Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Тази вечер изчезна една от малкото стойности телевизии у нас - публичния канал Retv. На всички ще ни липсват предавания като Професорско каре, Булевард България, документалните филми неделя вечер и новинарските емисии на всеки час. Каква е алтернативата ни:

Безкрайно глупавата Канал 1, изпъкващ с празната си патетика и глупост, и любимото на поколения българи предаване на Вася Ганчева от 16.30 всеки петък.

Не по-малко глупавата БТВ, с безумно скучни предавания и тъпи филми, една сричащи аутокюто си водещи на новини, изпълнени с празнословие - топ новина от шапката на новините на 4 ноевмри "Прасе, наречено Руска, пие бира". Къде са сериозните анализи, къде са кадърните журналисти, къде къде....??

Една Нова телевизия, със сравнително сносни новини, поне лишени от безумната патетика и празнословие на предходните две, с доста скучния си и празен сутрешен блок, с една Лора, която нищо никога никого не пита, с един Милен, който виси със шнорхел и абе един анализ не го чух да направи тоя човек за 20 години, с Любата и нейната безумна патетика на тема култура, търкаляща огромни тържествени слова за последния филм.

Бившата ВВТ, казвам бивша, защото тази телевизия не е това, което беше преди няколко месеца - с набор от 9 предавания на живо всеки ден, започващи от 17-22 всеки ден, с предаването Днес, с водещ Коритаров, между 17-20 ч на живо всеки ден, което издържа от петък до сряда на слудващата седмица и новини на всеки час. Какво остана сега - само новини. Безумни, глупави, повтарящи се до циклофреничност новини по 14 пъти в рамките на всеки час....идиотска работа

Телевизия Европа, със същите повтарящи се непрекъснато новини на всеки 15 минути, разнообразени с рекламен клип на трактор и родосеялка.

Голяма журналистика, няма що.

За мен лично все пак остават няколко добри алтернативи:

- History Channel, може би единствената телевизия, която гледам

- National Geografic channel

- Animal planet

- Television espanola internacional

- Radio Televisao Portugal

последните две - телевизии за новини и анализи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Новинарската телевизия Re:tv спира да излъчва програмата си от тази вечер. Решението на собственика на канала - фондация "Граждански медии" - е свързано със свития рекламен пазар и световната финансова криза.

В отворено писмо до работещите в телевизията бордът на фондацията обяснява: "Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме."

"Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на гражданска телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин", пише още в писмото.

Новината за спирането на Re:tv беше прочетена преди малко в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Той уточни, че излъчването ще спре тази вечер в 22 часа.

Един от учредителите на фондация "Граждански медии" Светослав Божилов коментира пред "Дневник", че "голям граждански проект в условията на криза оцелява трудно".

"Аз бих напомнил две събития, които показаха силата на свободната медия: Re:tv единствена излъчи директно погрома на студентските протести на 14 януари и за първи път извади на светло невероятните детайли по случая "Борилски", така Асен Григоров коментира пред "Дневник" как телевизията е изпълнявала мисията си и че е успяла за кратко време да създаде качествен продукт може би най-трудните тв формати - информационен канал.

Опитите за пресктруктуриране на медията и търсенето на нова формула за финансирането й не са гарантирали дългосрочност за качеството на проекта и затова собствениците обясняват: "Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране".

Новинарската телевизия Re:tv започна да излъчва програмата си през месец май 2008г. Неин изпълнителен директор стана журналистът Асен Григоров, който преди да поеме канала беше продуцент на сутрешния блок на БНТ - "Денят започва". Амбицията му беше Re:tv "да е медия, която ще се развива върху диалога, която ще работи не "за", а "с" аудиторията. Това ще е и място, в което ще се ценят високо личностите и професионалната журналистика", коментира при старта Григоров.

Re:tv е първият проект на фондация "Граждански медии". Фондацията е регистрирана в края на юли 2007 г. Мисията й е да подкрепя свободата на

изразяване, разнообразието на мнения и качествената журналистика. Освен финансиста Светослав Божилов в съвета на дарителите на фондацията влизат Иво Прокопиев, издател на "Дневник" и "Капитал", и политологът Иван Кръстев.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лошо.

