Отиди на
Форум "Наука"

Белият град


Recommended Posts

  • Потребител

Белият град

Скрит в необятните дебри на непроходимата джунгла, скрила централноамериканския бряг, се намира легендарният Бял град. Според слуховете там имало невероятно богатство, но въпреки това той е изоставен преди стотици години по неизвестни причини. Въпреки няколкото международни експедиции и сложните сателитни технологии тайното му местоположение все още е неизвестно заради непроходимата джунгла, оплела Никарагуа и Хондурас.

Първото писмено свидетелство, в което се споменава Белият град, е от 1526 г., когато Ернандо Кортес - испанският завоевател на Мексико — говори за Ксукотако или Хуейтапалан. Интересът на испанците към града не е изненада предвид слуховете, че богатствата му си съперничат с тези на богатата мексиканска столица Теночтитлан. Вдъхновен от тази идея, Кортес изпраща мнозина свои последователи да търсят изгубеното царство, но опасното крайбрежие Москито пречи на конкистадорите да го открият и те скоро се отказват.

Въпреки това се смята, че дори по времето на конкистадорите Белият град е в упадък. В този период районът е населен от племето печ, за което се предполага, че произлиза от Южна Америка. Има писмени сведения, че между испанците и племето печ, както и останалите съседни племена, има множество сблъсъци.

И така, какво се е случило с града и защо той е бил изоставен? Според една теория може да е надвишил естествените си граници на разрастване и това да е станало причина за изоставянето му. Или просто вече е залязвал и не е могъл да преживее пристигането на конкистадорите на континента, тъй като испанските нашественици променят из основи живота и оказват пагубен ефект върху много процъфтяващи дотогава цивилизации от Мезоамерика.

Джунглата по крайбрежието Москито може да погълне изоставен град за нула време, особено като се има предвид, че преди пристигането на испанците районът е изключително населен. Белият град е само един от многото неоткрити градове в дебрите на Централна Америка, но ако бъде намерен, съвременен Хондурас ще се сдобие с национално културно съкровище.

post-5946-1264349566_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е малко в духа на Ел Дорадо :) всъщност локализацията която посочваш за този евентуален древен град се пада в земите на старото царство на маите, което запада към 10 век и те просто изоставят градовете си и се изселват на север към Юкатан, а по времето на Кортес и Новото царство на маите вече е в пълен упадък.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...