Отиди на
Форум "Наука"

Бан за БАН, или...


fixxxsers

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Едно мнение на Андрей Райчев

Скъпо, грозно и не рита. Що е то?

По-младите вече не помнят този класически соц-виц. Това е българската машина за ритане. Нещо подобно посмя да каже министър Дянков за БАН: в смисъл, че е скъпа, остаряла и не прави открития.

В изявлението си за БАН министър Дянков прояви смелост, само дето погрешка каза "феодални старци", а може би искаше да каже "синодални". Но и феодални става, мен ако питате... Г-н Дянков обаче иде от Америка и просто не си представя какво си навлича на главата. Да беше поискал едновременната забрана на БСП и СДС, нямаше да е толкова застрашен от публични атаки. Сега като се почне... Впрочем няма нужда от предупреждението да внимаваме - ще бъде достатъчно шумно.

Прав ли е министърът?

Преди всичко обаче трябва да си зададем естествения "американски" въпрос: Прав ли е г-н Дянков? Да се вгледаме във фактите: Първо: От около 30 години в БАН няма направено значимо откритие. Второ: Ръководството на БАН се самоизбира: началството назначава директори на институти. Те "свободно" избират началството. Трето: Това струва годишно 100 милиона лева. Четвърто: Отделно като собственост на БАН са замразени няколко милиарда евро.

Пето: В целия свят въпросът е решен лесно: научният потенциал е придаден към университетите. А най-перспективните направления се водят от публично-частни дружества (защото носят огромни печалби и така се развиват по-бързо). Шесто: Сегашното, предишното и по-предишното ръководство на БАН подразбират, че науката губи пари "по дефиниция". А всъщност тя е най-печелившият отрасъл в света и в историята на човечеството.

Заден ход, строго мърморене или научна фантастика?

Прав е значи министърът. Но как ще се развие тази история? Отворени са три варианта. Вариант 1: "Заден ход". Обявява се, че министърът не е разбран добре. Прави се помирителна среща, след която "синодалните" внезапно благодарят на правителството. Причината е, че бюджетните им искания са повече от удовлетворени. Изобщо - мир и спокойствие. Цена: половин милиард лева за следващите четири години.

Вариант 2 (най-вероятен): "Строго мърморене". Правителството изръмжава. "Феодалните" усещат, че могат да счупят дебелия, стар и приятен клон, на който седят. Заговарят за "реформа". Пенсионират двама-трима 80-годишни. Благодарят на правителството и съкращават (чудо!) бюджета си с 10 на сто. Е, не чак с десет, но така казват. Е, не чак съкращават. Но благодарят много.

Млъкни, сърце!

Вариант 3: "Научна фантастика". Правителството и парламентарното мнозинство дават самостоятелност на институтите в БАН. Обявяват сградния фонд за публична държавна собственост, за да се "издържа" науката не от продажба на недвижимост, а от дейност. Разрешава на институтите да правят каквото преценят, включително да се сдружават. Но без да получават държавни пари за издръжка, освен малко за старт. На втората година половината са загинали, но другата половина вече печели пари. Като университетите. Но млъкни, сърце! Не БАН е пред алтернатива, а правителството! И алтернативата е строга: реформа или шум.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Андрей Райчев може да е прав за хуманитарните звена, но според тотално говори глупости по отношение на институтите, в които се правят изследвания в областта на природните науки. Да вземе да си купува редовно списание "Осем" и да чете какво пише там за открития, правени в БАН, вместо да плямпа със задната част от анатомията си.

Впрочем мнението на човек, който се ояде по времето на Жан Виденов и на Сергей Станишев би трябвало да има тежест равно на 0 (нула)!!!!

Впрочем той и Доган преди 4-5 месеца беше хвърлил око на имотите на БАН, вероятно сега този апетит се е прехвърлил към мафиотите около Бойко Борисов и Дянков просто им е трубадур... на процент.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Разносвачът на пици VS старчетата в БАН

Точно преди седмица срещнах министър Дянков в Старият град. Ей така, както се разхождах и се разминахме. Беше със съпругата си и двете момчета. Първата ми реакция беше регистриране на обекта: Я, това е Симеон Дянков! А малко след това: Боже, ама той е много невзрачен! Каква работа може да свърши един толкова невзрачен човек? Невзрачна, разбира се.

Рядко си позволявам да давам гласност на подобни помисли. Но Симеон Дянков ги провокира много отдавна. Прекалено далеч от действителността е младежа с пискливия глас. Може да е прав за някои неща. Но да размята разни постни пици и да ми онагледява неща, които всеки средно интелигентен човек в България знае и разбира, ми идва леко в повече. Затова си позволявам да разсъждавам на глас.

