Отиди на
Форум "Наука"

Литовска история - литовски затвор


Recommended Posts

  • Потребители

«Советская оккупация» стала сродни «холокосту»

Максим Хрусталев

Отныне в Литве отрицание факта «советской оккупации» становится уголовным преступлением. Точь-в-точь, как отрицание «холокоста» в иных странах Европы преследуется в уголовном порядке.

КМ.RU только вчера сообщал о законодательных новациях польского сейма. Польские депутаты приравняли к фашистской любую символику, связанную с коммунистическими идеями, вплоть до изображения Че Гевары. И даже определили за ее распространение тюремный срок в 2 года.

Инициатором поправки выступила депутат от консерваторов Вилия Алекнайте-Абрамикене. Ранее она же в Парламентской ассамблее ОБСЕ уже инициировала резолюцию о приравнивании сталинизма к нацизму. Как известно, эта резолюция – не имеющая, правда, никакого практического применения – вызвала в России большое возмущение, о чем КМ.RU также сообщал.

Тот факт, что в России никто, кроме компании маргинальных политиканов либерального толка, не считает факт пребывания Литовской ССР в составе Советского Союза оккупацией, очень возмущает литовских политиков. И поэтому г-жа Абрамикене решила наказать россиян в уголовном порядке. Ну, не всех, конечно (для этого руки коротки), но хотя бы неких «идеологов Кремля», если они окажутся в пределах досягаемости литовской юстиции. Она так и заявила: «Могу предположить, что если идеологи Кремля прибудут после принятия этого закона, то литовские правоохранительные органы не дадут им унижать литовцев». Литовским парламентариям было предложено одобрить поправки к Уголовному кодексу, согласно которым отрицание «советской оккупации», публичная поддержка «оккупационного режима», отрицание преступлений «советского режима», как и нацистского, караются заключением сроком до двух лет. Как уточнила автор законопроекта, наказанию подлежат и те, кто публикует соответствующие книги, пишет статьи или организует конференции, поскольку подобные занятия автоматически приравниваются к тому, что данное лицо одобряет «советскую оккупацию».

И эти люди еще чего-то говорят про российский «авторитарный режим»?!

Депутат от социал-демократической партии Витянис Андрюкайтис потребовал прекратить использовать историю в партийных целях сегодняшнего дня. По его словам, когда такие нормы вводятся в Уголовный кодекс, невозможно никакое обсуждение исторической проблематики, что расходится с принципами демократических государств.

Витянис даже позволил себе ряд рассуждений, которые по новому законопроекту сильно пахнут тюремным сроком. Он напомнил, что по итогам гитлеровской агрессии против Польши и «сталинской агрессии» против нее же территория Литвы увеличилась на треть, при этом Литва даже получила свою нынешнюю столицу – Вильнюс. И кто же после этого Литва – жертва пакта Молотова – Риббентропа или соучастник «агрессии»? Можно было бы напомнить еще, что в результате «советской оккупации» Литва получила также немецкий порт Мемель (ныне Клайпеда), а также несколько районов Белоруссии. Так что товарища Сталина впору величать «собирателем литовских земель».

Однако подобные доводы были бессильны, и за поправки в Уголовный кодекс проголосовал 41 депутат литовского парламента. 13 депутатов все же были против, а 25 воздержались.

http://news.km.ru/top

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересен материал.

Първо, който отрича съветската окупация или не познава добре събитията, или умишлено лъже.

Второ- литовския парламент се е поизсилил малко. Подобни мерки имат обратен ефект и с нищо не помагат за безпристрасното изучаване на историята и добрите отношения между Литва и Русия. Убеден съм, че никой няма да лежи и ден по този закон. Твърдо съм против криминализирането на подобни тези(отричане на Холокост, съветска окупация и пр.), защото не е демократично и нарушава основополагащо гражданско право на свобода на словото и печата.

Любопитен съм какво е мнението на Хърс? Одобрява ли този закон или го счита за недемократичен? Любопитен съм и колко от форумците(вкл. Хърс) биха одобрили подобен закон в България преследващ хора отричащи турско робство, фашистка власт в България, правото партизаните да са със статут на ветерани от войната, българския характер на Македония, твърдящи, че в България има македонско малцинство и т.н.

