Отиди на
Форум "Наука"

Опитът на Кубер да стане аварски хаган


Recommended Posts

  • Потребител

Доколкото знам, след като се разделят Кубратовите синове Кубер отива при аварите. Но в един момент иска да вземе властта и да стане хаган. Добре, но ако това е вярно, къде е станало това въстание? Единствен източник май са "Чудесата на свети Димитър Солунски". Аз предполагам, че това въстание няма как да се състои без подкрепата на някой местен управник. Моля, дайте някаква насока.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Пламене въстание не е точната дума.По скоро е вътрешен конфликт в каганата.В подобни формации такива конфликти не са рядкост.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Пламене въстание не е точната дума.По скоро е вътрешен конфликт в каганата.В подобни формации такива конфликти не са рядкост.

Да терминът въстание в случая звучи направо комично. Със съшия успех можем да си говорим и за гражданска война :)

Но е интересно да се задълбае в тази каша защото и досега ролята и мястото на Българите в Аварския Хаганат си остава неясна и недоизяснена. Освен това е налице някакво смесване на събитията и личностите което трябва да се изчисти. Кога всъност е тази борба на Българите за Аварския престол? При идването на Кубрат на власт или след смъртта му? Което е директно свързано и с въпроса кой точно участва в тези събития? Смесването на Кубрат с Кубер? Алциок и Алцек? Последният ако е бил син на Кубрат значи е различен от Алциок и историята с Дагоберт. Ако по времето на Дагоберт Българите в Хаганата губят битката и трябва да се спасяват с бягство, то какви са тия Българи там по времето на Кубер. те не може да са само новодошли заедно с бягащите синове на Кубрат, защото иначе няма как да се смесят заедно с отвлечените Ромейски планници и да "станат голям народ" ... явно и след бягството на Българи по времто на Дагоберт в Хаганата са останали значителен брой Българи, което и обяснява защо синовете на Кубрат са се насочили на там бягайки от Хазарите. Интересно че пак се стига до Българо-Аварски конфкликт за доминация и ние пак губим и бягаме. :) Май след всяко едно бягство Българите в Аварския хаганат стават все повече и все по-нахални :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Аз не бих говорил дори за българо-аварски конфликКасае се за личен конфликт за върховенство в една конфедерация от племена.Нищо ново под слънцето.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Имаме и още една директна индикация че Куберовите българи се смесват с местни аварски българи. Като пристигат в македония Кубер иска от управителя на Солун да заповяда на околните славянски лемена по аварски обичай да снабдяват българите с храни. Видно е че не говорим за хора седели при аварите кратко време, а доста, та са научили обичаите им и което е по важно ги прилагат. За кан Крум също се казва че предците му са робували дълго на аварите. Очевидно е че българска общност живее в аварския хаганат през цялото време на съществуването му, чак до падането му под българска власт. Какво е станало с тях по късно е сложно да се каже. Може би са се преселили в Мизия, може би са били асимилирани от унгарците или пък са станали част от днешните секели.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
...Май след всяко едно бягство Българите в Аварския хаганат стават все повече и все по-нахални :)

Този пост(мнение) си го копирах на фаворитите!

Бягайки Луди по цяла Европа и Азия Българите все пак, успяват да разбият РИ и се настаняват в пределите и!

Така и до сега,бягайки!

Някакви факти можете ли да посочите за Кубрат(съкровището което намериха руснаците не пише че е българин па ,камо ли Хан на Велика България)

И за синовете му ,къде са посочени ,че са негови и българи?

Благодаря .Ви предварително!

п.п.двоумих се с първият пост или този ,ама наделя този!!! :post-70473-1124971712:

поздрави

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...