Отиди на
Форум "Наука"

сребърен денарий


Recommended Posts

  • Потребител

ще покажа снимки на монетата от двете страни ако някои може да ми помогне и да ми каже каква е и колко е стара ще съм много благодарен.ще следя темата така че ако имате въпроси ще отговарям.

post-5942-1255188137_thumb.jpg

post-5942-1255188194_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сериозно казано в този вид и посоченото му е много. Ако мога да преченя по вида му е бил използван поне 2 пъти за украса, веднъж чрез някакъв припой или пластина коят после е била отстранена чрез отрязване и още веднъж чрез повторно продупчване. Едното е характерно за периодите между 4-10 век (грубо казано и на по-късен етап също), другото за 19-20 век......

По бюста на Каракала, би могло да се отнесе към условната 2-ра или 3-та част на управление 212-217 г. (самостоятелен император), монетарницата твърдо е Рим.

До администраторите и модераторите: коректно би било да се премести в раздела Нумизматика

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С доста голям % точност ДА . Много рядко ментета се дупчат или режат , защото така стойноста пада прекалено много и монетата трябва да е невероятно ценна, което в случея не е. Денарите на Каракала както и всичко от Септимиевата династия е широко цирколирало в България поради причината че принадлежат на периода 190-230 година , период в който повечето градове у нас са вече добре развити и умеят да търгуват. Освен пораженията от пробиване и рязане, тази е и доста изтрита ( поне основни неща), което говори за доста употреба, може би до средата на 3 век(не че затриването не се фалшифицира)

Цялата ми мисъл беше че дори монетата да беше без дупка, без изрязвания и така изтрита, цената отново не би била висока, със сигурност число в лева с една нула, никога повече, ама никога

А последно, найдобре си я запази като късметче, сувенирче или нещо такова :)))))))))))

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...