Отиди на
Форум "Наука"

Забавна алтернативка


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://forum.boinaslava.net/showthread.php...ed=1#post260560

Ето тука един юнак е предложил много интригуващ въпрос. С присъщата си наглост го пренясям тук и се надявам никой да няма възражения.

Давайте вашите варианти:)

И така - на света от утре остават само българи в България, останалата част от рода человечески изчезва. Всичко остава, но хората ги няма.

Какво става?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Май не е уточнено, на останалите държави само населението ли изчезва или и инфраструктурата - заводи, магистрали, машини?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами да питаме, ама как ще я осъществим комуникацията? Освен да зададеш актуален въпрос в качеството си на почетен консул на БГнаука в БС :):)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами не питам те тук как ще обсъждаме алтернативката, все едно какво точно е имал предвид автора й. По-добре е като че ли и чуждестранната инфраструктура да изчезне за да не могат самотните българи да я налазят и да им се наложи да се оправят съвсем сами ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доколкото видях, задачата е, че изчезва цялата материална култура в останалия свят и оставаме ний сами.

Ок, тя изчезва значи...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Миии... Земята в по-голямата си част става екологичен Рай, а само някакви си 111 000 квадратни км. продължават да страдат от бунища и простотия?

А, не, малко повече ще са. Ако изчезнат всички освен българите... най-сетне ще си върнем Македония, Западните покрайнини, егейския бряг и Добруджа... и ще заграбим безнаказано развалините на бившите Цариград и Солун!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В такъв случай няма да са останали дори и развалини, а просто ще се нанесем на стратегическите местоположения на някогашните градове. Ако могат да се нарекат стратегически след като са извън заселените земи (България) ;)

Въпроса е дали въобще ще може да се закрепи и оцелее само нашето общество и държава за да започне експанзия към необятната девствена планета :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е, те тогава ще се самоизядем - хем щастливо, хем победно. А подире ни ще останат единствено писанията колко сме велики: не само космически изначални, но и трагически окончателни. Всички други се затрили, ама българите - НЕ!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз пък тогава най-после ще мога да се оттегля необезпокоявано и оправдано в някоя колиба в планината, да копая картофи, да сека дърва и да си прочета най-накрая книгите, които се трупат на камари до компютъра и до леглото ми :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И така - на света от утре остават само българи в България, останалата част от рода человечески изчезва. Всичко остава, но хората ги няма.

Днешната история на България спокойно можем да наречем алтернативна антиистория.

По актуално би било: до 20 години етническите българи ще са измрели или емигрирали вследствие на последователната политика на следдесетоноемвриските марионетни правителства -

-ликвидиране на земеделието като поминък на редовия българин

-закриване на всички индустриални единици

-саморазправа на правителствата със собствения си народ чрез:

-командно-административни мерки във образование, здравеопазване, социална политика, култура и т.н. и всички в разрез със европейското право... и всичко това за да се приложат на практика договореностите Горбачов-Буш старши (за реставриране на турска администрация до Дунав...) чрез инструмента на Г8 за разправа със страните от "третия свят" - Световна Бамка и МВФ.

И за да е по-сигурно безпрекословното изпълнение на антибългарските антисоциални и антицивилизационни мерки на поредната им пионка- мистър Double B те му дадоха дори свои кадри за министри...

Причината здравните заведения да не могат да останат със статута на болници е, че те не покриват "новите изисквания на министерството "като например наличието на 24-часово обслужване и специалисти във всички области. - това в ЕС никъде не го няма като ултиматум спрямо здравни заведения а напротив, всяка страна членка подпомага и подкрепя здравните институции.

Всеки управител на многопрофилна болница рекаeтиран чрез незаконосъобразни изисквания от Здравното министерство и НЗОК може спокойно да осъди България в Страсбург...

Народе?????