Айде, честно да си говорим! Колко от вас ще подкрепят подобен закон у нас?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз лично смятам, че това ще е последния проблем на българското законодателство, толкова много неща има да се поправят... и по принцип съм против въвеждане на закони за исторически хипотези, от гледна точка на свободата на словото можеш да излагаш каквито си поискаш тези. Може би само срещу това за партизаните бих се замислил защото все още има някои живи сред тях за които няма да съм съгласен да получават пенсия в момента заради разбойническата си дейност навремето, но и това отминава и отива в историята, така че вече не е от значение.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз няма да подкрепя подобен закон, но той не е и нужен на България:

Колко хора отричат турското робство? - Турците и техните ортаци по необходимост!

Колко хора отричат фашистка власт в България? - Никой! Тя обаче, е просъществувала у нас много малко време и е свързана с борбата против комунизма. Освен заинтересуваните, не съм чувал някой да я мрази!

Колко хора признават правото на партизаните да са със статут на ветерани от войната? - Никой, освен самите те и техните родове! А, пропуснах и некомпетентните!

Колко хора отричат българския характер на Македония, и твърдят, че в България има македонско малцинство? - Ами пак същите хора!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Глупаво е със закон да се забраняват мнения. И противпоказно. Всяка теза, която е защитена със закон (или бан :biggrin: ) или прочее извъндискусионни средства веднага отслабва...

Със символиката нещата стоят по малко по-различен начин, но и там, ако има забрана на нацистката, трябва а има забрана и на комунистическата, т.к.двете са равностойно негативни.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Колко хора отричат фашистка власт в България?

Аз отричам да е имало фашистка власт в България!

Отричам в 1923 г. да е имало първо в света антифашистко въстание в България!

Отричам в 1277 г. да е имало първо в света антифеодално въстание в България!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фашистка власт общо взето в България не е имало. Даже соц историците накрая се усетиха и говореха само за фашистки методи на управление (к'вото и да значи това ;)). То и турско робство не е имало, но се използва по инерция даже от историци. А относно литовския закон - това е тъпотия. Но съм съгласен с КГ, че наред със свастиката, би трябвало да се забрани и сърпа и чука. Но то ако ставаше със забрани.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То и това не го е имало, каквото и да значи :):) Впрочем един обективен анализ на политическата система на България след 1934 г. ще ни докара май до нещо като днешните Франция и Русия, но вместо президент има цар, който де факто представлява класически авторитарен лидер от средата на 20 век. Метаксас, Ататюрк, Манерхайм.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сега, колко е била фашистка е друг въпрос! В България така я знае народа днес! По-важното е, че тя е била фашистка повече по политическа линия, отколкото социална и затова не е мразена. Тези, които я мразят са подучени на това.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Изобщо не бива да се употребява думата "фашистка"! Това да я "знае" народа така е било много желано от Отдела за пропаганда и агитация на ЦК от ранния социализъм, но няма нищо общо с истината.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По принцип съм против подобни закони.Глупаво е да се ограничава свободата на мнения по този начин.Мога обаче да разбера литовците,а и останалите балтийци,които буквално със зъби и нокти се борят срещу руско-съветските домогвания към техните земи.При тях такива закони или действия като с паметника на съветските войни в Талин са въпрос на имунна система.Днешна Русия въобще не се отказала да се завърне в Прибалтика,използвайки енергийни и етнически козове.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Значи, общувам доста с руснаци и трябва да ви кажа че си представяте руското мнение доста изкривено. При руснаците няма такъв патриотизъм какъвто има при нас. Те приемат за нормално да има етнически руснаци в Украйна, Казахстан и т.н. и не приемат това като трагедия. При тях има едно такова имперско мислено което приравнява хората като поданници, а не като етнос. Един пич от Таганрог ми разказваше как местния дерибей имал мераци да се отдели от Русия, но му подрязали крилата. По важното е че от обикновенните хора не е имало никаква съпротива, те са приемали с безразличие и дори с надежда за по добър живот подобни идеи. Сега си представете Варна, Плевен или Пловдив да искат да се отделят от България. Нали си давате сметка че дори в сферата на фантастиката и алтернативната история на никого не са му хрумвали подобни идеи.

