Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребители

http://news.ibox.bg/material/id_540012007/fpage_2/#clist

Начало / У нас / Политика / НС обявява Възродителния процес за етническо прочистване

НС обявява Възродителния процес за етническо прочистване11.02.2010, 17:21 (обновена 11.02.2010, 17:30)

Ива Иванова

Коментари (541)

Проект на декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани одобри комисията по правата на човека и вероизповеданията.

С документа се предлага на парламента да заяви, че категорично осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство, включително и т.нар. Възродителен процес.

„Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в декларацията.

С нея се призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.

Тази декларация я дължим на българските турци, на тези, които се изселиха, и на тези, които останаха, каза вносителят Иван Костов.

Той е категоричен, че парламентът трябва да приеме декларацията и изрази надежда тя да бъде единодушно подкрепена. „Така ще дадем историческа оценка на събитие, от което искаме по-бързо да се дистанцираме", каза Костов.

================================================================================

======

Вашето мнение за това

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 66
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Не знам защо изобщо се изненадваш, Хърсе. Либерал-евро-юсесей дупедавците винаги са готови да обяват събитията от 1985-1989 г. за етническо прочистване, ама и дума не обелват за етническото прочистване и геноцида над тракийските българи, извършен от Турция през 1913 г., която сега драпа да влиза в ЕС и разиграва разни комедии с "Истанбул - културен град на Европа" или нещо от сорта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

С нея се призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.

Според начина на прилагане има два основни метода на етническо прочистване - насилствен и мирен (административно-команден).

Насилствения метод на етническо прочистване има предимството, че може да се осъществи за една нощ или седмица максимум, докато "мирния" (командно-административен) метод се проточва със десетилетия.

След Втората световна война на балканите се прилага мирния метод на административно-командно етническо прочистване.

1.Лишаване на определена народност (етнос) от правото на изучаване на своя език

2.Промяна на документите за самоличност като това се използва за вписване на преведени на езика на доминантния в държавата етнос фамилни, бащини и лични имена, като с това се цели да се прекъсне премствеността между поколенията и по-лесно асимилиране.

3.Лишаване от възможност на даден етнос да издава печатни издания на своя език както и радио и телевизионни предавания.

4.Опити за заличаване на надписите върху надгробните плочи, но това е временен метод и бързо се поправя.

4.Несправянето с някой от гореописаните прийоми обикновено кара подтисническите режими да започмат кампании за стимулиране на изселването ... но това обикновено не е достатъчна мярка.

Българския патент - названието "възродителен процес" е един сложен механизъм от репресивни мерки (като се започне от лекарския кабинет и се стигне до работното място) които в голямата си част са префинени прийоми за тероризиране на набелязаните етнически елементи чиято цел като краен ефект е било пречупването и прекланяне на главата пред господарския етнос или избора на паническото напускане на враждебната територия...

Партийната управляваща пропаганда издири чуждестранни учени специалисти за подкрепа на научната концепция на възродителния процес. В БАН, агенция "София прес", Центърът по българистика и Народната библиотека "Кирил и Методий" бяха стегнати редиците за различни оневиняващи мероприятия. Проведоха се конгреси по славистика, балканистика, българистика, публикации в специализирани чуждестранни издания в различни чужди държави, прожектираха се филми, пропагандираше се в издания за чужбина, отпечатано бе преиздание на "Време разделно", тиражираха се телевизионни версии на пробългарски исторически моменти, кинопродукции за Индже войвода, Балканджи Йово - какво ли не е извикано на помощ, като оправдание за възродителния процес.

- Избягахме в планината - не знаехме какво ще правим, но избягахме - спомни си Ш. К. - Един ден, вместо камиона с хляб, натоварили в него милиция, скочиха и хайде обратно в село! Строиха ни там, снимат те на стената на училището, паспорт ни дават, готов, с някакво име. Ама че баща ти живее на друго място и не знаеш той как се казва вече - няма значение! А баба ми - лежи в гробището и нейното име промениха - на умрялата! В Три могили, като почнаха покръстването, жените раждаха в пещерите...

0000083262-article2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В периода 1988-1989 г. на българските граждани с мюсюлманска религия дадоха възможност да вземат задгранични паспорти и им отвориха границата. Това значи е етническо прочистване? Да погледнем какво става с другите български граждани.

