150 km Weight 26 tons Speed 35 km/hr Dimensions 5.80 x 2.80 x 2.52 mt Crew 4 Armament n.1 gun 75 mm + n.1 8.0 mm MG

то положението съвсем би придобило други измерения.

Много късно и немците се решават да прехвърлят сериозни армейски съидинения, защото американците навлизат при операция Торч в Мароко и Алжир.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ще помоля, МГ-то и Панцера като класни "дойчландски" организатори за една алтернативка, ако те са главкоми на щаба на италианската армия, какво биха направили.

Аз бих се решил на първо място на някои политически маньоври, тук вече Германия и Италия -

1. Атака на Гибралтар - каквото и колкото да ми струва, ако ще и война с Испания, при условие на недоговаряне с Франко. Ами , много искал Франко, аз бих му дал цяла Западна Африка, да ходи да си я вземе, на Французите на Виши бих дал Централна африка - белгийските и английски части, по този начин ,ще ги компенсирам ,за загубата на Мароко и Тунис.

2. Атака на Малта - привличане на мощни въздушни сили, с цел пълно превъзходство, координиран въздушен и морски десант.

3. Договорка за прехърляне на итало-немски сили в Мароко за отразяване на евентуален десант - за стационарни сили биха били използвани италиански, френски и испански сили, които на първоначален етап биха се справили с поставената задача. Вместо италианците да киснат на Ботуша, могат да киснат в Мароко или Испания.

4. На този етап Портогалия също е прогерманска и бих й предложил Южна Африка, да ходи да си я вземе.

5. Прегрупиране към края на 40-та г. въздушни сили за удар по Английският средиземноморски флот. За целта , може да се прегрупират незабелязано около 500 самолета- торпедоносеца, бомбандировача, разузнавателни самолета и да се пусне мухата с италианския флот. Целия флот излиза на парад и тръгва за славна битка с английският флот, така както в Северна Африка италианските танкчета са подмамвали английските хипопотами към 88-миците, така сега англичаните щяха да тръгнат са смелят флота и биха попаднали на координирана атака от страна на въздушната армия съставена от немски и италиански торпедоносци и бомбандировачи и задълго биха преустановили съществуването си в тая част на света. След това Ромел щеше да има бензин до Иран , най-малко ...

Без флота, Малта и Гибралтар, англичаните трудно биха били организирали отбраната си в Египет, нарушени коминкации, преминаване от митрополията чак през нос Добра на майната си и въобще едва ли биха концентрирали толкова сили на този фронт, отделно резервите щяха да подхождат бавно и да бъдат бити на части от Ромел ,което и прави той успешно, до септември 42-ра.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
This was the first Italian tank that was comparable to the Allied tanks. Unfortunately for Italy, production came to late, and Italy surrendered before they could be employed by the Italian Army.

За да проезвеждаш качествени танкове е нужна добре развита военна индустрия, която да конкурира военната индустрия на твоите противници, каквато Италия няма. Италия влиза във войната без тежки танкове и с неудобни средни танкове с ненадеждна механика. Липсват и суровини и индустриална база за производство на качествени и конкурентоспособни на противниковите тежки танкове.

За сравнение годишната продукция стомана на някои страни по време на ВСВ:

Италия: 2.4 милиона тона

Япония: 5 милиона тона

Британия: 13.4 милиона тона

Германия: 22.5 милиона тона

източник: http://www.comandosupremo.com

Италия е потготвена за алпийска война с Франция или инвазия срещу Югославия, а не за война в пустинята или в Русия.

Британия и Франция преди войната не са имали бронираните сили, които Италия е притежавала. Три армии в света преди войната имат визия за използването на бронираните корпуси – Германия, СССР и Италия. Една квази-бронирана бригада са имали по това време и в САЩ.

Но все пак първата армия, която използва в бойни операции в Европа танкова дивизия е Италия с бронираната си дивизия Centauro срещу Албания. Тук италианците изпреварват дори Германия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За да проезвеждаш качествени танкове е нужна добре развита военна индустрия, която да конкурира военната индустрия на твоите противници, каквато Италия няма. Италия влиза във войната без тежки танкове и с неудобни средни танкове с ненадеждна механика. Липсват и суровини и индустриална база за производство на качествени и конкурентоспособни на противниковите тежки танкове.

За сравнение годишната продукция стомана на някои страни по време на ВСВ:

Италия: 2.4 милиона тона

Япония: 5 милиона тона

Британия: 13.4 милиона тона

Германия: 22.5 милиона тона

източник: http://www.comandosupremo.com

Италия е потготвена за алпийска война с Франция или инвазия срещу Югославия, а не за война в пустинята или в Русия.

Британия и Франция преди войната не са имали бронираните сили, които Италия е притежавала. Три армии в света преди войната имат визия за използването на бронираните корпуси – Германия, СССР и Италия. Една квази-бронирана бригада са имали по това време и в САЩ.

Но все пак първата армия, която използва в бойни операции в Европа танкова дивизия е Италия с бронираната си дивизия Centauro срещу Албания. Тук италианците изпреварват дори Германия.

Така е, но докато в Етиопия и Албания, италианците воюват срещу коне, лъкове и в най-добрия случай пушки, то английските танкове "Матилда" и " Крузейдър" се оказват непреодолима преграда пред италианските сили, мисля, че най-вече психически не издържат.

през първият период на войната масово се предават белгийски, холандски и френски войници, така ,че не мисля ,че италианците са грозен пример на дезертьирство и предателство. Насред пустинята без амуниции, провизии и вода, аз не виждам кой не би се предал, с тези разтеглени комуникации от по 2000км си е било кофти работа да останеш насред пустинята с гол в ръката нож....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

rizar,

само една малка отметка относно точка 4 от твоя коментар с номер 21.

наистина португалия съдейства на германците да окажат помощ на франкистите в испанската гражданска война, но в последствие в поругалия нарастват подозренията спрямо хитлер.

освен това португалия и англия сключват договора от уиндзор още в края на 14-ти век.

този мирен договор е в сила и до днес и една от причините португалия да остане неутрална, като дори дава на съюзниците военни бази на азорските острови.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
rizar,

само една малка отметка относно точка 4 от твоя коментар с номер 21.

наистина португалия съдейства на германците да окажат помощ на франкистите в испанската гражданска война, но в последствие в поругалия нарастват подозренията спрямо хитлер.

освен това португалия и англия сключват договора от уиндзор още в края на 14-ти век.

този мирен договор е в сила и до днес и една от причините португалия да остане неутрална, като дори дава на съюзниците военни бази на азорските острови.

През Първата световна война , портогалците дори изпращат един 60 000 отряд на Западният фронт, но именно оттам започват едни немски пробиви, при което портокалчетата са смазани, май през В.С.В. са си взели урок...

Амиии, по принцип ги е страх от Испания, щото не са казали не са ги лапнали, затова ближат задните части на томитата...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...