Отиди на
Форум "Наука"

НСИ ще преброява населението на България по интернет


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

За пръв път населението на България ще се преброява по интернет, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ). Това ще стане седмица преди официалното преброяване на населението, което ще бъде между 10 и 24 март 2011 г. След като изтече срокът за виртуалното преброяване, НСИ ще изпрати анкетьори в домакинствата, които не са попълнили данните по интернет.

Идеята е да се улеснят хората, които ползват интернет. Те ще могат да попълнят анкетните карти в електронен вид в удобно за тях време и да ги изпратят до НСИ. Освен това от статистическия институт се надяват да спестят средства, тъй като няма да се налага да пращат анкетьори във всеки дом.

Подобна идея имаше още при предното преброяване на населението - през 2001 г., но тогава едва 20% от българите имаха компютри. В момента над 80 на сто от фирмите ползват интернет, както и почти всички жители на големите градове, обясниха от НСИ.

През 2010 година ще бъде направено пробно преброяване. За целта ще бъдат избрани няколко района в страната, където да стане това. Ще се преброяват и земеделските стопанства, добавиха от НСИ. Оттам обясниха още, че през 2011 г. всички страни - членки на Европейския съюз, ще преброят населението си едновременно.

Според последното преброяването на населението през 2001 г., в началото на XXI век в България са живеели 7 928 901 души.

http://www.dnevnik.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 59
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител

Да, това е чудесно!

Особено - за човек като мене, който постоянно се мести от едно място на друго и то - без да си променя адресната регистрация. :biggrin:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не си само ти...

Ами хората, които строят къщи и жилищни кооперации (в момента - в строеж) и живеят на квартира... Те се водят адресно регистрирани на разкопките/строежите, а живеят на друго място или пък сменят квартирата си по няколко пъти.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Потребители

Групата "Атеисти, обединявайте се" във Фейсбук във вторник от 10 до 12 часа организира протест пред входа на Националния статистически институт, за това че те игнорираха нашето искане във въпрос номер 12 да фигурира и отговор "Няма вероизповедание" - с официалното ни писмо до НСИ може да се запознаете тук:

http://www.docshare.com/doc/241511/Pismo-do-NSI-okon4atelen-variant

Накратко - за тези, на които не им се чете цялото писмо - при преброяванията през 1992-ра и 2001-ва година всеки български гражданин беше длъжен, или да се самоопредели като вярващ, или да откаже да отговори на въпроса; аз самият и в двата случая настоявах да бъда записан като атеист, но интервюиращите отказаха, с мотива, че такава възможност липсва. Това доведе до некоректни резултати от преброяването - получи се, че православните у нас са 82.6% - очевидно неверен резултат (ако беше верен, православните храмове у нас щяха да пращат по шевовете), с който попчетата нагло злоупотребяват и непрекъснато го размахват като довод за своите финансови и други претенции. Ето защо, ние искаме при предстоящото преброяване да фигурира като възможност и отговор "Няма вероизповедание" - който, по наше мнение, ще бъде предпочетен от около една пета от интервюираните.

Кратка бърза информация, за тези които не го знаят къде е - най-лесният ориентир е Паметника на Васил Левски - оттам се тръгва по трамвайната линия (тя е само в една посока - широколинейна, в момента не се използва) и още първата пресечка се завива вляво - буквално на броени метри е; по тази уличка от дясната страна вече се подминава чешкото посолство, и се излиза на паркинга им - по ниската сграда, която е малко по-навътре, е на НСИ.

Всички свободни хора, които желаят при предстоящото преброяване да имат възможност да се самоопределят като такива, са добре дошли на протеста!

(И, между нас казано, там за пръв път ще бъдат показани пред публика частици от мощите на св.Статистий - но не казвайте никому засега...)

P.S. Отчитайки клерикалния характер на модерацията в този форум, ще си позволя да обърна внпимание, че в случая просто се иска да се даде възможност да бъде отчетена възможно най-точно бройката на принадлежащите към различни вероизповедания - нищо повече. Нима не е по-добре за самата православна църква да знае точно колко са действителна православните? Много интересни данни в тази връзка се получават в тези страни, където съществува т.нар. "църковен данък" - т.е., за тези, които се самоопределят като принадлежащите към дадено вероизповедание съществува допълнително данъчно бреме - там процентът на атеистите е най-голям :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

100% ще съм на протеста пед НСИ. Събитието е уникално с това че непринадлежащите към никоя религия за първи път в новата история на България се събират на едно място с обща цел - искаме и ние да бъдем преброени като всички останали в националното преброяване през март 2011.