На тях в периода 1988-1989 г. им даваха също възможност да вземат задгранични паспорти, но не им отвориха границата /трябваха изходни визи - някои тука не можехме да вземем или ни бавеха с месеци, защото имало "нещо срещу теб, ама не при мен в РДВР-то, а дадено от КДС-то, затова РДВР-то нищо не може да издаде докато не приключи проверката"/. Да речем минава успешно и къде ще идеш? Границите затворени! Ако онова е етническо прочистване, това е направо "геноцид" /в журналистическия смисъл на думата/ и потъпкване на човешките права. Що не отвориха границата с Гърция за христианите, като отвориха границата на Турция за мюсюлманите /по договорка с приемащата страна при това/?

Е, направиха го след 1991 г. и колко български гражданите, предимно христиани, отидоха по Гърция, Испания, Италия - над милион! Ами значи и това е етническо прочистване! Защо не приемат декларация и за този факт? За потъпкване правата на всички българи до 1989 г. /"геноцид" - не в юридическия, а в журналистически смисъл на думата/ и за етническо прочистване в периода даже до наши дни?!

Декларацзията на ПАСЕ за обявяване на "комунистическите режими" за престъпни не им ли е достатъчна, ами така на дребно се започва, след общото огласено в ПАСЕ?

С една дума партизанска работа /партийни игрички/, демагогия и кьорфишек.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Очевидно тази декларация е някакъв обмислен ход на Иван Костов. Просто при него спонтанни неща няма. Какви са му целите мога само да предполагам - от желание да предизвика известно напрежение в управляващата коалиция (защото ГЕРБ и Атака ще заемат диаметрално противоположни позиции), което пък ще укрепи неговото собствено положение като важен стратегически партньор на управлението до чиста демагогия спрямо българските турци (целяща вероятно опит за заемане на някакви позиции сред тях или поне подобряване на имиджа).

Що се отнася до т.нар. Възродителен процес, то той бе едно от забележителните малоумия на комунистическия режим. Глупаво замислен, още по-глупаво осъществен. Целите, които си поставя бяха неизпълними с тези средства. Дори режимът да се беше задържал още 50 години едва ли голям брой турци щяха да се асимилират. Най-малкото различната религиозна традиция щеше да попречи на това (ако бяха все пак православни, нещата щяха да стоят по друг начин). Пък и необходим ли е такъв генофонд на българската нация? Освен това Възродителният процес вкара страната и в сериозна външнополитическа изолация. Въобще чиста глупост. Разбира се, много са факторите да се стигне до това кризисно положение, но точно с преименуване нещата нямаше как да се подобрят.

Иначе Възродителният процес си беше сериозно насилие над редовия турчин, имам предвид чисто психическо. Почти всички турци, които познавам, го приемаха много тежко. Вероятно са прави - да ти променят по този начин името е определено доста неприятно посегателство над Аз-а. По онова време бяха много озлобени срещу България и българите, един мой съученик дори се закани, че сега се изселват, но ще се върнат с танкове. А беше невръстен 13 годишен пикльо, очевидно някой друг му ги беше наприказвал тези неща.

Не знам защо изобщо се изненадваш, Хърсе. Либерал-евро-юсесей дупаедавците винаги са готови да обяват събитията от 1985-1989 г. за етническо прочистване, ама и дума не обелват за етническото прочистване и геноцкида над тракийските българи, извършен от Турция през 1913 г., която сега драпа да влиза в ЕС и разиграва разни комедии с "Истанбул - културен град на Европа" или нещо от сорта.

Ами всъщност тук виновни са българските правителства след 1913 г., които не взеха контрамерки. Международната ситуация позволяваше между 1913-1915 г. да спретнем едно изселване. Имахме достатъчно силна армия и независимост. Но цялото ни внимание беше насочено да отмъстим на сърби и гърци. След 1935 г. също можехме да предизвикаме изселване (изселването, което става тези години е резултат от призива на Ататюрк, а не предизвикано от действия на българската власт, а и е ограничено като численост). Но просто ни е липсвала цялостна стратегия за детурцизация и деосманизация и то не само демографски. Специално Сърбия и Гърция с няколко изселнически кампании решават този въпрос. Бях доста учуден, когато разбрах, какъв голям брой турци обитават Белградския пашалък до средата на 19 в. След Втората световна война, в контекста на блоковото противопоставяне (България - член на Варшавския договор, Турция - член на НАТО), нещата стават много сложни, направо невъзможни. Отзвукът вече е по-силен, а всяко по-неадекватно действие служи за храна на чуждата пропаганда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
http://news.ibox.bg/material/id_540012007/fpage_2/#clist

