Отиди на
Форум "Наука"

Краят на България?


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

http://frognews.bg/news_15302/Valentin_Vat...at_e_elitat_ni/

Четейки тази статия няма как в главата на човек да не се зародят мисли за катастрофичен сценарий. Дали той е прав и на България и е отделено мястото на полуколония която да служи като суровинна база и пазар? В днешно време ние вече нямаме тежка икономки, нямаме армия, и май скоро ще бъдем сведени до нивото на Кения която дължи просперитета си на едни национални парко и туризъм. Наистина ли нашата страна се превръща в малка, бедна, гладна страна без икономика, без свои цели, без морал ако щете. Дали България ще се превърне от страна в територия, а българите от народ в население живеещо в мизерия напълно дезинтересирано от държавата си и от всичко случващо се извън семейството му?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има такава тенденция и ако се осъществи, вината ще е единствено и само в празното политическо чекмедже в главата българска.

Само че не е Валентин Вацев човекът, който ще ни обясни това. Това, което е написал е просто началото на кампанията на БСП и с-ие срещу сегашната власт - катастрофични визии, черни новини, етнически напрежения, екологически катастрофи...

Споко, ще има още. Спомнете си истерията например около взривяването на ракетите на полигона в Змейово. Цяла страница във ВАЦ-овите листи имаше за това, че ще почнат ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ и ВУЛКАНИ, от професор по география.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Отива си българската държавност. България ще остане, няма съмнение, но сигурно няма да се нарича така.

Може да се нарича Западна Турция, или Източна Македония, Северна Гърция или Южна Румъния."

"Тук винаги е трябвало този, който иска да контролира тези земи, да го прави чрез сила, чрез оръжие, с воля. С непоклатимото разбиране, че ние сме тука не защото „сме готини, толерантни, бели и пухкави”, а защото тук сме забили меча си, защото сме разположили танковете си тук, защото тук сме позиционирали ракетните си дивизиони с ядрени бойни глави... Но днес ние не сме такива. Подозирам, че това е главния проблем на националното ни битие. И може би има оправия - а може и да няма. Защото историята не е кино с непременно щастлив финал, не - за всички участници."

"След края на Кримската война по нашите земи се установява едно тихо съревнование, съперничество на великите сили, кой да контролира Балканите, противопоставят се планове за бъдещето на страната. Какво да стане със земите, които рано или късно ще се освободят от османски контрол? Разбирането е било, че болният човек е на Босфора и Османската империя загива, но въпросът е кой ще наследи нейните земи."

"Третата българска държава си отива.

Дошло е времето да опаковаме в куфар това, което е останало от културата ни – след набезите на отворени фондации, културни, образователни министри и други бедствия, да вземем само най-необходимото, това, без което съвсем не можем – и да се готвим за Голямото пътуване.

"Но големият въпрос си остава за решаване от нас, българите – можем ли да принудим т. нар. национален политически елит да бъде отговорен пред Историята? Защото днешният елит няма усет за историческа мисия, той не чува гласове нито от миналото, нито - от бъдещето, чува само куркането на стомаха си и си мисли само как да го напълни.

А ако не можем да задължим елита си да бъде на височината на историческите си отговорности – можем ли да го сменим?

А ако и това не можем – тогава у дома ли сме си? Или вече някой друг е тук у дома си? И ако е така – какво правим?"

Интервюто е доста дълго и премного интересно.

Интересни са и някои коментари отдолу...

"Точно по времето на социализма се създаде и процъфтя през последните 20 г. този съвременен Бай Ганю с неговата наглост и простащина. От там произлезе и този "елит" сред богатите на деня. Свидетели сме на профанщина и парвенющина, чийто най-нагледен израз е чалга-културата. От съвсем друго тесто е бил Алеко Константинов - интелектуалец и честен човек.

Трябва да съжаляваме, че имахме високо ерудирани и отдадени на работата си инженерно-технически кадри, които успяха да осъществят много научни проекти, но поставени в условията на безхаберния социализъм, не успяха да разгърнат до край своя потенциал и да бъдат полезни за възхода на България. Последните 20 г. бяха най-унищожителни точно за тези хора, защото окончателно им беше отнета възможността за реализация в страната; те просто трябваше да загубят работата си, за да се използва наличната база за забогатяване на някои индивиди. И сега този неущожим български ген се развива в други по-оценяващи го държави. Кой е виновен ли?..."

"Някои от коментарите са доказателство, че тази държава е към своя край. Българинът демонстрира тотално нежелание да прозре историята си и да се учи от нея. А най-краснречивото доказателство за края на държавта ни е фактът, че българинът търси реализация и осъществяване извън родината си. И все пак интервюто те кара да мислиш, а това на българина ну му харесва."

