Отиди на
Форум "Наука"

Разливане на живак


Recommended Posts

  • Администратор

Имаме запитване от наш читател, моля помогнете :)

Преди 6 години разипахме живак в шахтата,която е в двора.След известно време изчистихме шахтата с "камион" предназначен за целта,който чисти и дворни тоалетни,които не са свързани към общата канализация.Има ли опасност от отравяне на почвата?
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нека читателя се включи във форума и наистина да изясни за какво количество става въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Разливането не беше много,но това е шахта и я почистихме с камион след като беше се напълнила .Шахтата не е към обща канализация.Въпросът ми е:Има ли вероятност да е издърпан от маркуча на камиона и има ли опастност от останал живак в шахтата?Какво да правя?
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител
Самия живак не е опасен ако е под формата на метал. Вреден е естествено понеже има миграция на живачни йони ако е в контакт с някакъв разтвор, но тази миграция е пренебрежимо малка. Така че повечето скандали раздухвани от разни журналисти, както и в различни снобарски форуми тип бгмама се дължат главно на некомпетентността на пишещите ги. Живака е компонент на амалгамата ползвана за зъбни пломби. Така че ако беше чак толкова опасен, до сега половината човечество да е изпукало. В интерес на истината при зъболекарите работещи ежедневно с метален живак на открито( в условия при които се изпарява, а именно парите на живака са силно реактивоспособни и лесно попадат в организма) се установява известно натрупване на живак. Участвах в едно изследване на коси на зъболекари, та съм виждал резултатите. Но на този етап науката не е установила корелация дори между това натрупване на живак в следствие на ежедневна работа и развитие на сериозни професионални заболявания( или поне на мен не ми е известно). Та какво да говорим за някой който си е разлял малко живак в някъква шахта край която преминава два пъти седмично. А и след като мястото е дезактивирано, място за притеснения няма въобще! Щеше да е шритеснително ако живака беше разлян на открито в големи количества и при наличие на възможност за неговото изпарение. Но ако става дума за един термометър примерно, това си е най-долнопробна паника.

В тези амалгани не се използва живак в §истата му форма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каквото е станало, станало. В подобна ситуация ако не се вземат веднага мерки тоя живак няма исчистване. Единственото което може да се направи е да се нарыси обилно сыс сяра на прах, макар че това ми се вижда безмислено. А и все пак не се казва колко живак е испуснат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи доколкото си спомням в "домашни условия" ;). Трябва да се направи следното (това примерно ако се счупи живачен термометър):

1. Обират се всички капки живак които могат да се намерят;

2. С медна четка (ако нямате, медни намотки, жици също вършат работа) се "минава" неколкократно "ареала" където може да има живак;

3. Посипва се обилно със сяра.

Живака не е отровен, отровни са неговите йони (май само единия де). Като течност не е опасен, но парите са му много реактивоспособни (както спомена тук един съфорумец). Ако са под вода няма страшно иначе горната процедура. Ако са в полето обаче, наистина земята може да се зарази (не пиша за термометри, а за количество). Тогаз би било добре да се взимат проби и да се изследват в лаборатория, за да се види дали е проникнал и до къде.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...