Отиди на
Форум "Наука"

Теория на Алгоритмите


Recommended Posts

  • Потребител

Този нов математически раздел, наречен Тероия на алгоритмите е, може би, разделът, в който кипи най-много работа и настъпват най-много промени. Именно хората, които се знаимават с този раздел, са създали стотици алгоритми, които масово се използват. А като пример бих могъл да дам протколи (за компютърни и за други мрежи), които трябва да разпределят трафика, алгоритми за най-бързо стигане до даден обект, алгоритми за сортиране и много много други. Хората, които се знаимават със създаване на алгоритмите, не е нужно да могат да пишат на някакъв програмен език, понеже т. нар. псевдо код няма определен синтаксис; той е съвкупност от математически символи, които биха били трудни за усвояване от широката публика. Затова болшенството от занимаващите се с теорията на алгоритмите са математици.

В теорията на алгоритмите има значение само една дума и тя е скорост, защото само от нея има значение. Ако самолетите с твоя алгоритъм изтрелват ракетите по-бързо от вражеския, то победителят е ясен. Разбира се, това се отнася за всеки алгоритъм и неговото усъвършенстване.

Това е един друг свят, свят в който съществуват две мерки за време: милисекунди и наносекунди, в който свеждането на операциите до минимум е основна цел. Разбира се, няма как да ви опиша един тотално различен свят, но при наличие на интерес, мога да публикувам част от алгоритмите, както и - да дам по-подробни обяснения - за псевдо кода и за самото време за изчисляването му...

;)

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Моля Ви пишете.

Темата е невероятна и ще се радваме на дискусия. Ако ни позволите ще се включим с някой ред.

С уважение

Георги и Павел Герасимов

P.S. Имаме запитвания по темата и от други колеги от екипа. Интересът е към алгоритмите за разпознаване на речта.

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...
  • Потребител
On 9.04.2010 г. at 10:39, Avatara said:

Имаме запитвания по темата и от други колеги от екипа. Интересът е към алгоритмите за разпознаване на речта.

Алгоритмите за разпознаване на речта (ASR) са ключов елемент от много приложения, които изискват обработка на глас, като виртуални асистенти, системи за разпознаване на команди, транскрибиране на аудио и видео файлове и други. Ето няколко основни стъпки и методи, които се използват при ASR:

  1. Преобразуване на аудио в сигнал: Първата стъпка е да се преобразува аудио сигналът във форма, която може да бъде обработена от компютърната система. Това може да се направи с помощта на алгоритми за дискретно преобразуване на Фурие (DFT) или други методи за анализ на сигнали.

  2. Функции за екстракция на характеристики: Следващата стъпка е да се извлекат подходящи характеристики от аудио сигнала, които да бъдат използвани за разпознаване на речта. Това обикновено включва използването на методи като MFCC (Mel-Frequency Cepstral Coefficients) за представяне на спектралните характеристики на речта.

  3. Модели за разпознаване на речта: След като са извлечени характеристиките, се използват различни алгоритми и модели за разпознаване на речта. Тези модели могат да включват скрити маркови модели (HMM), рекурентни невронни мрежи (RNN), дълбоки невронни мрежи (DNN) и конволюционни невронни мрежи (CNN).

  4. Обучение и оптимизация на моделите: Моделите за разпознаване на речта се обучават с използване на големи данни, съдържащи аудио записи и техните текстове (транскрипции). Този процес включва подреждане на моделите, обучение с учители, оценка на точността и оптимизация на параметрите.

  5. Декодиране и интерпретация: След като моделът е обучен, той може да се използва за декодиране на аудио сигнали и интерпретация на речта, като се генерира текстово представяне на разпознатата реч.

Това са някои от основните стъпки и методи за разпознаване на речта. Тази област продължава да се развива, особено с нарастващата популярност на гласовите асистенти и други технологии, които изискват високо ниво на точност и надежност при разпознаването на речта.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...