"Странна и статия... Интересен микс от истини, полуистини и пълти глупости... Но трябва да се чете между редовете... Поетът обаче много отдавна е казал по адрес на подобни брилянтни мислители: ''Не пей ми се, не смей ми се, от утре вече ще да блея...''"

"Този е прозрял и формулирал три истини на сегашния ни живот:

1. Елитът ни е скапан и прокълнат, но той се храни и осъществява от нашето бездушие.

2. Българинът гледа себе си и себеподобните си с лицето на омразата.

3. Българинът мечтае да се осъществи другаде, но не и на тази земя."

"Миналото не винаги е гаранция за настоящето. Сега всички сме различни и едва ли можем да познаем сами себе си."

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всяка държава си има начало и край, а потенциалът на нацията ни се е поизчерпал доста отдавна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Потенциалът на нацията се е изчерпал в Турция, например, на която тепърва й предстои екзестенциалния въпрос за личния й идентитет. По същество той е потурнашки( що се отнся до Истанбулския или Западно Малоазийски регион) и това , щото сега да умуват дали да се пишат европейци или средноазиатски чукундури си е проблем, който тотално ще отвори центробежните сили на разпад сред селджушките турци и анадолските кюрди.

Пред България не стои проблем да се разпада на Мизия, Тракия и Македония, така ,че Кирияк Стефчовците и подобните му съвременни реминисценцийки да хващат Ориент Експреса и много им ....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ти си мечтаеш за Великобългария, а държавата си отива кротко и тихо по дяволите... :whistling:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво значи изчерпаля се нация? За какво сме изчерпани? За съществуване? Не съм съгласен! Аз не се чуствам изчерпан, а вие? България може би е изчерпана като културен и политически хегемон на Балканите и безвъзвратно сме изпуснали шанса да сме сериозен фактор в Европа. Не виждам какво пречи да се развиваме нормално без претенции за величие. Външните фактори винаги са второстепенни когато се определя съдбата на нацията и държавата, според мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът момчета е в това, че ние сме едно "мръсно племе"* от посредствени индивидуалисти, които не виждат по-далеч от върха на носа си! Нас никога не ни е интересувала България, като цяло. Интересуваме се само от това, "какво има за мен". Ако няма нищо - майната му! Ние просто не сме силен народ въпреки, че се мислим за такива.

За елит не може да се говори в България, понеже те перат парите на червените, а не са бизнесмени от рода на тези, които виждам тука. Те нямат и понятие от бизнес!

* Поставих израза в кавички, защото не е мое творение! Чух го от други, но веднага ми хареса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, не е баш така - не сме индивидуалисти. На форума вече беше цитиран проф. Х. Хофстеде –

България попада в колективистичната част на континиума. Влиянието на колективистичните ценности върху организациите у нас в България се изразява във:

1.участието на индивидите в дадена организация като мотивирано от морални съображения;

2. служителите очакват от организацията да изпълнява ролята на семейство и могат да се настроят негативно, ако тя ги разочарова;

3.служителите очакват организацията да защитава интересите им;

4.повишаването в йерархията се извършва въз основа на старшинство;

5.проявява се по-слаб интерес към новите идеи в мениджмънта;

6.управленската политика и практика са повлияни от роднински (приятелски) взаимоотношения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Момчета, карате ме да пиша неща, които не са ми интересни!

Разбира се, че сме мръсно племе от индивидуалисти-кокошкари! Баща ми казваше: "Да не мислиш, че само сега разреждат млякото с вода? Така беше и преди девети!" Винаги сме били голани, но не от Голанските възвишения - там с труда си са станали богати, а заради големи лични амбиции, които нямат никакво покритие!" Следователно, като не съм нещо по честен път ще стана нещо по нечестен. Можеш да го видиш на Софийския пазар!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не че искам да ти опонирам - донякъде си прав. У нас има интересен културен феномен. Българите определено се възприемат като индивидуалисти и отдават значение по-скоро на индивидуалистичните ценности, което обаче в значителна степен се разминава с обичайното им поведение. Реалният ндивидуалист отдава значение на индивидуалистичните ориентации и се възприема като индивидуалист. На теория българинът избира индивидуализма като желана ценност, а в обичайната практика отдава значение на колективистичните ценности.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Едно общество, в случая държава и в случая българската, се изгражда чрез исторически процес, дълго, с натрупване на традиции и взаимовръзки. Последните се основават на нивото на разбирането за общност и идентификация и солидарност между членовете му. Те пък идват на основата на взаимносподелените ценности и се изразяват на едно по-високо ниво от елитите (творци, политици, в крайна сметка хора които има или ума или нагласата, или и двете, да обобщят нещата).

