Отиди на
Форум "Наука"

23 октомври 1956 година


Skubi

Recommended Posts

  • Потребител

"На 23 октомври 1956 г. студенти от Техническия и Икономическия университет в Будапеща излизат по улиците на унгарската столица с искания за демократични реформи, което слага началото на кратката революция срещу комунистическата власт в страната.

Към надигането се присъединяват около милион унгарци, а водачите му установяват контрол върху голям брой държавни институции и значителна част от територията на държавата. За премиер е избран Имре

Над, известен повече като Наги, който обявява, че иска да изтегли Унгария от Варшавския договор. Това негово изявление предизвиква пряката съветска намеса. На 24 съветски танкове навлизат в Будапеща, но до сериозни сблъсъци се стига едва седмица по-късно. Тогава Наги е сменен от Янош Кадар, а демонстрантите са разгонени със сила. Формално съветските войски са поканени от Кадар, за да "защитят страната от инвазия на НАТО", но фактически интервенцията започва по заповед на Москва."

http://www.dnevnik.bg/sviat/2008/10/22/569...hva_ungarskata/

Между тях е и баща ми. Пеша отиват до паметникът на Бем ръководителят на революциятя т 1848г. да манифестират солидарност с поляците. Но събитията се преобръщат в протест срещу правителството и решават хората да отидат пред парламента. Понеже вече се стъмнява и казват, че ще спрът трамваите баща ми решава да си отиде, защото живееше в предверията на града, на около час и половина пътуване.

Така се спъсявя от клането което правят гадовете на правителсвото на площада пред парламента.....

:book:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е поне е имало някаква полза от калпавия градски транспорт :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може мнозина да възхваляват Имре Наги, но да не забравяме, че човекът си е комунист по убеждения. Поклон за делото му от 1956 г., но нека се спомене и дългият му стаж на комунист. Наги е член на Руската комунистическа партия от 1915 г., взема участие в правителството на Унгарската съветска република, работи в Унгарската секция на Коминтерна, става агент на съветските тайни служби под името „Володя”. Човекът си е комунист-реформатор. Има ли съмнение в това? Може ли комунизмът да се реформира от самите комунисти? Да, но основната цел на такива хора е не да разрушат системата, а да я либерализират с цел същата да оцелее, както и да се отърват от зависимостта си от Москва.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наги на унгарски май се чете Над. Не само че е бил комуняга, ами дори е работел за съветските тайни служби през 40-те. Но все пак би било добре, ако неговото правителство беше позволило на Унгария да си поеме малко свеж въздух като Югославия например.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, паралелът е точен. Унгария щеше да тръгне по югославския път и щеше да го мине много по-леко, заради по-високата си, нека не се обиждат югославяните, не са те единствените балканци ;), та заради по-високата си култура и липса на национални противоречия вътре в страната.

Какъвто и да е бил Имре Наги, избрал е страната на прогреса през 1956 г. Последното му изказване по унгарското радио е сутринта в деня на инвазията: "Днес сутринта съветски части навлязоха на унгарска територия. Нашите части се сражават. Известявам това на международната общественост и на унгарския народ."

След окупирането на Унгария Наги се скрива в югославското посолство, може би неслучайно. Обещано му е, че няма да бъде преследван, но от унгарската страна, и при немного ясни обстоятелства е примамен да излезе, задържан от съветски части, прехвърлен в Румъния, след това върнат в Унгария, съден на закрит процес и обесен. Ръководителят на унгарската католическа църква, кардинал Миндсенти, се скрива в едно от западните посолства в Будапеща и остава там 17 години, отказвайки да излезе, поради страх от сходна с тази на Наги съдба.

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?topic=3828.0

тук има подробности. (абстрахирайте се от насочеността на форума, мнението за Унгария е доста изчерпателно)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Какъвто и да е бил Имре Наги, избрал е страната на прогреса през 1956 г.

Добре, в сравнение с „пещерния сталинизъм” е прогрес, съгласих се.

Това е опит за превръщането на една диктаторска система в социализъм с човешко лице и не може да се счита за антисоциалистическа/антикомунистическа.