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами общо взето е така, България и сега едва се държи на повърхността и планомерно се скапва, какво остава ако попадне в тотална изолация. След като в момента внасяме чесън от Турция и домати от Китай е ясно колко можем да се оправим сами. Ще се стигне до страшен срив от който може и никога да не успеем да се оправим ако стане нещо подобно на тази алтернативка.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

1. Икономиката ще рухне - основни неща ще изчезнат. Един по един ще заглъхнат компютрите и телеефоните, защото батерии няма да има, а и системите им вероятно ще справт да функционират. Ще загубим много важни неща, така, че животът ще мине на "военни" релси. В селата няма да има съществена промяна - те и сега са в натурално-феодално състояние :)))

2. Рязко ще падне сигурността, което би могло да доведе до диктатура.

3. Понеже е пълно с тарикати, тази диктатура може да е на българските престъпнци, а може да има има кървав и лишен от либералничене конфликт между тях и здравите сили.

4. Обществото или ще деградира и по улиците ще ходят банди, убиващи хора за да им откраднат яденето, или, върнало се назад в технологично отношение, ще запази институциите си, но те ще се много, много променени.

5. Много хора ще отидат извън територията в търсене на различни артефакти от другите народи - оръжия, храни и пр.

6. В оптимистичния вариант държавата ще се опита да отиде и да усвои различни източници на суровини, например петрола в Плоещ... Ще се секат дървета на поразия, животните ще бъдат изядени.

Все повече се очертават два варианта, оптимистичен и песимистичен - в единия ще има държавност, в другия ще има хаос.

В хаосът ще има локални конфликти често с ужасяваща жестокост. Възможни са етнически сблъсъци с едно малцинство....

7. Много хора ще се разселят, т.е. територията ще се увеличи, за сметка на гъстотата на населението. Това в оптимистичния вариант.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

BTW, явно закачката се радва на добър интерес и в мястот си на произход, или как да го кажа и аз.

Като се замисли човек:

1/ Отвтътре имаме едно силно разклатено, както в настоящия момент в реалността, общество. Основен за него въпрос е, че то не може, абсолютно не е в състояние да генерира читава политика. Когато беше без външен контрол, то веднага изпадна в дива престъпност и пълна ценностна деградация.

Така ще стане и веднага, щом остане само на планетата. Не се заблуждавайте - българското общество се състои от маса неориентирани, слабовата и половинчата интелигенция и добре организирана група манипулатори, наглеци и мошеници.

Това се оправя само с незабавна диктатура. Ако по някаква случайност се появи такава, тогава са възможни градивни процеси, ерго и справяне с кризата, защото това да изчезне цялата цивилизация извън БГ си е криза и то каква.

Шансът е много малък около 80/20 в полза на градивността, защото в общност като днешната българска, и диктатурата ще е на тарикатите, а не в полза на обществото...

2/ Пълна загуба на всички външни източници на блага и цивилизация. Има нефт някъде, но ще трябва да идеш да си го добиеш. Ще може ли? Надали.

И така като гледам, прогнозата би била - първоначален силен разпад, криза, самоунищожение чрез престъпност на българското общество (по аналогия с това, което се случи в Нови Орлеан), и после малък шанс за въвеждане на ред и оправяне на нещата. След което неминуема външна експанзия, т.е. излизане навън.

Това ще бъде такава промяна, че хората, заживяли в новите земи, могат дори и да не се наричат българи. В далечна перспектива ще се натрупат разлики, езикови и културни отклонения и развития и ... ще имаме нов свят.

А за стартовата страна ще се разказват разни легенди. И те ще са или, че хората са се събудили и са търгнали по пътя на реда и прогреса или ще са доста кошмарни.