Досега са ни игнорирали и никой не може да каже колко долу-горе са невярващите българи. Някои проучвания стигат до 13%, други дори и до 21,7%, но официално (в статистиката на НСИ) в България няма невярващи ?!?!

Затова на 16 ноември в 10ч пред НСИ да заповядат всички които смятат, че не е задължително щом сме българи да бъдем и православни. Крайно време е да се разбере, че може да си и българин и нерелигиозно обвързан.

Линк за протеста: http://www.facebook.com/group.php?gid=326030322413&v=app_24401033&ref=search#!/event.php?eid=174767422534080&index=1

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Много се радвам, че в България все още има умни хора и такава графа няма да има. Вярвам, че на въпросния протест ще дойдат малцина малоумници които въобще не ги е грижа за съдбата на душите им. Дерзайте пичове, желая ви приятно прекарване там долу.

last_judgment.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много се радвам, че в България все още има умни хора и такава графа няма да има. Вярвам, че на въпросния протест ще дойдат малцина малоумници които въобще не ги е грижа за съдбата на душите им. Дерзайте пичове, желая ви приятно прекарване там долу.

Няма що, господин модератор?! Добър пример давате!

Но ако подминем грозната обида, изобщо не сте прав, защото именно малоумието установява неподлежащи на логическо изясняване предмети.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Логиката няма нищо общо с вярата. Имало е един дето не вярвал, Тома неверни, но и той повярвал. Ти какво искаш, Иисус специално заради невериците да слезе от небето и на всеки лично да показва раните си? Спасителя е казал на Тома, ето ти видя и повярва, сложи пръст в раните и повярва, блаженни тия дето не видяха, но повярваха.

Вярата затова е вяра, защото се ВЯРВА, а не е доказва по логичен или някакъв друг път.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ти какво искаш, Иисус специално заради невериците да слезе от небето и на всеки лично да показва раните си?

Определено изобщо не искам всяка тема да обръщаме в разговор за вярата. Казах само, че не си прав, но освен това виждам, че продължаваш да наливаш чиста вода в моя кладенец. Щом няма нужда да се доказва, както казваш, следователно се основава на малко количество необходим ум, което ти нарече малоумие, буквално. Това е.

Нека разрешат на хората да избират, както си искат, според техния си ум. Дали някой ще се нарича православен или невярващ, това поне е безобидно и не бърка на другите в джоба, и не им ограничава свободата, както много други инициативи.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Групата "Атеисти, обединявайте се" ..... "Няма вероизповедание".

Атеисти и няма вероизповедание са две различни неща. То е като да се иска в статистиката вместо "брюнетки ; други" да пише "брюнетки; блондинки". Сиреч, ще се вкарат кестенявите, червенокосите и червените беловласи бабички в графата "блондинки", което едва ли ще зарадва всички тях. :tooth:

получи се, че православните у нас са 82.6% - очевидно неверен резултат (ако беше верен, православните храмове у нас щяха да пращат по шевовете

Е, това май ще реши въпроса. Ако на протеста се съберат хора за един-два трамвая, това ще покаже, че бройката е пренебрежимо малка и няма място в анкетата. :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак трябва да има графа атеист /или в краен случай - без вероизповедание/. Не че ми пука дали ще ме пишат православен, хиндуист или юдей. :bigwink: Става дума за елементарни човешки права - правото на всеки да се самоопределя за такъв, какъвто му харесва. А смятам че преброяването не би трябвало да цели опубликуването на неверни данни. Тъй като в момента БГ е много далеч от Православието. Повечето хора са православни атеисти, а БПЦ си цоца парички и хич не й дреме /защото е пълна с кадри от бившето ДС/. Та къде е религията и защо ни трябва допълнителна паразитна организация, пледираща че е нейна представителка, а реално само усвояваща пари? :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, ето го часът на истината. Въпреки кой знае защо тъй широко рекламираната кампания от медиите - посещаемостта на събитието се оказа символична. На снимката се вижда една доста рядка групичка от 8 души, което е доста далеч от онеправданите 1,6 милиона.