Юристът и политологът Ищван Бибо формулира исканията на протестиращите. Дали те са антисоциалистически? Да видим:

“Проект за компромисно решение на унгарския въпрос”

Ето точките му:

1. Формата на управление на Унгария е парламентарна република.

2. Общественият строй е социалистически, като основната част от средствата за производство са обществена собственост при забрана на експлоатацията.И по-конкретно:

запазване на поземлената реформа от 1945 г.; частната собственост върху обработваемата земя се ограничава до 40 холда (200 дка);

мините, банките и тежката промишленост са държавна собственост;

заводите са колективна собственост, основана върху принципа на работническото самоуправление: работниците притежават акции и получават дял от печалбата;

свобода на частната инициатива и предприемачеството в рамките на плановото стопанство при забрана на експлоатацията;

защита на труда и свобода на работническите сдружения;

всеобщо обществено осигуряване.

3. Овъзмездяване на нанесените имуществени и морални вреди до размера на отнетите жилища, унищожения инвентар и отнетите резултати на личния труд и в никакъв случай до размера на отнетите имуществени или икономически позиции във властта; собствениците на предприятия и акции, както и едрите земевладелци и техните наследници не се обезщетяват за одържавените им имоти след 1945 г.

4. Реорганизацията на държавната администрация се извършва съвместно с комитетите на местното самоуправление.

5. Пълна религиозна свобода при отделяне на църквата от държавата.

6. Тези принципи и правила имат силата на конституционна разпоредба, неотменяеми са за срок от 10 години, а след този срок могат да се изменят само с референдум при участие на не по-малко от две трети от имащите право на глас (втори вариант: могат да се изменят с две трети парламентарно мнозинство).

7. Всяка партия, която не признава горните правила, се прогласява за противоконституционна от Конституционния съд. Забранява се и всяка дейност, провеждана публично посредством печата, събрания или по друг начин, целяща промяната на установения от конституцията обществено-икономически строй.

Вижда се, че исканията на унгарците от 1956 г. са социалистически по характер. Те не искат да се връщат във времето преди реформите от 1945 г.

Проектът отхвърля всякакви опити за реставрация на капитализма, гарантира реформите, извършени след 1945 г., социалистическата ориентация на страната, както и стратегическите интереси на Съветския съюз. Впрочем самият Ищван Бибо подчертава: “Младежта, работничеството и войнишките маси, които извършиха революцията, в най-голямата си част са привърженици на социализма.”

Какви кръгове стоят в основата на Унгарската революция? Ръководители на комунистическата партия, социалисти, ляво ориентирани унгарци, които са вярвали, че социализмът може да бъде само и единствено демократичен. Още една вариация на тема „социализъм”, пък макар и „демократичен”. Възможен ли е демократичният социализъм? Това са си същите комунисти и социалисти , но с „демократично лице”.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E, това е първа стъпка от едно сталинистко общество. Дали и как после щеше да се развие политическият процес не се знае... както и доколко исканията са искрени, а не само тактически.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
доколко исканията са искрени, а не само тактически.

В какъв смисъл? Тактически, в смисъл умерени, с цел да избегнат военната интервенция на СССР? Има ли някой информация за намесата на западните тайни служби или ЦРУ?

Собствено, защо наричаме събитията в Унгария революция? По определение революцията е смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Смяна на монархия с република, трансформация на политическите институции и на икономическия живот, разглежда се често и като борба между различни идеологии и ценностни системи. В Унгария има опит за реформи вътре в социалистическата система. Нито има воля за смяна на господстващата идеология, нито има желание за смяна на икономическия и политическия строй. Няма как, понеже инициаторите на реформите бяха същите тези комунисти.

По-интересни са събитията в навечерието на 51-та годишнина от въстанието в Унгария през 2007 г., когато полицията блокира поход на крайнодесни демонстранти опитали се да достигнат до сградата на операта. Социалистическият премиер Ференц Дюрчани произнасяше в сградата слово, в което заяви, че демокрацията не е заплашена от действията на няколкостотин, както се изрази той “хулигани”. Но в Унгария хората се вдигнаха заради думите на социалиста Дюрчани: “Лъжехме, за да спечелим.”