Ето този процес е пресечен на една определена дата от българската история - затова днес имаме дезинтегрирано общество, асоциално мислене и поведение, криворазбран индивидуализъм (защото той сам по себе си не е лошо нещо, ако ти не се погрижиш за себе си, кой ще го стори? - проблемът е обаче, че тук царува недобросъвестният, късоглед и тъповат индивидуализъм) - Та оттогава насам възстановяване няма. Може и никога да няма, а може би не..

Не е виновна тука културата или хората, или виновна е, но в определена степен. Определящото е политическата и икономическа ситуация, която щампова нравите, често твърде брутално...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кой е този професор Хофстеде? Той може ли да се изчука с моята дънда? Той ли разбира България по-добре от мен? Той да не е от тези дето твърдят, че шкембе чорбата била вредна? Той говори за комунистическите времена и е доста ( но не съвсем) прав. Your knowledge about Bulgaria is not enough, Her!

А с КГ 125 ще се съглася! Където стъпи комунизам - трева не никне! Тя никне, но не е същото нещо!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Та ето защо народите стареят и умират:

http://www.kulichki.com/~gumilev/EBE/ebe08...#ebe08chapter35

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Не че искам да ти опонирам - донякъде си прав. У нас има интересен културен феномен. Българите определено се възприемат като индивидуалисти и отдават значение по-скоро на индивидуалистичните ценности, което обаче в значителна степен се разминава с обичайното им поведение. Реалният ндивидуалист отдава значение на индивидуалистичните ориентации и се възприема като индивидуалист. На теория българинът избира индивидуализма като желана ценност, а в обичайната практика отдава значение на колективистичните ценности.

Една секунда само. Преди да се спекулира със щяло и нещяло, трябва да се чете. Индивидуализмът, като термин, в смисъла, който влага Хофстеде, няма нищо, повтарям нищо общо с това дали човек работи в група или не. Това е просто съвпадение на понятията, нищо повече.

За да няма объркване, редица български автори предлагат алтернативни наименования на явлението, което описва Хофстеде. А именно:

1. Родовост-безродовост

2. Ексклусионизъм-универсализъм

България е една типично родова (Хофстеде би я нарекъл колективистична култура) по силата на редица явления, които се наблюдават в живота ни, и които далеч надхвърлят бизнес културата.

А това дали някой лесно работи в група или не, е нещо съвсем различно, което няма абсолютно нищо с индивидуализма на Хофстеде. Но има много общо с едно друго измерение, също предложено от него - Избягване на несигурността.

Индивидуалистичните ценности по смисъла на Хофстеде пък нямат абсолютно нищо общо с това дали се сработваш с някого, или не.

Значи преди да се разнасят някакви понятия и термини, и да се разсъждава кой какви противоречия има, трябва малко да се чете.

С най-добри чувства ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Едно общество, в случая държава и в случая българската, се изгражда чрез исторически процес, дълго, с натрупване на традиции и взаимовръзки. Последните се основават на нивото на разбирането за общност и идентификация и солидарност между членовете му. Те пък идват на основата на взаимносподелените ценности и се изразяват на едно по-високо ниво от елитите (творци, политици, в крайна сметка хора които има или ума или нагласата, или и двете, да обобщят нещата).

Ето този процес е пресечен на една определена дата от българската история - затова днес имаме дезинтегрирано общество, асоциално мислене и поведение, криворазбран индивидуализъм (защото той сам по себе си не е лошо нещо, ако ти не се погрижиш за себе си, кой ще го стори? - проблемът е обаче, че тук царува недобросъвестният, късоглед и тъповат индивидуализъм) - Та оттогава насам възстановяване няма. Може и никога да няма, а може би не..

Не е виновна тука културата или хората, или виновна е, но в определена степен. Определящото е политическата и икономическа ситуация, която щампова нравите, често твърде брутално...

И понеже и това го видях, не мога да не отговоря. Айде като пишем малко логика да влагаме, не да пишем през три за четири, с десния палец на левия крак. В последните две изречения горе, не от моя постинг разбира се, няма нито едно логично нещо.

Link to comment
Share on other sites

Краят на България идва, защото съвр.българска популация няма ценностна система. Съвр.българи са хора на които не може да се разчита, които винаги ще те излъжат, измамят и пр. съвр.българи нямат собствена самобитност която да ги отличава като общност. Ние сме жалки имитатори. Сега като маймуни копираме Запада и естествено нищо положително не се получава, както в минабото когато копирахме Съветския съюз.