Това, впрочем, важи и за сегашната реална ситуация. Не е необходимо останалият свят да изчезва, за да се погледнем в огледалата.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първоначалния разпад на обществото и срив на икономиката ще са неминуеми, а надеждите да се изгради на момента "спасителна" диктатура, която да даде някакъв ефект са жалки. Просто полицията и армията няма да могат да контролират биещите се за храна хора. Големите градове ще опустеят и емиграцията ще бъде към селата където все още има някакво натурално стопанство и храна, собствениците й ще бъдат похитени, всичко изядено, ще има мизерни опити за производство, които в този хаос ще бъдат обречени, може би ще успяват така да изхранват малки групи от оцеляло население, но за стабилизиране и прогрес и дума не може да става, ще се започне почти от нулата...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако изобщо може да се започне. Такава криза ще бъде много сериозен тест. Дали българското общество има сили, за да се върне към себе си, или разрухата е фатална и в момента съществува само поради наличието на външни системи?

Фундаментален въпрос, авторът на въпроса по темата удари джакпота с него !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами не е особено коректен този въпрос, по принцип България никога не е водила политика на тотална изолация и съответно не се е пригодявала към живот в такива условия, дори и КНДР не го прави съвсем така, но резултатите там са твърде показателни. Така че и всяка друга страна особено с по-малки размери и производителни възможности би се сринала моментално поставена в такива условия.

Просто България е вързана с чуждите икономики и вноса защото така е било по-удобно, бързо и евтино снабдяването с повечето стоки. Не че не можем и тук да отглеждаме домати вместо да ги внасяме от Китай, или да произвеждаме резервни части за тракторите в нашите металообработвателни заводи, но въпроса е че ако трябва изведнъж това да се преобърне рязко и за един ден, няма как да стане икономиката ще бъде скована и всички работещи блокирани, от тази позиция вече ще е много трудно да се предприеме нещо ефикасно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти!

Ами колко АЕЦ-а има по света. колко химкобината и други. ще почнат да си гръмват, пушат замърсяват околната среда. И след годинка -две колкото и да не ни се ще наште смели юнаци с развити байраци ще отидем по дяволите също като останалите.

:crazy_pilot::crazy_pilot::crazy_pilot:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Ами не е особено коректен този въпрос, по принцип България никога не е водила политика на тотална изолация и съответно не се е пригодявала към живот в такива условия, дори и КНДР не го прави съвсем така, но резултатите там са твърде показателни. Така че и всяка друга страна особено с по-малки размери и производителни възможности би се сринала моментално поставена в такива условия.

Просто България е вързана с чуждите икономики и вноса защото така е било по-удобно, бързо и евтино снабдяването с повечето стоки. Не че не можем и тук да отглеждаме домати вместо да ги внасяме от Китай, или да произвеждаме резервни части за тракторите в нашите металообработвателни заводи, но въпроса е че ако трябва изведнъж това да се преобърне рязко и за един ден, няма как да стане икономиката ще бъде скована и всички работещи блокирани, от тази позиция вече ще е много трудно да се предприеме нещо ефикасно.

Това е икономическата част на страната. Въпросът е, срината България като Япония и Германия ли ще се държи след срива, поне малко. Или като Ню Орлеанс

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като Ню Орлиънс най-вероятно, освен ако не предложиш някой от съвременните политици, който според теб да може и да знае как да предпази страната в такава ситуация. А иначе Япония е още по-зависима от вноса и международната търговия отколкото ние, техния срив в такава ситуация ще бъде моментален и огромното население с крайно оскъдните си ресурси няма да изкара и дни сигурно.

Skubi приемаме, че извън България изчезват не само хората, но и всички следи от цивилизацията. Т.е. остава само девствена природа в останалия свят :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много зависи от това дали ще се въведе ред или не. Ако не, хаосът е гарантиран. Ако да, то тогава ше се наблюдава изпращане на много хора от града към селото (също както при бомбардировките през 40-тте), при роднини или на селските си къщи.

Ще се наблюдава силно възродено селско стопанство, макар в началото с много зор - домашните животни ако липсват и ако има дефицит на машии и горива, а то ще се случи, защото България трябва да организира експедиции да точат петрол, т.е. горивата ще свършат, и след това сигурно 10 години ще трябва да се оре с животни - та ако липсват животните, ще има голям проблем, защото ще има само градинско земеделие.