За Дюрчани важи сентенцията:

„Ако лъжете хората, за да получите парите им, това е мошеничество. Ако лъжете хората, за да получите гласовете им, това е политика."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, революцията в Унгария е реформаторска, а не антикомунистическа. Няма и как да бъде другояче, според мен, при положението през 1956 г. Но нека не забравяме, че при либерализация комунизмът сам се срива, под напора на обективните процеси и нуждите на обществото. Така съм убеден, че щеше да се получи при Пражката пролет, така стана при Перестройката. А и е нормално, от тактическа гледна точка на първо време да се предявят умерени искания, все пак, макар и при Хрушчов, СССР си е СССР, а те много добре са си давали сметка, че са в неговата сфера на влияние.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В какъв смисъл? Тактически, в смисъл умерени, с цел да избегнат военната интервенция на СССР? Има ли някой информация за намесата на западните тайни служби или ЦРУ?

Собствено, защо наричаме събитията в Унгария революция? По определение революцията е смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Смяна на монархия с република, трансформация на политическите институции и на икономическия живот, разглежда се често и като борба между различни идеологии и ценностни системи. В Унгария има опит за реформи вътре в социалистическата система. Нито има воля за смяна на господстващата идеология, нито има желание за смяна на икономическия и политическия строй. Няма как, понеже инициаторите на реформите бяха същите тези комунисти.

По-интересни са събитията в навечерието на 51-та годишнина от въстанието в Унгария през 2007 г., когато полицията блокира поход на крайнодесни демонстранти опитали се да достигнат до сградата на операта. Социалистическият премиер Ференц Дюрчани произнасяше в сградата слово, в което заяви, че демокрацията не е заплашена от действията на няколкостотин, както се изрази той ”хулигани”. Но в Унгария хората се вдигнаха заради думите на социалиста Дюрчани: ”Лъжехме, за да спечелим.”

За Дюрчани важи сентенцията:

„Ако лъжете хората, за да получите парите им, това е мошеничество. Ако лъжете хората, за да получите гласовете им, това е политика."

Здрасти!

Събитиятя стявят на в 2006 година. А преишествието беше, че през лятото социалистите имаха събрание в едно градче Балатоносод край балатонско езеро . Там някой направил таен запис който излиза на яве през есента. В него става дума къкво и как са далаверите за задържане на власата и че 4 години нищо не правят итн. Народът възмутен от това посреща празникат. Там полицията пък с изключителен бруталитет напада, разбива протестантите. И до днес не е ясно, че това е било спонтанно или организирано от страна а власта. но ранените, контузените повечето са случайни пешаходци. А полициятя дейста по закона на омерта. Преди да почнат по тълпата всички чинове, номера, идентицифиращи знаци биват свълени.

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Да, революцията в Унгария е реформаторска, а не антикомунистическа. Няма и как да бъде другояче, според мен, при положението през 1956 г. Но нека не забравяме, че при либерализация комунизмът сам се срива, под напора на обективните процеси и нуждите на обществото. Така съм убеден, че щеше да се получи при Пражката пролет, така стана при Перестройката. А и е нормално, от тактическа гледна точка на първо време да се предявят умерени искания, все пак, макар и при Хрушчов, СССР си е СССР, а те много добре са си давали сметка, че са в неговата сфера на влияние.

Здрасти!

Когато почва, това е протест, солидарност с полските събития. Затова всички младежи отиват при паметника на Йозеф Бем. Но по течение на събитията почват да викат лозунги във връзка с демократизация на режима, изтегляне на съветските войски, итн.

После се ескалира работата когато пред парламента изгасват осветлението и почват с къртечници да срелят от покривите по хората. До ден днешен не се знае кои са били точно, кой е дал заповед...До този момент атротицети няма. Най-много, че изрязват комунистическият герб от знамената и свалят имената на улеиците наименувани в чест на комунисти...

:book::read::post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В какъв смисъл? Тактически, в смисъл умерени, с цел да избегнат военната интервенция на СССР? Има ли някой информация за намесата на западните тайни служби или ЦРУ?

