Отиди на
Форум "Наука"

Какъв хляб ядем?


Recommended Posts

  • Потребители

Хлябът като престои по-дълго време, особено на влажно място, мухлясва. Покрива се със синьо-зелена плесен, която навремето в училище ме учеха, че била пеницилин. Запомнил съм това защото тогава така се казваше първият и единствен антибиотик. Биеше се в задните части със спринцовка. Болезнена работа, пък аз често настивах, заболяваха ме ушите и лекарят веднага: нагревки и пеницилин.

Сега като потърсих пеницилина в интернет установих, че на всички чуждестранни езици тази синьо-зелена плесен се казва пеницилин, но на български е хлебен мухъл.

post-2642-1251296745_thumb.jpg

Тук показвам една мухлясала филия от истински хляб - синя е.

post-2642-1251296752_thumb.jpg

А това е също мухлясал хляб. Поне сигурно е купен за хляб. Аз го видях в този вид, когато го заснех и не знам неговия произход. Някой го е хвърлил в парка, за да нахрани патиците, но се вижда, че нищо не го е яло. Има по него малко пеницилин, но повече е покрит с някаква бежова плесен. Явно е някакъв вид гъба и сигурно има съответното латинско наименование. Но след като хлебната плесен е синя, това хляб ли е?

post-2642-1251296758_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плесента не е и не може да е пеницилин. Пеницилина първо е извлечен от плесен (още проф. Асен Златаров Аура се е занимавал с това по време на войните в началото на миналия век), сега май се синтезира (не съм сигурен де). А хляба по-добре да плесенясва, значи е истински ;). Като знам с какво го правят (подобрители, стабилизанти и т.н.) се учудвам, че все още има такъв дето може да плесеняса ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да уточним леко. Пеницилинът е антибиотик, но то не пречи да се разбере, че Гербов има предвид плесента от която се добива пеницилина. А самите плесени са от род Penicillium ( ако на снимката изобщо са пеницилиум) са доста видове - едни нападат растения, други могат да предизвикат заболявания при хора и животни. Вида от който се добива антибиотика е Penicillium chrysogenum (по- рано се казваше Penicillium notatum). Изобщо плесените са навсякъде около нас и изобщо не е изненадващо ако ги откриете на всякъкви места, а това, че ги има на хляба не означава, че той е бил хубав или лош. Имаше еднин докоментален руски филм "Плесен" -е малко са преувеличили за някой неща, но е интересен - намерете го и го гледайте.

А откривателя на пеницилина е Александър Флеминг, но човека не можел да го извлече от плесента, просто не е бил биохимик (то по това време много хора го смятали за хахо с тия негови плесени и не вярвали, че може да стане нещо от всичко това). Тогава се намесват Флори и Чейн та те успяват да го го извлекат. Малко инфо ТУК и род Penicillium

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Пропускате момента, че хлябът е мухлясал и то доста добре, на място, където би трябвало да има редица диви твари. Но не е докоснат.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Пропускате момента, че хлябът е мухлясал и то доста добре, на място, където би трябвало да има редица диви твари. Но не е докоснат.

Защо да го пропускаме? Съвсем нормално никой да не иска да го яде. Веществата, които отделят плесенните гъбички, отблъскват или действат дори смъртоносно на всякакви живинки - от бактерии до бозайници.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...