Едно от последните му изказвания беше в отговор на журналистически въпрос как ще коментира критиките на президента Георги Първанов, че се орязва финансирането на научната дейност.

„Когато президентът защитава разходите за наука навярно има предвид своите приятели в БАН. В БАН са феодални старци”, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Добре. Съгласна съм, но само донякъде. В БАН са стиковани няколко института. Възможно е за част от тях казаното да е валидно, но в останалите хората наистина работят и има нужда от тях. Например Геофизичния институт, който всички цитират при земетресение или Метеорологичния институт, от който научаваме прогнозата за времето. Останалите действително са изпаднали в едно много интересно безвремие.

За да родиш и реализираш нови идеи, трябва имаш натрупани знания и опит. Никои не пречи и на университетите да правят наука, но те предпочитат да правят пари от частни уроци и купени изпити. Дали според вас им остава време за наука?

Един много дребничък личен пример: познавам човек, който много съвестно се подготвяше за докторантура във времето, в което държавата му плащаше за това. След като парите свършиха, ентусиазмът му се изпари почти веднага. И това не се случва по времето на социализма, случва се преди две-три години. Жалкото в случая е, че въпросният човек наистина си разбираше от науката, но беше сребролюбец и това донякъде повлия на избора му и понататъшното му развитие. Както и да е…

Така че просто не мога да си кривя душата и трябва да призная: прав е Дянков, но само донякъде.

„Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има само в социалистически страни.”. Край на цитата! Това е достатъчно. Можеше да се размине и без да използва разни епитети.

След което продължи:”Истинска наука се прави в добрите университети, както е по света”. Тук точно Дянков се изказа леко неподготвен. Само да му напомня за академията „Макс Планк” в Германия – може би най-престижната академия за правене на наука в Европа. Но той Европата не я познава – неговата втора Родина е САЩ.

Тогава ще му напомня, че в САЩ огромно част от научните изследвания се извършват в правителствено финансирани лаборатории на подчинени на департамента по Енергия. Такива са и Jet Propulsion Labs, Los Alamos, Lawrence Livermore и много други.

Така че закриването не е добро решение, но реформирането и преструктурирането – са.

Знам, че е по-лесно да затриеш нещо, което е леко развалено, отколкото да се помъчиш да го оправиш. Коментарите са излишни. Или в случая – достатъчни. Както от страна на Дянков, така и от моя. Позволих си да започна с уличен стил в началото, за да вляза в тона на този виден световен икономист, който пожертва американската си кариера, с идеята да направи нещо добро за страната, в която е роден. Леко арогантен е Дянков, но такива са всичките янки. Не върви един министър да използва такъв език. Това е все едно аз да кажа: Давай, хер Флик! Всички старци в газовата камера. Но аз съм добре възпитана и няма да го кажа, а онова което прочетохте преди малко, съвсем не е това, което си мисля в действителност.

http://razkritia.com/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0...B1%D0%B0%D0%BD/

0005-large.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Едно мнение на Андрей Райчев

За Андрей Райчев - милионера социолог - от кога този човек разбира от наука?

Андрей Райчев може да е прав за хуманитарните звена, но според тотално говори глупости по отношение на институтите, в които се правят изследвания в областта на природните науки. Да вземе да си купува редовно списание "Осем" и да чете какво пише там за открития, правени в БАН, вместо да плямпа със задната част от анатомията си.

Впрочем мнението на човек, който се ояде по времето на Жан Виденов и на Сергей Станишев би трябвало да има тежест равно на 0 (нула)!!!!

Нагло е, че въобще си позволява да коментира.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз мислех да пусна такава тема, но са ме изпреварили. По-точно тема с анкета за да се види как се възприема БАН. Наред с общата оценка другото щеше да е свързано с това доколко е позната дейността на БАН. И след като в обществото се откри дискусия за БАН, нека все пак малко да поговорим за тази структура.

Ще включа няколко въпроса за отговор:

Знаете ли какво е БАН?

Посещавали ли сте сайта на БАН и открихте ли там това, което търсехте?

Как оценявате дейността на БАН?

Трябва ли да се реформира БАН?

Какво смятате, че трябва да се промени в БАН?

Посочете имената на академиците, които знаете.

Посочете най-интересните за вас научни постижения на БАН за последните 10г.

Пробвайте да отговорите на тези въпроси без да ползвате помощни средства. Все пак целта е да видим дали БАН не се нуждае от някаква промяна, а не колко добри са възможностите на Гугъла (най-малкото защото той не е дело на БАН).

В изявлението си за БАН министър Дянков прояви смелост, само дето погрешка каза "феодални старци", а може би искаше да каже "синодални".