Собствено, защо наричаме събитията в Унгария революция? По определение революцията е смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Смяна на монархия с република, трансформация на политическите институции и на икономическия живот, разглежда се често и като борба между различни идеологии и ценностни системи. В Унгария има опит за реформи вътре в социалистическата система. Нито има воля за смяна на господстващата идеология, нито има желание за смяна на икономическия и политическия строй. Няма как, понеже инициаторите на реформите бяха същите тези комунисти.

По-интересни са събитията в навечерието на 51-та годишнина от въстанието в Унгария през 2007 г., когато полицията блокира поход на крайнодесни демонстранти опитали се да достигнат до сградата на операта. Социалистическият премиер Ференц Дюрчани произнасяше в сградата слово, в което заяви, че демокрацията не е заплашена от действията на няколкостотин, както се изрази той “хулигани”. Но в Унгария хората се вдигнаха заради думите на социалиста Дюрчани: “Лъжехме, за да спечелим.”

За Дюрчани важи сентенцията:

„Ако лъжете хората, за да получите парите им, това е мошеничество. Ако лъжете хората, за да получите гласовете им, това е политика."

Е, доста смело е да се каже, че събитията от 1956 г. и сегашните са сходни.

Според мен, ако интервенцията не беше попречила на хода на събитията, то тези начални положеие са обаче единствено възможните в този момент. Нима в такъв момент някой ще говори че банките ще станат частни? И кой изобщо ще ги вземе? Това е нормална политическа програма за преход.

Самите водачи на съпротивата трудно биха могли да преодолеят идеологическите позиции на марксизма, но това което искат е класическо "начало на прехода". После едно по едно тези неща отпадат, държавата щеше да стане нещо средно между Югославия и днешен Китай, а в перспектива - норнална демокрация. Забележи как плавно ли лесно още преди 1989 г. унгария разреши политическите партии, компартията сдаде властта и въпросът приключи.

Парадоксално е, че ако не беше инвазията СССР едва ли щеше да я загуби Унгария. Макар, че той в перспектива загуби себе си, какво остава за съюзниците си....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Парадоксално е, че ако не беше инвазията СССР едва ли щеше да я загуби Унгария. Макар, че той в перспектива загуби себе си, какво остава за съюзниците си....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

E-e. Внимателно със сравненията. Какво значи "западен колнизатор?" Нима Франция и Швеция или западна Германия някой ги колонизира? Западът не помогна на Унгария, защото това можеше да значи ако не трета война, то разместване на следвоенното устройство на Европа, а това... няма кой да го допусне, дори за народ като унгарския.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
E-e. Внимателно със сравненията. Какво значи "западен колнизатор?" Нима Франция и Швеция или западна Германия някой ги колонизира? Западът не помогна на Унгария, защото това можеше да значи ако не трета война, то разместване на следвоенното устройство на Европа, а това... няма кой да го допусне, дори за народ като унгарския.

Здрасти!

Нел Под западни колонизатори разбирам традиционалните, Англия, Франция, САЩ.

В мемоарите на Никсон съм чел майче, че по тайни връзки са усведомили Хрущов, че в случай на военни действия западните страни това няма да го приемат като заплаха срещу тяхната безопасност и че самите тези нямат никикви политически и икономически интереси в региона.

В същото време нали е в разгара суетският конфликт. До такава степен са дезинфорирани и самите воюващи части, че стигайки да брега на Дунава много от войниците смятат, че това е Суетският канал. Трябва да знаеш, че от 23-ти почва изтеглянето на руските войници служещи до тогава в Унгария. Те са предимно служащи от европейските републики на съюза. Заменят ги с фанатизирани части прехвърлени от азиатските региони...

В какво количество и колко са дезертирали не се знае и до ден днешен, но има много примери, че танкове, камиони натоварени с черги, мебели заминаха за западната граница.

На 4-ти ноевмри почва жестокото настъпление с-у столицата. Чувъл съм, данни досега не съм видял, че даже и тогава има отчасти руснаци които се бият срещу руснаци, че летците от Кечкемет дигат самолетите и бомбардират настъпващи танкове...Но това може и да е мит.

