Отиди на
Форум "Наука"

Защо има безработица в България?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Защо има безработица в България?

Всеки ще ви каже - има криза. И това е вярно, но основните причини в България хората да остават без работа са по-фундаментални и са валидни още преди кризата да се прояви. България е малка и отворена икономика и всяка промяна в чужбина се усеща веднага у нас. Ние сме толкова зависими от чуждото търсене, че огромната част от българските работници и работодатели трябва да са изключително гъвкави, да придобиват постоянно нови умения и знания, да се местят от сектор в сектор или от един регион в друг, за да запазят пазара и работата си. Всяка промяна в търсенето и предлагането на стоки и услуги е причина дадени отрасли и фирми да се развиват, докато други остават без поръчки, а техните работници - безработни. С други думи, винаги ще има хора, които ще са без работа. За да няма висока безработица, е важно да са създадени такива условия, че лесно да се преминава от една работа на друга и престоят в състоянието безработен да е кратък.

Защо много хора в България не са мобилни?

1) Някои групи работници остават на работа заради политиците. Те ги окуражават, че никога няма да бъдат съкратени (БДЖ, "Кремиковци" и т.н.). Затова и не се местят, не търсят активно работа и са оставени да мислят, че друг шанс на пазара на труда няма да имат. Междувременно ние плащаме заплатите им. А само си помислете какви шансове щяха да имат в последните 4-5 години, когато фирмите търсеха отчаяно хора и бяха готови да ги обучават от самото начало.

2) Част от хората в активна възраст са автоматично изключени от пазара на труда поради съществуването на минимална работна заплата, която отгоре на всичко се повишава постоянно - кой работодател ще наеме човек без опит и квалификация за 240 лв., ако на практика произвежда стойност за 180 лв. Според Агенцията по заетостта в групата на продължително безработните над 1 година преобладават лицата без квалификация и специалност (72.1%) и с основно и по-ниско образование (69.4%), което обяснява значителните трудности при намирането на работа. Разбира се, част от тях работят на черно, но продължават да получават различни плащания и услуги от държавата.

3) Ограничение пред най-уязвимите групи безработни са и минималните осигурителни прагове - те налагат разходи за бизнеса, разходи за гражданите (увеличаване на цените на стоките и услугите, по-малко работни места и по-малко отработени часове сред по-ниско квалифицираните и уязвими групи), както и по-високи разходи за публичния сектор - повече обезщетения за безработица и загуба на приходи от осигуровки и данъци от увеличаване на сивия сектор и намаление на заетостта. Разбира се, очакват се и някакви ползи от тази мярка - по-високи възнаграждения на по-ниско платените работници (за сметка на работодателите и по-високо платените работници) и допълнителни приходи за бюджета. Според изследване на ИПИ нетният резултат за икономиката от увеличаване на минималните осигурителни прагове със средно 26.6% е отрицателен - загубата е в размер на 4.65 млрд. лв. за 10 години. Само за първата година загубата е 545 млн. лв. Следователно те не постигат политическите цели, които се поставят при въвеждането им.

4) Много безработни работят в сивата икономика най-вече поради високото облагане на труда. За много хора да работиш и след това повече от 30% да се вземат от държавата без ясни ползи от това е нелогично и е причина да се работи в сивата икономика, да се работи по-малко или въобще да не се работи.

5) Образованието - от основно до висше, не предоставя необходимите знания.

6) Някои работят в сектори, които отдавна не са това, което бяха, и се поддържат "живи" единствено чрез държавни субсидии - железниците, тютюнопроизводители, земеделци и др. Това не означава, че не трябва да произвеждаме тютюн или домати, или пък да няма железница - просто не е ясно дали заетите в тези сектори трябва да се точно толкова на брой, дали трябва да работят така, както го правят сега, и т.н. Основната причина те да съществуват в този си вид са субсидиите, които всички ние плащаме и не знаем какво би станало, ако бъдат оставени да се справят сами, без да разчитат на държавата.

7) Хиляди на държавна служба биха изпитали огромни трудности в намирането на работа и затова не се местят. Това означава, че дори и да не създават добавена стойност, ние ще продължаваме да плащаме за издръжката им. Нещо повече, в стремежа да си намерят работа, която да оправдава съществуването им, често се изготвят правила и регулации, които натоварват частния сектор и гражданите. Това не е валидно за всички заети в администрацията, но спокойно може да бъдат съкратени поне 20%, без от това да пострада "държавната машина".