Струва ми се, че си е искал да каже точно "феодални старци". Често синодалните старци се оказват доста по в крак с времето и обществото от днешните ни академици. Нещо като сбор от стари феодали, с привилегии, имунитети и здраво вкопчили се в миналото.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Реформата в БАН започва с 4 млн. лв. за пенсиониране на 500 учени

Премиерът: Доволен съм от Дянков, той е на 98-о място сред учените в света

Никола Лалов

18 Ноември 2009

Ден след като президентът Георги Първанов обвини финансовия министър Симеон Дянков в "агресивно невежество" и лошо възпитание, премиерът Бойко Борисов заяви в сряда, че е доволен от работата на заместника си, който бил на 98-о място в класацията на учените в света и за когото е гарантирано, че не е бил агент на бившата Държавна сигурност.

Коментарът му за престижното глобално положение на Дянков бе направен след среща с председателя на БАН акад.Никола Съботинов, в която е участвал и самият финансов министър. Премиерът уточни, че Дянков не се е извинил на БАН за изявлението си, че там работят "феодални старци".

Той опроверга твърдението на президента и социалистите, че предишното правителство е дало три пъти повече пари на БАН. "Те са превели пари на фонд "Наука" и след това веднага са си ги изтеглили – това се нарича популизъм", разясни Борисов.

БАН ще ползва нашата подкрепа и помощ за реформите, но е видно, че трябва да има реформи, каза Борисов.

Той отбеляза, че и в БАН има фрапиращи неща, като отпуски от по 600 дни.

"Всичко това 500-600 дни отпуска, от 5 дни един ходи на работа, 4 си стои в къщи и там работи. Видно е, че трябва реформа. Да я направим заедно, за да не поставяме в неудобно положение", коментира Борисов.

Според акад. Съботинов след като получи европейската оценка за работата си на 30 ноември, БАН започва реформа. Ще се пенсионират 500 хабилитирани учени, навършили 65 години. Така ще се даде път на млади учени.

За реформата по пенсионирането обаче са нужни близо 4 млн. лева. Ако трябва да платим и по 600 дена отпуск на всеки, ще излезе още един бюджет на БАН, допълни премиерът.

След пенсионирането на част от учените ще започне и структурна реформа на институтите, каза акад. Съботинов. Той ще очаква от правителството да каже кои от всичките 69 института са важни за държавата и кои – не. Министрите ще проверят какво работят тези институти и какви иновации имат. В момента средната възраст на служителите в академията е 53 години.

Акад. Съботинов каза, че задължителното пенсиониране няма да важи за качествените учени с доказани резултати, на които може да се отпусне още една година. Това обаче ще става със специално решение на Научния съвет и ръководството на БАН. Тези учени ще са длъжни да имат изследователски проекти, чрез които да се заплаща трудът им.

След среща с ръководството на БАН премиерът коментира, че дебатът около академията цели да се отмести вниманието от важните неща в държавата. "Няма да вляза в темата на президента, нападките му, няма да му отговарям, защото съм наясно, че то е с цел. Тази тактика, този тип отношение не ми е приятна, не ми харесва и не е в полза на държавата", посочи Борисов.

"Ако отворите класацията на учените в света, Дянков е на 98-о място. Това за мен е достатъчно. Нека другите да вземат някой по-напред", каза Борисов в защита на финансовия си министър.

Той не уточни за каква класация говори, но вероятно става дума за цитираната в CV-то на министъра, според която той фигурира в престижната класация на най-цитираните икономисти в света, базирана на данни от над 750 хиляди икономически публикации. Според броя на цитиранията на негови публикации към 6 август т.г. той е бил на 146-то място, което се счита за водеща позиция.

От Министерството на финансите предположиха, че става дума за именно тази класация, той като мястото на цитираните учени се изменя постоянно и е възможно Дянков да е заемал и позицията, посочена от премиера Борисов.

В отговор на съмненията на Първанов, че "стремежът към ликвидация на БАН“ е мотивиран от "вероятни материални подбуди, свързани с многобройните имоти и сгради на академията“, Борисов заяви, че за четири години, докато е бил кмет на София една сграда не е взел.

"Преди мен взимаха хотели, знаете какво беше. Една тухличка от БАН няма да се вземе. Тези, които създадоха тройната коалиция, съдейки по себе си и миналото правителство, искат да ни препишат грехове, които нямаме", добави премиерът.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето още за БАН и за университетските професори:

За какво ни е БАН?!

http://www.capital.bg/show.php?storyid=818...ref=email_press

Университетите ще произвеждат професорите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/23/...ref=email_press

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Искам да попитам , какво знаете за бъдещите научо-изследошателски институти в които ще се обучават студенти (магистри и т.н.) - кога ще стане това и ще бъде ли по-добро от наличните (ТУ, СУ, ХТМУ). Имам желание да се развивам в приложни/експериментални науки (разработки) - Има ли надежда ?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...