Що се касае за клането пред парламента там руските танкове поставени за "охрана" на Парламента откривът огън върху тези които обстрелват цивилните от покривите. И до ден днешен не се знае точно колко хора са избили тогава. Само свидетели разказват, че на другия ден с камиони са изкарвали трупове от строго затворения площад....

:post-20645-1121105496::post-20645-1121105496::post-20645-1121105496:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз съм чувал, че първоначално руските войници отказват да стрелят по унгарците и нарочно докарват войници от Туркестан, които никак не си поплювали при репресиите, официално май се водеше, че имало 400 жертви по време на тези събития.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И аз съм чувал, че първоначално руските войници отказват да стрелят по унгарците и нарочно докарват войници от Туркестан, които никак не си поплювали при репресиите, официално май се водеше, че имало 400 жертви по време на тези събития.

Здрасти!

Само пред Парламента са около 820-1000 цивилни. Точно и до ден днешен не се знае.

:post-20645-1121105496:

http://www.fszek.hu/56/Tematikus_HTM_ek/Eg...k/Elesettek.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • 4 years later...
  • Потребител

Само за интересно...В първите дни на революцията, хората протестират навсякъде. Също и пред будапещенският партиен дом на партията. За това място с редица други е имало слух, че комунистите са държали в плен такива опозиционни и други лица, които са искали да не се явят пред съдебните власти. Тоест като домашни затвори. Тук бивали държани, изпитвани, убивани. Така, народът настоява да ги пуснат в зданието, и след кратка престрелка с охраната която после бива брутално екзекутирана, почват да търсят този затвор или входът му. Даже и на улицата почват да копаят...Без успех. Но тези събития биват добре документирани от чужди журналисти и после използвани от Кадар за доказателство на бруталноста и идиотищината на "революционерите".

Сега тази част се приватизира и събори с цел да строят под и надземен гараж. Откриват такъв бетонен саркофаг който не е икономично да се събори, и с това строежът спира....

1956 november 1956.

A pártház bontása közben2020. което се вижда този бетонен монолит. Не се знае на долу колко метра е защото от тук е имало тунел до театърът Еркел където с асансюр можело да се отиде до балкона наРакоши. Също така тунел до пантеона на комунистите в недълечното гробище. Също е имал връзка към метрото....

Намерен и част от план проектът, според който са почнали работа навремето другарите...

A kommunista pártház átépítésének terve

https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/harcaink/item/5703-z

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 18 часа, Skubi said:

Откриват такъв бетонен саркофаг който не е икономично да се събори, и с това строежът спира....

1956 november 1956.

A pártház bontása közben2020.

 

Защо не пробват с взривове?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

https://goo.gl/maps/nfvfqA26tE9VjiPh7

Наоколо е къщи....А това е монолит от бетон.....На долу не се знае колко е дълбок....Няма кой да го финансира.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

a befalazott bejárat Забетониран вход към монолита под партийният дом в тунела на метрото между спирките Блаха Луйза и Източната гара. Картината е от уеб сайта на статията. Но явно не си я отварял даже и картинките да разглеждаш....😎

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 23 часа, Skubi said:

https://goo.gl/maps/nfvfqA26tE9VjiPh7

Наоколо е къщи....А това е монолит от бетон.....На долу не се знае колко е дълбок....Няма кой да го финансира.....

Има методология за контролирана детонация в градска среда. Взривовете могат да се поставят така, че да падне само бялата сграда над бункера.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Warlord said:

Има методология за контролирана детонация в градска среда. Взривовете могат да се поставят така, че да падне само бялата сграда над бункера.

 

Навярно се майтапиш....Не курабийка от лят бетон, които обикновенно са по 8-10 см дебели стени, като на Овча Купел апартаментите. Ами ЗАПОЛНЕН БЕТОНОМ

Заполнен бетоном Опитвали са да видят дано е само празна кутийка....

Но и това го има в статията която явно още не си я погледнал.....🤣😂🤣

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...