Тази телевизия беше доста обективна и независима.

Няма явно червени пари, които да я подържат.... След около 1-2 г. ще видите как целия медиен сектор ще се окаже в едни ръце и ще води една политика. Защото за да се възстановят някои от удара, им е нужна много голяма пропаганда...

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

За щастие интернет никой не може да го контролира, а тук има много свободни "медии", защото всеки личен блог, сайт, форум и т.н. изразяваща някаква позиция на обикновения човек ще влияе (надявам се) много повече...

Но е истина, че телевизията и пресата все още имат огромен дял на аудитория...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За мен това бе най-стойностната телевизия в българския ефир. Бях много доволен, когато се появи. Но явно логичните закономерности в нашата държава си казват думата. За пореден път се убеждавам, че в България няма място за сериозна журналистика. За сметка на това телевизии като "Планета" нямат и няма и да имат подобни проблеми...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато един народ изтърве нещата и позволи съществена част от богатството му да отиде в ръцете на групировки, няма какво да се чудим, че те ще командват парада.

Това е причината RE:TV да фалира, а Планета да стои, не някаква друга. Тъй като е неудобна за силните на деня, не получи реклама и това е то .....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дали е така? Всеки що годе интелигентен човек гледаше тази телевизия. Май по-скоро някой й отказа реклами...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вижте това интервю на един от босовете им:

http://dnevnik.bg/intervju/2009/11/28/8224...atvorim_retv_v/

От него научаваме, че когато друг - Кр.Гергов, Манджуков, Емил Стоянов, тимаджиите, Ирена Кръстева инвестира в медия, той прави бизнес, а когато го правят "добрите" - той, Кръстев, Прокопиев - те правят "граждански проект". Когато първите уволняват, това е скандално, но в неговия случай, това е начин да се предотврати попадането на "гражданския проект" в нечисти ръце.

Пак от това интервю става ясно, че се събрали група граждански дейци и дали 3 милиона евро за медиа, а сега дори не им се ще да си ги върнат, макар и отчасти, защото се гнусят от възможния контрагент. Очевидно парите не са техни, защото и Мърдок не би хвърлил 3 милиона евро от любов към гражданските ценности.

Научаваме, че идята за тази медия винаги е била и ще бъде дясна - отворено общество на спекуланта-евреин сорос, десните, свободна европа и пр..

Приказките за самофинансиране след време, минаване на самоиздръжка са за наивници...Още преди време се говореше, че Ре ще бъде затворена след изборите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
......

Пак от това интервю става ясно, че се събрали група граждански дейци и дали 3 милиона евро за медиа, а сега дори не им се ще да си ги върнат, макар и отчасти, защото се гнусят от възможния контрагент. Очевидно парите не са техни, защото и Мърдок не би хвърлил 3 милиона евро от любов към гражданските ценности......

Според мен е възможно, вярвам, че има хора, за които парите и консумирането на облаги не са смисъл и цел в живота.

Уважавам тези, които осъществиха Rе-tv.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Според мен е възможно, вярвам, че има хора, за които парите и консумирането на облаги не са смисъл и цел в живота.

Супер. Тогава, ако са привършили 3-те милиона, да си продадат апартаментите и така любимата на целия български народ супернеизвестна телевизия ще продължи да излъчва в името на вселенското Добро. :crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може мениджърите на Re:TV да не са имали добра бизнес стратегия. И да са "потънали" финансово.

Или самата телевизия да е имала някаква роля, която е изиграла, и сега вече е (временно) ненужна. И би могла да бъда стартирана отново - пак при необходимост.

Може пък да започне да излиза като видео-блог.

Може нейните създатели (учредителите на Фондaция "Граждански медии" - едноличен собственик на Re:TV - Светослав Божилов, Иван Кръстев и Иво Прокопиев) да се обърнат за финансова подкрепа към зрителите й. И това е възможност за набиране на средства.

Краят на една телевизия зависи не толкова от хората, които я правят, колкото - от хората, които я гледат.

---

Предаванията на Re:TV

---

Официален сайт:

http://www.retv.bg/

Неофициален сайт:

http://retv.kaloyan.info/

Телевизията във Фейсбуук:

http://www.facebook.com/group.php?gid=215571091342

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...