Но има едно нещо, за което упреквам в случая НСИ - че не изброи колко от участниците са членове на Комсомола и Гоцемола. Защото в чудатите обяви за показване на мощите на св. Статисий нещо ми лъха познатата комсомолска недодяланост на мероприятията на Станишев.

photo_verybig_620295.jpg

Очевидно, че и този път медии и общество се разминаха в интересите си. Въпреки критиките на религиозността на българите редовните неделни служби събират дори в малките църквици повече хора от шумно разгласеното от медиите атеистично мероприятие.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Предлагам въпросните господа и дами атеисти на брой 8 човека да бъдат записано поименно от НСИ като атеисти. След което посрамено да замълчат и да идат да помислят за спасението на душите си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Колкото религиозно ориентираните са омазали визията на религията (и вярата) през годините, толкова и тези, с липса на религиозна принадлежност са изкривили представите за атеизъм.

В буквален превод, думата атеизъм означава „без вяра в който и да е бог“ - според моите виждания и разбирания, да си атеист, означава просто да не вярваш в съществуването на бог и съответно - всяка религия, която директно назовава бог, бива просто любознателно четиво, а не пътеводител за изграждане на ценностна система. И какъв е проблемът?

Проблемът е, че сме свикнали да се вглеждаме (и оплюваме) различията си, вместо да се научим да живеем в мир и хармония с тях.

И честно казано ми се гади да слушам от едни, как душите на невярващите са обречени, а от други - колко злини е нанесла вярата върху човечеството. Не живеем в Средновековието, когато църквата е била изключително могъщо звено в обществения живот! Спокойно - кладата отдавна я отмениха.

Не знам за вас, но на мен ми се повдига всеки път, когато започнат да се веят знамена на вяра или липсата на такава. Толкова ли не може всеки да си живее според своите убеждения и да остави убежденията на другите на мира?

А колкото до 8-те човека - какво очаквате? За къде-къде по-сериозни социални проблеми е имало организирани протести, които са почти толкова жалка пародия? Бива ли на национален протест да се съберат 2000 души, които да ги снимат 3000 журналиста и да ги пазят 4000 ченгета? :tooth:

Айде като не можем да си изразяваме гражданската позиция чрез протести, поне да не се излагаме?

Тези 8 души, които са се изложили като кифли, ако наистина се смятат за атеисти, трябва да са наясно, че на човек, които наистина не му пука за религията/вярата, никога не би се вдигнал на протест, заради някакво си вписване за преброяване на населението. :tooth: И какво като ви запишат като православен? Откакто се помня, цървките все празни си седят - изключвайки специалните случаи, покрай които масовия вярващ българин се сеща, че е вярващ - сватба, кръщене, погребение, Великден и Коледа - та вземе, че отиде да запали една свещичка и се прекръсти три пъти. :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Тези 8 души, които са се изложили като кифли, ако наистина се смятат за атеисти, трябва да са наясно, че на човек, които наистина не му пука за религията/вярата, никога не би се вдигнал на протест, заради някакво си вписване за преброяване на населението. :tooth: И какво като ви запишат като православен? Откакто се помня, цървките все празни си седят - изключвайки специалните случаи, покрай които масовия вярващ българин се сеща, че е вярващ - сватба, кръщене, погребение, Великден и Коледа - та вземе, че отиде да запали една свещичка и се прекръсти три пъти. :v:

Напълно съм съгласен с теб. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много интересни данни в тази връзка се получават в тези страни, където съществува т.нар. "църковен данък" - т.е., за тези, които се самоопределят като принадлежащите към дадено вероизповедание съществува допълнително данъчно бреме - там процентът на атеистите е най-голям :tooth:

Сети ме за един пич от Швеция или от Дания беше - не помня, случката ми я разказа трето лице :happy: . Човечеца го бяха облагали с въпросният данък по погрешка . Той самият никога не е вписван като принадлежащ към каквато и да е религия и като се усетил за какво става дума, оплакал се и му върнали всички платени данъци към църквата - с години назад. Религиозните убеждения виж колко бързо се променят, особено когато се намеси данъчното. :read:

Което ми напомни, че ако и религията започне да плаща данъци, туко-виж сме стабилизирали световната икономика. Ватикана могат да закърпят дълговете на целия ЕС и част от бюджетния дефицит на САЩ, ако само си платят данъците на имотите. :w00t:

P.S.: Нека не забравяме, че иронията е полезна от време на време.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

На кой му се дават пари? Аз поне такъв не знам. И какво са тръгнали да протестират? Било им жал, че църквата пилее държавни пари, това първо не е вярно (у нас църквата е отделена от държавата) и второ, що не кажете подобно нещо на някой малцинства с не християнска религия, аааа, ма там бият през ръцете, щот може да се обвинява православната църква че била корумпирана, но примерно мюфтийството не може. Макар по стар български (и турски) обичай и там да текат едни кандали ени чудесии. Ама като сте толкова ербап що не протестирате против ислямската религия в България, а само против православната. То е ясно що де, защото не е политически коректно, ама за сметка на това е нормално да плюеш християнската вяра.

Или от "вашите" данъци държавата да подпомага само православната църква, а католическата църква и ислямското вероизповедание не, нали. Ако бяхте протестирали против ВСИЧКИ религии, включително и исляма щях да ви разбера, но самия факт, че мрънкате само против православието говори, че сте добре подковани от някой либералстващи кръгове. Тия същите кръгове които при думи като "циганин", "пушач", "националист", "хомосексуалист" "замърсяване на природата", изпадат в див бяс и с пяна на устата почват да говорят за "езика на омразата" искат да горят на клада, да заклеймяват, да се борят..., а при думите "ром", "наднационално", "гей", "еколог", "непушач" изпадат в умиление, почват да ронят сълзи, раздават едни пари (взети от нашите джобове), които отиват в джобовете на едни организации, които осъществяват едни налудничави "проекти", но най важното усвояват въпросните суми...

Но, нали някой хора трябва да оправдаят едни пари които са получили за усвояване...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На кой му се дават пари? Аз поне такъв не знам. И какво са тръгнали да протестират? Било им жал, че църквата пилее държавни пари, това първо не е вярно (у нас църквата е отделена от държавата) и второ, що не кажете подобно нещо на някой малцинства с не християнска религия, аааа, ма там бият през ръцете, щот може да се обвинява православната църква че била корумпирана, но примерно мюфтийството не може. Макар по стар български (и турски) обичай и там да текат едни кандали ени чудесии. Ама като сте толкова ербап що не протестирате против ислямската религия в България, а само против православната. То е ясно що де, защото не е политически коректно, ама за сметка на това е нормално да плюеш християнската вяра.

Това към кого е адресирано?

Защото като гледам тука как си пишем по форумите, никой не се е юрнал да протестира :bleh:

Лично аз нямам намерение да се занимавам с глупости, протестирайки срещу нечии религиозни убеждения. Правото на избор ни е изконно.

Православие, ислям - за мен си е все организирана религия, а аз от организирана религия и организирана престъпност, стоя на далеч :bigwink:

Нямам нищо против вярващите, имам против фанатиците.

Даже като се замисля, добре, че има вярващи, за да могат да продължат да съществуват всичките тези красиви, старинни катедрали, цървки, храмове и т.н. из широкия свят - за архитектурата, не мога да си изкривя душата! :bye1:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

На кой му се дават пари? Аз поне такъв не знам. И какво са тръгнали да протестират? Било им жал, че църквата пилее държавни пари, това първо не е вярно (у нас църквата е отделена от държавата) и второ, що не кажете подобно нещо на някой малцинства с не християнска религия, аааа, ма там бият през ръцете, щот може да се обвинява православната църква че била корумпирана, но примерно мюфтийството не може. Макар по стар български (и турски) обичай и там да текат едни кандали ени чудесии. Ама като сте толкова ербап що не протестирате против ислямската религия в България, а само против православната. То е ясно що де, защото не е политически коректно, ама за сметка на това е нормално да плюеш християнската вяра.