8) Стотици, а може би и хиляди работещи са с изключително ниска производителност на труда, но продължават да бъдат наети най-вече във фирми, за които е възможно да пренасят "неизработената" заплата върху потребителите - става въпрос за монополни сектори, където по ред причини не се допуска конкуренция или е много трудно да навлезеш. Там се ценообразува по начин, който да покрие загубите от изключително ниско производителните работници.

9) Съществуването на програми на социалното министерство, които трябва да "насърчат" работодателите да наемат хора, също са причина за ниска мобилност. Доклади на Сметната палата показват, че те имат изключително ниски резултати и не постигат целите, за които се харчат десетки милиони. Ако тези програми не съществуваха или бяха силно ограничени, с ясен фокус за повишаване на мобилността на пазара на труда, нямаше да се налага харченето на толкова средства, а хората, за които са предназначени, ще стават все по-гъвкави и ще разчитат най-вече на себе си.

10) За съжаление част от безработните са ниско мобилни и поради чисто човешки причини - имат къща, семейство и приятели в родния си град. Това е тяхно предпочитание и право. Неприемливо е обаче да очакват, че другите, които са достатъчно мобилни и намират работа далеч от дома, ще плащат за техните предпочитания.

Ясно е, че хиляди хора в България стоят без работа или работят в сектори, за които всички плащаме. Тези хора са изключително ниско мобилни и неспособността им да се приспособяват към променящите се условия тежи както на самите тях, така и на всички останали, които намират начин да не бъдат безработни.

Какво може да се направи?

Най-добрият вариант е да се премахне данък "минимална работна заплата", данък субсидии, данък осигурителни прагове, данък държавна администрация и да се намалят осигуровките - така хората в работна възраст ще имат реална причина да са гъвкави и мобилни. Истинските причини за безработицата трябва да се атакуват така, че да не насърчават хората да се крият в сивата икономика, а политиците да се упражняват в инициативи да ни "спасяват", харчейки милиони. При криза това е задължително условие, за да може икономиката бързо да се възстанови.

Светла Костадинова

http://www.dnevnik.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Чудна идея. А къде да проявят своята мобилност хората? В София ли да кацнат сите българи заедно?

Мисля, че достатъчно българи проявиха мобилност да идат на работа в чужбина, но като се съкращават работните места и там, де да идат?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност като се замисля, не е преместването решение на проблема. Може, ако си специалист и някъде има добро място за работа, но това няма да реши икономическите проблеми на България.

Те просто са от политически характер. Така, че не е зле хората да проявят малко изборна мобилност, да си идат на изборите по родните места и най-сетне да гласуват за ПРАВИЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, че аман от грешки и заблуди, съчетани с депесарска изборна мобилност...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имам чувството, че гу-жа Светла Костадинова, ако така се казва авторката на гореспоменатата статия, представена ни от Историк, не живее в България.

Нещо повече, предполагам, че тя не живее и на планетата Земя. Подобни "марсиански" мъдрости за "мобилност", "производителност на труда", "хора, дет измисляли регулации, щот немало с какво да се занимават" и тем подобни глупости, не може да прочетете в нито едно уважаващо себе си небългарско печатно издание. Където и да е на тази планета!

Наистина съжалявам хората, които не говорят друг език освен български!

Подобни дивотии пълнят само докладите на такива "човеколюбиви" организации като Световната банка и МВФ.

Поздрави

ПП

За сведение на Светла - регулациите не се измислят от обикновените общински или държавни служители, а от хора, които са много, ама мноооого по-високо и мотивацията на тези "високи" хора съвсем не е свързана с грижата им да намерят работа на некой си сульо и пульо.

Както, предполагам, и собственикът на в-к "Дневник" не издава вестник, за да може г-жа Светла да пише в него своите "мъдрости", т. е. да и намира работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, азбучна истина е, че с регулациите растежът се спъва, в това отношение е права авторката. Но преди да препоръчаш на някои да се видгне и да се премести, трябва да има възможности за това...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
E, азбучна истина е, че с регулациите растежът се спъва, в това отношение е права авторката. Но преди да препоръчаш на някои да се видгне и да се премести, трябва да има възможности за това...

Регулациите не се правят, за да "спъват растежа" - никой не би следвало да има интерес от това. Регулациите се правят, за да внесат ред и сигурност. Злоупотребите със служебно положение пък са нещо съвсем друго и те не зависят от количеството на регулациите.

Относно "мобилността" си абсолютно прав. Едно е, като Светлето, да си седиш на бюрото в София и да разсъждаваш за "мобилността" и "проиводителността на труда", а съвсем друго да живееш в Трън и да се чудиш каква работа да си намериш в София, за да си покриваш разходите за път и квартира.

