Отиди на
Форум "Наука"

Свободните IP-адреси свършват през 2010-а


Recommended Posts

  • Администратор

Свободните IP-адреси свършват през 2010-а

06.11.2009, 11:48 (обновена 06.11.2009, 12:32)

Източник: news.bg

Съгласно изследване на Европейската комисия, само малък брой компании са готови за преход от сегашния интернет протокол Ipv4 към по-съвременния IPv6, съобщава PCworld.bg.

Експертите предупреждават, че през следващите две години могат да свършат новите уеб адреси, ако повече компании не преминат на Ipv6.

Ipv4 съществува от 1981 г. и е основа за съвременния интернет бизнес.

IP адресът на този протокол се състои от 4 байта и обикновено е представен във вид на 4 числа, разделени с точки. По този начин могат да се получат около 4,3 млрд. адреси. Капацитетът на Ipv6 е 3,4x10 на 38-а степен адреси.

В изследването на Европейската комисия се казва, че от 610 правителствени, образователни и други организации, анкетирани на територията на Европа, Близкия Изток и Азия, само 17% вече са преминали на Ipv6.

Специалистите на ЕК предупреждават, че своевременното разгръщане на Ipv6 е жизнено важно за икономическия ръст и стабилността на интернет.

Преходът към IPv6 е достатъчно прост, но изисква от компаниите и интернет провайдерите значителни инвестиции. По тази причина, много от провайдерите не бързат да минат на новия протокол.

Те обаче в скоро време вероятно няма да имат друг избор – според прогнозите, свободните уеб адреси ще свършат догодина.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

То смяната на IP адресите не е само заради цената за самата смяна. Това, че IP адресите са малък брой ги прави доста по-скъп продукт.

Иначе IP6 ще има този "недостатък", че понянието фиксиран IP адрес отпада. Всеки компютър ще си придобие такъв, което в частност ще улесни следенето на потребителите, както и ще възпрепятства множество Интернет измами. Второто си е един голям бизнес, който има пари да "държи положението" така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В пазарната икономика няма свършване. Просто ще се продават на по-висока цена, т.е. доставчиците ще може да вдигнат цените и да печелят повече докато не се появи риска да бъдат избутани от работещите с новия стандарт. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...