Съвр.българи нямат обединяващ национален идеал, оттук нататък няма нищо общо което да ни свързва в национален организъм. Съвр.българин е жалък и долен егоист. Всеки за себе си и всеки срещу всеки! Такава механистическа общност ще се разпадне при първото по-сериозно сътресение. Сега все още съществуваме, защото имаме късмета че в Европа няма войни и никой от съседите ни не е решл да се поразходи до София! Но в утрешния свят, когато с "пакс американа" и тъпите "демократични ценности" бъде приключено и претендиращият за световно господство Запад бъде унищожен като велика сила, ние ще изчезнем напълно!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Краят на България идва, защото съвр.българска популация няма ценностна система. Съвр.българи са хора на които не може да се разчита, които винаги ще те излъжат, измамят и пр. съвр.българи нямат собствена самобитност която да ги отличава като общност. Ние сме жалки имитатори. Сега като маймуни копираме Запада и естествено нищо положително не се получава, както в минабото когато копирахме Съветския съюз.

Съвр.българи нямат обединяващ национален идеал, оттук нататък няма нищо общо което да ни свързва в национален организъм. Съвр.българин е жалък и долен егоист. Всеки за себе си и всеки срещу всеки! Такава механистическа общност ще се разпадне при първото по-сериозно сътресение. Сега все още съществуваме, защото имаме късмета че в Европа няма войни и никой от съседите ни не е решл да се поразходи до София! Но в утрешния свят, когато с "пакс американа" и тъпите "демократични ценности" бъде приключено и претендиращият за световно господство Запад бъде унищожен като велика сила, ние ще изчезнем напълно!

Позволи ми да не се съглася! Нито преди '89-та сме копирали СССР, нито сега копираме "Запада" (кой точно запад?, че едно е САЩ, съвсем друго Франция). Ти какво предлагаш? Да вземем Македония на абордаж? Какво всъщност е "национален идеал"? Разбира се, че всеки трябва да е егоист, но това автоматично не значи, че всеки е срещу всеки. Да не би според теб трябва да наденем потурите и абите?

Значи писна ми от нихилизъм. Какъвто и да е не само от национален. А специално националния въобще не го разбирам. Ахаа, мани пакс американа, а пакс демократика пак ли не приемаш? Ами какво тогава приемаш? Пакс Романа, Пакс Булгарика? Или азиатската (источнна) деспотия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Копираме, ама само лошото. :)

"Копираме" друг път! Кое е"лошото", кое е "доброто". Кое е достойно за копиране кое не? Не това е черно-бяло мислене, а света, живота и България са шарени ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Важното е да работим за България и да отстраняваме паразитите но от светлото бъдеще на комунизма към демокрация без референдуми както казва македонеца е като от дувар в стяна и през това време разбира се Паричковците работят активно по въпроса за мешавицата, та все още няма организация но в скоро време би трябвало да разбере българина че няма кой да му сервира демокрация и трябва той сам да си я организира.

Като начало би трябвало да въстановим традициите чиито корени са дълбоко в древността:

Календара ни http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878

и Сурвачката http://www.ivanstamenov.com/?p=390

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От една седмица съм в България и нямам думи. Всичко е значително по-зле от това, което оставих преди година и половина! Всички казват едно и също - зле, по-зле и пак зле! Буквално два коренно различни свята! Но ние българите сме си виновни - склонни сме към гешефти, мошенничество, измами. Държавата е огледало на нейния народ, тъй както твоят дом е огледало на самия теб!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Когато говорим за подражателство и национална самобитност ми се ще да дам примера с една онлайн игра която играя и където се събират по принцип млани хора. Та значи сървъра е руски, но има и един достатъчно голям български клан. И разликата между руснаци и българи (млади хора еднакво засегнати от демокрацията и слабо запознати с комунизма) са очеизвадни.

1 Руснаците задължително пишат на кирилица, практически е невъзможно да видиш руснак който пише на латиница. От друга страна нашите българи задължително пишат на латиница, често като направя забележка минават на кирилица, но 99% пишат на латиница когато общуват помежду си.

2 Руснаците уважават езика си и не желаят да говорят на английски, дори когато го знаят. Дори когато знаят отлично английски в най добрия случай са съгласни да говорят на него само в най наложащи случаи и упорито изискват човека срещу тях да научи руски. От друга страна нашите българи никога не общуват на "обществени места" на български. Ако видиш човек говорещ на лош английски, можеш да бъдеш уверен че е българин.

Забелязъл съм и нещо друго, дори в такива игри за забавление между руснаците се спазва йерахия. По презумция се приема че щом някой е шеф то неговите заповеди трябва да се изпълняват безпрекословно, подчинения може да излезе от групата, но НИКОГА не поставя под съмнение правото на командира да раздава заповеди и своята роля на прост изпълнител.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно, за коя онлайн игра иде реч?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...