Има малка разлика, нали? :mrgreen:

Дет се вика, за Светлето, на чужд гръб и сто тояги са малко.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Регулациите, когато се правят добросъвестно, са с такъв замисъл. Когато се правят недобросъвестно, са с цел да дадат предимство на една или друга икономическа структура.

И в двата всички случаи обаче пречат на икономиката.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Те ги окуражават, че никога няма да бъдат съкратени (БДЖ, "Кремиковци" и т.н.). Затова и не се местят, не търсят активно работа и са оставени да мислят, че друг шанс на пазара на труда няма да имат.

БДЖ е най големия кърлеж на бюджета. Окуражават само администрацията, а служителите ги лъжат и съкращават главно тях. Ако не се лъжа най много служители има в БДЖ. Да не споменавам колко пък печели.

Според Агенцията по заетостта в групата на продължително безработните над 1 година преобладават лицата без квалификация и специалност (72.1%) и с основно и по-ниско образование (69.4%), което обяснява значителните трудности при намирането на работа.

Още повече неквалифицирани безработни ще има, защото имаме много роми без образование децата им са и ще са на същото ниво. Също така има много хора с некачествено и купено образование. За в бъдеще нещата никак не са розови.

не е зле хората да проявят малко изборна мобилност, да си идат на изборите по родните места и най-сетне да гласуват за ПРАВИЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА, че аман от грешки и заблуди, съчетани с депесарска изборна мобилност...

То има мобилност, но има неориентираности и некомпетентност в политиката. Повечето не знаят за кого да гласуват. Бойко Борисов не беше най идеалния, но все пак хората избраха по-доброто зло. И ако този човек оправи България ще преглътна отрицателните му качества в личността.

П.П.Днес прочетох една много радостна новина ... Цигарите ще поскъпнат с 30% от януари заради изненадващо висок акциз .. Ура. А сега и ред на алкохола.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По въпроса.

Ако България иска да намали безработицата. Първо трябва да привлече чуджи инвеститори, които да откриват много предприятия. Трябва да има производствен процес, да се предлагат качествени и конкурентно способни стоки и услуги – не само в страната. Не бива да се залага на внос на готови стоки. Производителите да имат данъчни облекчения и много добри условия за работа. Да има намеса на държавата в икономиката, защита на малкия и среден бизнес, защита на правото на собственост и минимални регулации. Големи, радикални и ефективни промени в здравеопазване, образование, съдебна система и др. Начини да се привлечат инвеститори.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Най-добрият вариант е да се премахне данък "минимална работна заплата", данък субсидии, данък осигурителни прагове, данък държавна администрация и да се намалят осигуровките

Ако държават премахва данъците този бюджет от какво ще се пълни? И ако го махне със сигурност ще сложи акциз на всичко друго и пак по косвен начин ще си плащаме данъците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Регулациите се правят, за да внесат ред и сигурност. Злоупотребите със служебно положение пък са нещо съвсем друго и те не зависят от количеството на регулациите.

Злат, но те зависят от налагането на тези регулации! В Бългерия са толкова корумпирани, че винаги мога да избягна регулациите!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
По въпроса.

Ако България иска да намали безработицата. Първо трябва да привлече чуджи инвеститори, които да откриват много предприятия. Трябва да има производствен процес, да се предлагат качествени и конкурентно способни стоки и услуги – не само в страната. Не бива да се залага на внос на готови стоки. Производителите да имат данъчни облекчения и много добри условия за работа. Да има намеса на държавата в икономиката, защита на малкия и среден бизнес, защита на правото на собственост и минимални регулации. Големи, радикални и ефективни промени в здравеопазване, образование, съдебна система и др. Начини да се привлечат инвеститори.

и да си оправи политиката и политическото устройство. Това обаче е задача на НАРОДА, не на държавата. Докато блее по ... на фолк певиците нищо няма да стане...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

и да си оправи политиката и политическото устройство. Това обаче е задача на НАРОДА, не на държавата. Докато блее по ... на фолк певиците нищо няма да стане...

И това е въпрос преди всичко на култура.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Култура...на какво? Поведение, разбиране или на живот?

Всичко е едно...и то се свежда до възприятия на това, което се случва.

До голяма степен фактите се маниполират от медиите, а те от оправляващите...и ето го големия кръг, където всичко се опира до информираност.

Най-четения вестник в България е "Уикенд" (Един голям жълт вестник) - където едва ли ще научиш много...