Ще има тежки конфликти с различни престъпни и маргинални сили, това пак зависи от това дали ще има твърда власт или не.

Налага се да има твърда власт, защото е криза.

В далечна перспектива не съм съгласен обаче с оформящата се теза в БС, че ще са нужни хиляди години. Когато в една дива природа влезе относително образовано население, историческото развитие е бързо. Справка САЩ, а в тая нашата хипотеза, България ще играе ролята на кораба Мейфлауър, само дето няма да плава...

Но най, най най важното е дали ще има ред и свобода за съзидателните сили.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Правителството ще се опита да въведе ред, ама дали ще може? Не виждам как, запасите от горива и храни ще се изчерпат за седмица-две най-много. Почти всички фирми ще изпофалират, хората ще останат без работа и без храна.

Градовете ще бъдат напуснати веднага след като свършат продуктите по магазините и складовете и градското население масово ще се нахвърли върху селата където все още ще съществуват остатъци от и без това мизерното ни селско стопанство, които още по-бързо ще се стопят. Какъвто и ред да въдворяват армията и полицията, няма да могат да овладеят хаоса, стреса и глада в обществото. В такава обстановка незнам как може да се организират някакви обезпечени, осигурени и стимулирани производителни сили.

Неминуем разпад на обществото, силно редуциране на населението и оцеляване на малки групички чрез примитивна прехрана и отчаяни опити за установяване на някакво производство, но няма да има как да ги предпазят от хаотично пръсналите се тълпи градско население търсещи храна.

Как точно смяташ градските контета да "възродят силно селското стопанство"? Те просто нито знаят как нито са свикнали да живеят в такава обстановка и то при пълна липса на доставки и ресурси.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Песимистичния вариант.

Отпитимистичният - сътресението е огромно, промените също. Само ще ви кажа, че точно след 2 месеца парното във всички блокове спира, а няма печки....

Но в цялата тази ситуация, властта въвежда твърд, но разумен ред. Тъй като голямата част от хората биха били за това, той би имал някаква база, освен ако някой от мутрите не стане диктатор.

Тогава големите затруднения ще бъдат съпроводени с известна търпимост и относително спокойствие. Опасенията ти за хранителни деифицити и свързаните с това ексцесии са основателно, но повярвай ми, при първия масов разстрел на втурнала се да граби тълпа, това ще влезе в релсите.

Работата е там, че трябва да се дочака следваща реколта, за което пък трябва да има ред, за да не се граби тя от нивите.

Ако земеделието успее да се закрепи, другото нужно е да има свободен пазар и твърда ръка. След което ще трябва да се мисли за обличане и чак накрая за жилища и инфраструктура.

Със сегашните си дрехи можем да изкараме 3-4 години...Е, хората ще приличат на...но какво пък, средновековието не е далеч.

Основното е обаче - какво ще стане с духа!!! Ще го има ли, или разпадът в това отношение почва. Защото като го няма духа, тогава идва бедата, другото се преодолява..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Skubi приемаме, че извън България изчезват не само хората, но и всички следи от цивилизацията. Т.е. остава само девствена природа в останалия свят :)

Аха. тогава си давам малко повече време но.....мазилката за цивилизационност много бърже ще се излющи. Можем да съдим по МадМакс но за мене е по-вероятно победата на гарваните и мухите.

„Повелителят на мухите“ (на английски: Lord of the Flies) е алегоричен роман, написан от носителя на Нобеловата награда за литература Уилям Голдинг."

:smokeing::smokeing::smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мхм, единият от сценариите е по "Повелителят на мухите". Знаеш ли защо така се казва романа?

Това било превод на древното "Велзевул"... Ваал там не знам си кво си, т.е. повелителят на мухите

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...mp;postcount=59

http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p...mp;postcount=58

Две интересни мнения.

Ама защо трябва да се минава през социализъм и дали сме безнадеждни толкоз??

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...