Отиди на
Форум "Наука"

Най-големият товарен воден съд „Циклоп"


astrologa

Recommended Posts

  • Потребител

За времето си американският кораб „Циклоп" е най-големият товарен съд във флотата на американските военноморски сили с вместимост над 10 000 тона товар и повече от 300 моряци. Ето защо изглежда невероятно, че през март 1918 г. той плава през Бермудския триъгълник и изчезва безследно заедно с товара и екипажа си. Не е подаден никакъв сигнал за тревога и американските военноморски сили не могат да установят какво се е случило.

„Циклоп" е на военна служба от 1 май 1917 г. - с влизането на Америка в Първата световна война. През 1918 г. морският съд е зачислен към Военноморската презокеанска транспортна служба, където основната му роля е да презарежда британските кораби, които патрулират из Южния Атлантик и най-вече във водите около Бразилия. На 4 март „Циклоп" отплава от Барбадос към Норфък, Вирджиния. Курсът, който се оказва последен, го отвежда директно през добилите лоша слава води на Бермудския триъгълник.

Първата версия след изчезването му е, че е ударен от торпедо, но проучване на немските архиви след войната, както липсата на всякакви останки, опровергава тази теория. Поради същата причина звучи невероятно и да се е ударил в мина. И в двата случая поне няколко членове на екипажа биха се спасили с лодка.

По-скорошните опити за обяснение на трагедията обръщат поглед към мистерията, наречена Бермудски триъгълник. Условията в района го правят особено опасно място както за кораби, така и за самолети. Първо, това е едно от двете места на Земята (заедно с т. нар. Дяволски триъгълник в Азия), където компасите не сочат към действителната северна посока. В резултат на това може да бъде допусната сериозна навигационна грешка, която да доведе до гибелта на тежко натоварен морски съд като „Циклоп".

Към тази неизменна опасност се прибавят и динамичните атмосферни условия в района на Карибите, който често е опустошаван от бури и урагани. Освен всичко това там подводните течения са бързи и силни и са в състояние не само да променят местоположението на пясъчните плитчини, но и да завлекат цели кораби към рифовете.

Друг по-малко познат, но също толкова смъртоносен фактор също може да е станал причина за изчезването на „Циклоп". Има регистрирани случаи, при които в резултат на огромно натрупване на налягане става спонтанно изпускане на големи количества природен газ от дълбините на океана. Това природно явление може да промени плътността на морската вода и да стане причина намиращ се наблизо морски съд да потъне за броени мигове. Но без доказателства няма как да сме сигурни, че зад изчезването на „Циклоп" стои именно тази причина.

Неясни са обстоятелствата и около трите сестри на „Циклоп" - „Нерей", „Протей" и „Юпитер". „Нерей" и „Протей" са товарни кораби по време на Втората световна война и са потопени от военни подводници в Атлантическия океан. „Юпитер" е прекръстен на „Лангли" и е превърнат в първия самолетоносач на американските военноморски сили, който е потопен от японците близо до остров Ява през 1942 г. За лош късмет всички членове на това морско семейство сега лежат на дъното на океана, а при потъването си са отнесли със себе си над 1000 живота.

Предвид липсата на доказателства е почти невъзможно да се определи какво е станало в действителност с „Циклоп". Тъй като не се знае къде точно е потънал корабът, няма как да се търсят останки от него, а докато не бъдат намерени издайнически части, всичко ще остане в сферата на теориите. Така трагичната съдба на „Циклоп" - най-големият изчезнал морски съд на американските военноморски сили - си остава загадка.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...