Една държава я оправя народа, а не държавата да оправи народа...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

и да си оправи политиката и политическото устройство. Това обаче е задача на НАРОДА, не на държавата. Докато блее по ... на фолк певиците нищо няма да стане...

Точно така. Винаги народа избира кой да го управлява и как да го управлява. Именно от народа зависи всичко. Именно народа ще изкорени корупцията, а не властта. Корупцията се поддържа от народа. А тези управници са от народа. Така, че първо народа трябва да се измени, а не управниците. Корупцията би се изкоренила ако се почнат масови действия срещу нея. Има някакви наченки, но до там. Спираш да даваш подкупи на доктори, полицай, университетски преподаватели и др. Почваш да пишеш жалби, писма, почваш да даваш сигнали за корупция на всички нива и инстанции. Ако нямаш записващи устройства обаждаш се на медии - те винаги са готови.

Културата е в основата на всичко, но е много трудно да я измениш балканската култура.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами може би една от причините е, че България се ръководи от икономиски като авторката на статията, а и икономическото съзнание на българина се формира пак от такива журналисти.

Първо няколко думи за написаните от нея глупости.

Мобилността. Законодателството в България е такова, че това е мисия невъзможна. Както е невъзможно да се изброят всички пречки за тази невъзможност.

1. Ниските заплати - в държавите, където има мобилност заплатата при започване на работа е достатъчна да се осигури жилище, обзавеждане и кола за ходене на работа и возене на децата до училище.

2. Високите такси за прехвърляне на имот. Това прави невъзможно човек лесно да продава едното си жилише и да отива в друго. Наемите също са засегнати от високите данъци и такси. В държавите с мобилност има собственици на множество имоти. У нас на наема държавата гледа като на пари паднали от небето за наемодателя. Практически наемите са си в сивата икономика, защото тази дейност съществува полулегално и се крепи на това, че се укрива данъка върху доходите. Проблемът е, че това си е бизнес, в който има разходи. Но ... разходите не се признават. по точно сепризнава твърд размер, който не покрива дори амортизационните разходи. Ще рече, че ако някой си плаща данък сгради, такса смет, подръжка на имота и данък върху наема, ако не излезе на червено, то най-малкото като овехтее сградата няма да може да изгради нова и ... край на бизнеса. тъй че на мобилните остава перспективата да спят през зимата на улицата.

3. При смяна на адреса трябва нова лична карта - 10 лева / навремето просто се слагаше едно печатче в паспорта и толкова.

4. Личен лекар - може да се сменя на 6 месеца. Тъй че мобилният ще трябва да избира след като си плаща осигуровките дали да си плати като неосигурен за лекар или да плати пътните от Благоевград до Шабла за да бъде прегледан само срещу 2 лева.

5. У нас разходите за транспорт не се приспадат като необходимо присъщ разход и се облагат като чист доход. При малка заплата е по-изгодно човек да е безработен. Напр. при 200лв. заплата, като махнем 20 лева десятък и 20 лева за карта за автобус остават 160 лева - и това в града, в който се живее. А ако картата на мобилния е 100лева? Тогава остават чисто 80 лв. и е очевидно, че е по-добре човек да е на помощи - така поне ще може да следи промоциите в супермаркетите и да купува по-изгодно от работещите.

А какви са причините за безработицата. Политически. Това е основното. Климата ни е добър. Земя имаме. Много хора в активна възраст са зад граница, тъй че работната ръка би трябвало да е малко. Но ...

1. У нас почти не останаха предприятия в легалната промишленост;

2. Част от занимаващите се с услги и търговия (това ще рече по-голямата част от нашенските фирми) се ръководят от хора, които са натрупали пари от крадене в соц. епоха - бармани, келнери, магазинери ... Те се опитват да карат по старому - да обират клиента, да обират персонала ... и естествено фалират. Бягат нашенците от техните услуги, а бягат и чуждите туристи.

3. Земеделието се съсипваше с години от всесилните обръчи на Доган. Практически днес е трудно да се печели от земеделие. Тези, дето се перчат по телевизиите най-често наистина правят нещичко, но то се крепи на обстоятелството, че за да може да се краде от еврофондовете трябва за парлама да се показва нещо. Но от това работни места не излизат.

С едно изречение - когато не работи икономиката е нормално да има голяма безработица.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, Галахад, това пък като се добави.... Ами пътища? Речеш да си стигнеш до родното място, почупиш опелчето... Или пък земя като една човешка длан, ама 10 часа път с влак не ти мърдат...

Дениз, процесът е двустранен - и културата на народа , но и рамката, в която той е попаднал си взаимодействат.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...