Руснаците искат прибалтика по политически, икономически и и въобще прагматични причини, и никой няма намерение да избива литовците, да ги гони или насилствено да ги асимилира. Просто нещата се различават коренно в сравнение с Българи-Турция примерно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да,не искат да избиват литовците или да ги гонят...сега.След войната доста прибалтийци са депортирани,избити,а доста руснаци и рускоезични са населени,вярно по-малко в Литва,но в Латвия и Естония това придобива катастрофални размери.Имперското мислене на турци и руснаци е донякъде различно,но има и големи сходства.И едното,и другото имат за фундамент религията-съответно православие и ислям;и едното,и другото се опират и на лингвистично родство-съответно славяни и тюрки.

А балтийците просто не искат Русия и нейните "политически, икономически и и въобще прагматични причини",както и цивилизационния й модел.

Що се отнася до сепаратизма в Русия,при тази територия,лоши комуникации и феодален местен модел ми се струва донякъде нормален.Това обаче беше по времето на Елцин.Путин,като че ли овладя нещата.Поне засега.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Балтийчетата са големи шматки , още навремето княз св.Александър Невски им е метнал един бой, ама не са упомнили.После немско робство ...

Това са минтиливчовчвета, които вечно ще бият теманета на първия който ги фание и опука .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Немско робство,но балтийците обичат германците,а мразят "освободителите" руснаци.А дали са шматки не знам,в момента са по-добре от нас,ние какви сме тогава?

Странно,но "добричките" руснаци ги мразят навсякъде в Източна Европа,като почнеш от Украйна и стигнеш до Чехия.Неблагодарници,ей!Хората ги освободиха(някои по два-три пъти),пък те ги мразят ! :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Колко хора отричат фашистка власт в България? - Никой!

И аз отричам да е имало фашистка власт в България!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Балтийчетата са големи шматки , още навремето княз св.Александър Невски им е метнал един бой, ама не са упомнили.После немско робство ...

Това са минтиливчовчвета, които вечно ще бият теманета на първия който ги фание и опука .

:doh::doh::doh:

Ако дойде някой и ти каже: "до тук сте, до вчера бяхте независими държави, от днес ставате съветски републики", а след това конфискуват частната собственост, подложат на репресии елита на нацията, ти какво ще правиш". Сигурно ще акаш от радост, че са те освободили руснаците. Не са минтилевчета литовците, латвийцити и естонците, ние сме руски подлоги и ибрикчии.

РИЦАРЮ, панславизмът и автохтонството очевидно вървят ръка за ръка и са за психиатрична диагноза, а не за научни форуми!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Айде да бъдем честни. Тук говорим за 3 наистина малки държави обградени от 3 големи държави. Ако направиш сравнение между България и останалите балкански държави сме горе доло еднаки, само Турция изпъква като много по голяма като територия и население. Прибалтийските държави са просто предебрежимо малки в сравнение с Германия, Полша и Русия, т.е. в сравнение със всичките си съседи. То затова и няма време да бъдат независими.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Айде да бъдем честни. Тук говорим за 3 наистина малки държави обградени от 3 големи държави. Ако направиш сравнение между България и останалите балкански държави сме горе доло еднаки, само Турция изпъква като много по голяма като територия и население. Прибалтийските държави са просто предебрежимо малки в сравнение с Германия, Полша и Русия, т.е. в сравнение със всичките си съседи. То затова и няма време да бъдат независими.

Да сме честни до край. България е имала шанса да бъде като Русия, но е станала като Литва. На кого да симпатизирам? На Литва, защото ни е едно дереджето, а със съседи като Русия и Турция винаги трябва да имаме едно наум.

В този случай аз разбирам мотивите на Литва, но не ги приемам, защото се засягат основни човешки и граждански права. Това е мъртвороден закон и никой няма да лежи и ден в затвора осъден въз основа на него.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...