Отиди на
Форум "Наука"

Може ли в Африка да растат зърнени култури?


КГ125

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

По-точно в частта на юг от Сахара до Кейптаун.

И второ - зърнени растения могли ли са да се култивират до идването на белите, или ако не зърнени, някакви възможни ли са?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
По-точно в частта на юг от Сахара до Кейптаун.

И второ - зърнени растения могли ли са да се култивират до идването на белите, или ако не зърнени, някакви възможни ли са?

Царевицата със сигурност ще може да изхранва африканчетата, картофите също, но са нужни 20-30 години залесяване на гористи пояси за осигуряване на усойни места в по-бедните на вода райони. Но иди им обяснявай ...

Световната банка и МВФ никога няма да разреши на африканските марионетни правителства създаване на напоителни системи и планиране на аграрна политика.

Те на България не позволяват да изгражда и субсидира напояване, камо ли на африканците...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А фъстъци ще виреят ли там?

Абе, ти за кога питаш?

Фъстъците и царевицата са внесени в Европа в епохата на Великите географски открития.

Ако питаш за античния и средновековния период... някак няма как да ги е имало, освен, ако самите египтяни (или финикийците/картагенците) не са си ги внесли от Америка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не тези култури точно категорично не са били внасяни преди колониалния период.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами били са правени опити да се развие земеделие като в Америка, ама не се е получило. Климата не е подходящ. Някъде е суша, някъде е влага, почви... Говоря за южната част на Африка преди 1-2 века.

Ако става дума за изхранване на населението, то надеждите може да се насочат към генното инжинерство.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

След кратка справка се оказва, че всъщност има малко изключение - имало е местен вид африканско просо. Само че отглеждането му за прехрана не е особено перспективно, то е било сухолюбиво и с малък грамаж хранителни вещества, т.е. ядеш много, но пак оставаш гладен, да не говорим и че вкуса му е неприятен. За справка в Европа през това време просото са го давали за фураж на животните си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хм, а първите сортове просо в Месопотамия и Китай по-добри ли са били, т.е. селекцията с по-добри показатели ли е била?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами и това трябва да се провери, но предполагам, че да. Обяснението беше, че в Субтропичния и умерено-преходния пояс в растенията се съдържа повече азот и са по-хранителни, а в екваториалния пояс се появява гореспоменатия проблем.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...