Отиди на
Форум "Наука"

Положителна перспектива...


fixxxsers

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
"Муудис" върна положителната перспектива пред рейтинга на България

Проблемите с икономиката на Гърция ще забавят и българското възстановяване

Международната рейтингова агенция "Муудис" (Moody's Investors Service) промени в четвъртък перспективата на рейтинга на България Baa3 от стабилна на положителна. С тази стъпка се възстановява перспективата, която бе дадена на страната преди финансовата криза от септември 2008 г., съобщиха от Министерството на финансите, като цитират обосновката за решението на "Муудис".

Това е и първото положително действие във връзка с рейтинга на държава от ЕС след юли 2008 г., подчертават от "Муудис".

"Финансите на българското правителство бяха сравнително устойчиви през финансовата криза от 2008-2009 г.," заяви Кенет Орчард, вицепрезидент и водещ анализатор в "Sovereign Risk Group" на "Муудис".

"Независимо от тежката рецесия, през 2009 и 2010 г. България ще има много нисък бюджетен дефицит по световните стандарти, запазвайки държавния дълг нисък и стабилен", коментира още той.

Според Орчард евентуалното повишаване на рейтинга до Baa2 зависи от способността на страната да възстанови растежа и да устои на въздействието на регионалните шокове.

В агенцията очакват рецесията у нас да приключи в средата на 2010 г., макар че проблемите на Гърция вероятно ще забавят възстановяването тази година. Орчард се аргументира с факта, че голяма част от българския износ е за Гърция, а гръцките компании имат много сериозни инвестиции в страната, особено в банковия сектор.

Икономическият растеж в България следва да се възстанови през 2011-12 г., подкрепен обаче от значителни средства от ЕС и преките чужди инвестиции, привлечени от ниската ценова база.

"Очаква се структурните промени в регионалната икономика да променят ръста на БВП в диапазона 3%-4%, доста под средния от периода преди кризата. Това ще гарантира постоянно сближаване с по-богатите държави от ЕС, но с по-бавен темп", смята още анализаторът.

"Муудис" признава, че България продължава да е изправена пред рискове от своето външно финансиране, включително голям дефицит по текущата сметка и много висок външен дълг. "Страната обаче премина важен стрес-тест през 2009 г.", смята Орчард, който допълни, че "външните задължения бяха рефинансирани и дефицитът по текущата сметка бе методично коригиран".

Перспективите за таван на дълга в чужда валута A1 и таван на депозитите в чужда валута Baa3 също са променени от стабилни на положителни. Таванът на дълга в чужда валута и на депозитите в чужда валута е най-високият възможен рейтинг, който може да бъде даден съответно на българския дълг и депозити в чужда валута.

Известието за решението на "Муудис" бе коментирано и от финансовия министър Симеон Дянков. "Това е поредното признание от международните инвеститори и анализатори, че България има най-стабилната фискална политика в Европейския съюз", заяви той, цитиран от пресслужбата на министерството.

"Пред нас са няколко трудни месеца, но вече сме показали, че можем да се справим с трудната ситуация и да извадим страната от кризата", допълни той.

Искренно се надявам нещата да потръгнат, че просто не останаха алтернативи за народа и ако това правителство се провали просто не знам на къде ще се люшнем пак.

Специално съм си запазил цитати от разни професори икономисти, които в доста тъмни краски описват близкото бъдеще на България, които ще пусна, когато му дойде времето.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...