Отиди на
Форум "Наука"

Акция "Морава" срещу наркомафията в Сърбия


Recommended Posts

  • Потребители

Сръбската полиция задържа 500 наркодилъри при координирана специализирана операция, започнала едновременно в цяла Сърбия. Органите на реда съобщиха, че на около 100 от арестуваните е поставена мярка за неотклонение задържане под стража.

При акцията, в която са участвали близо 2000 полицаи, са иззети няколко килограма наркотици. Операцията е била насочена към разкриването на дилърска мрежа, която е разпространявала дрога предимно в училища, питейни заведения и други места, посещавани предимно от млади хора.

Акцията “Морава” е предизвикала парализиране на разпространителската мрежа на наркотици в страната, посочи министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич. Дачич, който е и вицепремиер в правителството на Мирко Цветкович, уточни, че органите на реда са претъсили над 600 обекта, и са иззели различни видове оръжие, и около 1,5 милиона долара във фалшиви банкноти, както и много крадени автомобили.

“Акцията е планирана преди няколко седмици, осъществена е в координация с правосъдието и прокуратурата и за нея не е изтекла нито една информация”, уточни Дачич. Борбата срещу оранизираната престъпност е едно от условията, които трябва да изпълни Сърбия по пътя си към членство в ЕС.

Балканската държава е ключов транзитен маршрут за контрабандата на наркотици от Близкия изток към Западна Европа.

http://www.ekipnews.com/?p=23364

Акция "Морава" смаза наркомафията в Сърбия. А у нас?

Неделя, 1 Ноември 2009

500 наркодилъри и всякакви други бандити бяха арестувани в мащабна акция на сръбската полиция, насочена преди всичко срещу продажбата на наркотици около училищата.

Срещу 130 от задържаните вече са повдигнати обвинения и те отиват на съд.

В акцията са участвали близо 2000 полицаи.

Операцията, с кодово име "Морава", започнала рано сутринта в събота. Според министъра на вътрешните работи Ивица Дачич тя е парализирала разпространителската мрежа на наркотици в цяла Сърбия. В неделя прокурори продължават да повдигат обвинения срещу задържаните.

Министърът, който е и вицепремиер в правителството на Мирко Цветкович, уточни, че органите на реда са атакували повече от 600 обекта, заловили са няколко десетки килограма наркотици, незаконно оръжие, пари, включително и фалшиви банкноти. Открити са и много крадени автомобили, които са подготвени за продажба или изнасяне в други държави.

Акцията е планирана преди няколко седмици, осъществена е в пълна тайна и в координация с прокуратурата. Не е засечен никакъв теч на информация, подчерта специално Дачич пред журналисти.

Премиерът поздрави служителите на реда и коментира, че спецакцията потвърждава, че Сърбия и нейното правителство демонстрират воля да се борят с организираната престъпност и корупция. Никой няма да бъде защитен и пощаден, категоричен бе Цветкович. Думите му бяха цитирани от всички световни агенции, а акцията бе сравнена с най-сериозните удари срещу наркоразпространението през последните години в Европа. Като мащаб и ефективност на Балканите не се помни такава разгромяваща атака от години.

На път сме да създадем Сърбия, в която всички ще се чувстват сигурни и спокойни, подчерта още Цветкович.

През 2004 г. службите в Белград проведоха акция „Сабя” срещу организираната престъпност във връзка с убийството на премиера Зоран Джинжич. Бяха арестувани десетки бандити. Срещу 200 се водят съдебни процеси. Над 40 от тях вече са с осъдителни присъди.

Междувременно у нас стартира акция "Светлина". МВР ще проверява дали колите карат на къси светлини. Който забрави да си вкючи фаровете, ще бъде строго наказан.

Коментар: Докато у нас се замерят със секретни доклади и „топ агенти” на ДАНС се кипрят пред микрофони и камери като фолкзвезди, сръбските им колеги показаха как се работи в името на обществото. Без шум, без PR изяви и публикации в браншови вестник. „Морава” трябва да се изучава от нашето МВР и служби. Както и „Сабя” отпреди няколко години. Тук сме още на махленско ниво: подмятания за „котараци”, „лоялни граждани” намират по улиците секретни документи, „суперсекретни” планове се разкриват в телевизионни предавания, компроматни войни в службите, а бандитите вършат своята зла дейност. Необезпокоявани от никой. Така вместо нулева, демонстрираме абсолютна толерантност към престъпността. Време е сръбските ченгета да се разшетат и у нас...

http://frognews.bg/news_16637/Aktsiia__Mor...iata_v_Sarbiia/

Борис Тадич: Операция „Морава” е първият етап от борбата на Сърбия с организираната престъпност

http://www.focus-news.net/?id=n1289062&chain=1

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те сърбите че пипат, пипат здраво, ами не е само Сърбия - я тука: http://newsru.com/world/01nov2009/maf.html

Заглавието може да е малко гръмко, но пък звучи добре: "Камората е обезглавена"...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, че ние нямаме и половината от държавническия импулс на Италия или Сърбия. Сещате се на кого трябва да благодарим за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става въпрос за „коткане” или „импулс за борба” с Мафията. Либералните общества нямат печеливш механизъм за справяне с мафията. Дори превъзнасяният с право магистрат Джовани Фалконе загуби битката с нея.

За да унищожиш мафията трябва да усвоиш нейните методи. Каквито и успехи да има в борбата срещу мафията в съвремието, те са полвинчати.

Най-успешният борец срещу мафията е „Железният” префект на Палермо Чезаре Мори.

post-4896-1257238053.jpg

С получените извънредни пълномощия от Бенито Мусолини от 1925 до 1929 г. Мори прави масови хайки, арестува 11 000 души, включително и жените и децата на мафиотските фамилии, които се използват като заложници, произнасят се 1200 присъди, мнозина са затворени без съд. Резултатът – към 1929 г. с мафията в Италия е свършено.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е да, но италианската мафия и днес не е това, което беше през 70-тте, защото именно усилията на такива като Фалконе и Борселино и цялостното настроение на обществото я удариха. Фалконе беше убит, но спечели войната.;)

И в демокрацията може твърдо, въпрос на воля и организация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

08.11.2009 / 14:47

Арестуваха боса на неаполитанската мафия

Луиджи Еспозито – бос от неаполитанската мафия беше задържан от полицията в луксозна вила в Неапол. Там той живеел под фалшиво име. 49-годишният Еспозито се издирва от 2003 година за участие в организирана престъпна групировка и наркотрафик. За последните 18 месеца са арестувани над 3600 мафиоти, 15 от които са в списъка на най-издирваните бегълци в Италия.

http://bnt.bg/bg/news/view/17367/arestuvah...tanskata_mafija

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...