Отиди на
Форум "Наука"

Документален филм по БНТ-сат


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Българският ХХ век - "Фашо или националсоциализъм" (седми епизод)

фашизъм, фашизъм, фашизъм, фашисти, и последното квартално кафене съдържащо тази дума изровиха, за да обяснят, че през 30-тте в България имало фашизъм....

Пропуснато беше деликатно нулевото влияние на водевилната организация Българска работническа националсоциалистическа партия и сродните й в българския политически живот.

Докога с тия клишета??

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За да се разреши проблема бихме могли да приемем, че в България през 30-те години е имало авторитаризъм (съдържащ някои от класическите белези на фашизма), като защитна реакция срещу вътрешна или външна заплаха за защита на определени ценности, заради които могат да бъдат пожертвани демократичните свободи. Тези ценности биха могли да бъдат териториална цялост, етническо равновесие, класова справедливост, лична и колективна сигурност (заплаха от тероризъм), исторически права върху територия и др. През онзи етап от историята ни такава заплаха безспорно е съществувала.

А за да има класически фашизъм е била необходимо освен авторитарно управление да е имало и налагане на определена идеология с претенции да изразява общественото благо, каквато в Царство България не е съществувала.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дори бих се усъмнил в "авторитаризъм". Изборите са били мажоритарни, народното събрание е съдържало политическо представителство, забранени са само партиите, които насилствено искат да свалят строя.

За никакви елементи на фашизъм според мен дума не може да става. Къде биха били те? Не и във вдигнатите ръце на някои по манифестациите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Авторитаризъм виждам в проведените безпартийни избори (с участието единствено на самостоятелни кандидати) за общини през 1937 г., както и парламентарните през 1938 и 1939 г. Така се създават послушни общини и Парламент. Намесва се полицията и правителствените кандидати печелят с крехко мнозинство. Изборната победа окончателно утвърждава безпартийния модел на управление в България. При онази вътрешна и международна обстановка, както при и заплахата от болшевизма, изглежда, че това е бил правилният ход.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това се прилагат и крути мерки срещу офицерството. Офицерите и войниците са деполитизирани. Те не само не могат да гласуват, те са лишени от граждански права – например нямат право да бъдат избирани. Вместо партиите се се разрешават само гимнастически дружества - "Юнак", колоездачното и др.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ми то военните и сега са така, у нас и в САЩ. Разрешават се не само гимнастически дружества, маса юридически лица с нестопанска цел. Всеки кандидат е можел да се регистрира, но лично. Имало е достатъчно опозициони кандидати, които са в парламента през цялото време. Въпреки това партии е имало, забранени са само няколко, които знаем какво са правили.

Въобще, като изключим външнополитическата ориентация останалото не е нещо, което не се среща в други демократични практики..

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, да режимът на Борис III го водят „мек” авторитаризъм, а след 1938 г., е допусната само парламентарна опозиция с полулегални партии т. е. частично забранени.

Положителното е че авторитарният режим не допуска разгръщане на демокрацията, но и в същото време възпира проникването на тоталитаризма (нацизъм, фашизъм, комунизъм), а да не забравяме, че на 15 януари 1937 г. е публикуван нов избирателен закон, с който за първи път се дават избирателни права на жените в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това имам предвид. Всъщност, този тип режими са нещо като малко по-твърдо издание на президентската република. С тази разлика, че царят не се избира.

Кметовете впрочем също - те се назначават и са или юристи или запасни офицери.

Искам да обърна внимание обаче, на нещо изключително важно. То много се подценява, а е от фундаментално значение за характеристиката на периода - българските държавни институции от това време са високоефективни.

Идея си нямаме каква е разликата с днешния безобразен ден.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...