Или от "вашите" данъци държавата да подпомага само православната църква, а католическата църква и ислямското вероизповедание не, нали. Ако бяхте протестирали против ВСИЧКИ религии, включително и исляма щях да ви разбера, но самия факт, че мрънкате само против православието говори, че сте добре подковани от някой либералстващи кръгове. Тия същите кръгове които при думи като "циганин", "пушач", "националист", "хомосексуалист" "замърсяване на природата", изпадат в див бяс и с пяна на устата почват да говорят за "езика на омразата" искат да горят на клада, да заклеймяват, да се борят..., а при думите "ром", "наднационално", "гей", "еколог", "непушач" изпадат в умиление, почват да ронят сълзи, раздават едни пари (взети от нашите джобове), които отиват в джобовете на едни организации, които осъществяват едни налудничави "проекти", но най важното усвояват въпросните суми...

Но, нали някой хора трябва да оправдаят едни пари които са получили за усвояване...

Що объркваш социално с лично?:)

Ако се пиша "без религия", това не означава автоматично, че не съм православен, но съм привърженик на исляма или на друго. Тук се иска лична самоидентификация, а не социална такава. Ако бяха задали въпрос, в който питат за нашето мнение относно коя религия има или е имала някаква стойност за България, за българите..., гласувам за православието.

Но в някакъв смисъл си прав. Не може да си никакъв, трябва да си приобщен корпоративно, защото в противен случай си неразпознаваем, даже си подозрителен. В това отношение простотията не е мръднала от Сътворение Мира.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Въпроса е защо са толкова агресивно настроени към православието и мълчат като бити задници за исляма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми то е ясно защо - юдеомасонският заговор настъпва...

Междувременно, медийният отзвук по темата надмина и най-смелите ми очаквания; днес с още едно момче гостувахме в "Челюсти" по Дарик и се получи много сладко; водещата само дето не го разцелува - спечелихме и нея за юдеомасонската кауза!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Самоопределям се като православен, но съм съгласен с Андрей, че е неприемливо да липсва опция без вероизповедание или атеист. Това е нарушаване на човешките и граждански права в България и е жалко, че само 8 човека са се осмелили да протестират. На какво се присмивате останалите не знам?? Били атеисти, били малко. Е, и? Аз нямаше да се срамувам да съм до тях, въпреки религиозните ни различия. Няма нещо смислено на този свят което да не опорочим. Конституция, преброявания, религия...За мен не повече от половината(в най-добрия случай) от хората у нас са религиозни. другото е от Лукавия...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Стоедин, благодаря че си разбрал за какво става въпрос; на мен наистина не ми е ясно, какво толкова страшно има в това - да фигурира във формуляра и опция "Няма вероизповедание"?!? - мисля, вече написах, че в интерес на самите вярващи (по-точно - в интерес на техните религиозни институции) е максимално точно да знаят своя брой.

Между другото, по темата има много интересни обсъждания именно от научна гледна точка - понеже, като задълбах малко във въпроса и стигнах до извода, че в основата на проблема е различното тълкувание на понятието "вероизповедание", съответно, в Закона за вероизповеданията и в инструкциите на Националния статистически институт ("статистиците" се позовават на определението на ООН) - това е изключително интересен научен спор, но за съжаление в този форум няма как да се води - тук всичко може да се пише, има наистина пълна свобода на мненията - НО - не и когато това засяга "православната идентичност на българската нация"...

А защо бяхме толкова малко - ами - стара истина е, че да организираш атеисти е все едно да изкараш котки на паша - това са почти винаги хора индивидуалисти. Ала пак ще повторя, че съм доволен - целта на протеста беше не да затваряме улици (изрично декларирах и се подписах преди това в СДВР че няма да го правим), а да предизвикаме интереса на СМИ към темата - е, успяхме - така че наистина може да сме доволни.

И все пак - за протокола - бяхме 11, а не 8 - почти като апостолите ънд Джийзъс, ама без него и без Юда Искариотски. Не ни и трябват - нито единия, нито другия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И все пак трябва да има графа атеист /или в краен случай - без вероизповедание/.

Според мен всеки трябва саморъчно да вписва етнос и вероизповедание за да няма недоволни, че един етнос е изписан в бюлетината, а друг не.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен всеки трябва саморъчно да вписва етнос и вероизповедание за да няма недоволни, че един етнос е изписан в бюлетината, а друг не.

ами така ще е най-добре, ама де го де... Явно ги е страх да не се пишем масово марсианци;)

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...