Начало / У нас / Политика / НС обявява Възродителния процес за етническо прочистване

НС обявява Възродителния процес за етническо прочистване11.02.2010, 17:21 (обновена 11.02.2010, 17:30)

Ива Иванова

Коментари (541)

Проект на декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани одобри комисията по правата на човека и вероизповеданията.

С документа се предлага на парламента да заяви, че категорично осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство, включително и т.нар. Възродителен процес.

„Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в декларацията.

С нея се призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.

Тази декларация я дължим на българските турци, на тези, които се изселиха, и на тези, които останаха, каза вносителят Иван Костов.

Той е категоричен, че парламентът трябва да приеме декларацията и изрази надежда тя да бъде единодушно подкрепена. „Така ще дадем историческа оценка на събитие, от което искаме по-бързо да се дистанцираме", каза Костов.

================================================================================

======

Вашето мнение за това

Твърде е закъсняла тази декларация.

Освен това смятам, че не е коректна терминологично, и не коректна фактологично-исторически в съдържанието си (за което имам аргументи). Правилната дума и правилното значение и смисъл на този процес - според мен и разбиранията ми, е етноцид..

Трябваше (пак според мен) отдавна да има такава декларация, както и отдавна трябваше да има цялостен и справедлив процес срещу организаторите на възродителния процес, и срещу тези от изпълнителите, които са превишили правата си..

Няма да коментирам мотивите за тази декларация/проект за декларация, но ще се радвам ако бъде приета (с известни корекции в текста). Защо ли?

1. Ще се изчисти петното от българите като насилници, а тоталитарната система ще си получи шута, който иначе досега е бил само хипотетичен/прозрачен.

2. Най-вече, и няма да си кривя душата че съм сърбофоб, ще можем да понаритаме сръбските с....е в главите, докато не си признаят за етноцида на 2 милиона македонски българи...Или.. ако искат да си стоят в кочината, но извън от цивилизования свят..

3. Като следствие - ще можем да натрием носовете на братовчедите ни от югозапад, които са наше съжаление, в момента са най-големите шовинисти на Балканите..Защо ли?

- българите и България се демонизират ( в пресата, публично)

- припознаващите се като българи там са следени от службите, и са предпочитани при уволнения..

- унищожават се или се фалшифицират всички български исторически и културни артефакти и наследство (които са хиляди поне до 30 години на 20 век) - което е един вид клони към етноцид/културен геноцид..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Твърде е закъсняла тази декларация.

Освен това смятам, че не е коректна терминологично, и не коректна фактологично-исторически в съдържанието си (за което имам аргументи). Правилната дума и правилното значение и смисъл на този процес - според мен и разбиранията ми, е етноцид..

Трябваше (пак според мен) отдавна да има такава декларация, както и отдавна трябваше да има цялостен и справедлив процес срещу организаторите на възродителния процес, и срещу тези от изпълнителите, които са превишили правата си..

Няма да коментирам мотивите за тази декларация/проект за декларация, но ще се радвам ако бъде приета (с известни корекции в текста). Защо ли?

1. Ще се изчисти петното от българите като насилници, а тоталитарната система ще си получи шута, който иначе досега е бил само хипотетичен/прозрачен.

2. Най-вече, и няма да си кривя душата че съм сърбофоб, ще можем да понаритаме сръбските с....е в главите, докато не си признаят за етноцида на 2 милиона македонски българи...Или.. ако искат да си стоят в кочината, но извън от цивилизования свят..

3. Като следствие - ще можем да натрием носовете на братовчедите ни от югозапад, които са наше съжаление, в момента са най-големите шовинисти на Балканите..Защо ли?

- българите и България се демонизират ( в пресата, публично)

- припознаващите се като българи там са следени от службите, и са предпочитани при уволнения..

- унищожават се или се фалшифицират всички български исторически и културни артефакти и наследство (които са хиляди поне до 30 години на 20 век) - което е един вид клони към етноцид/културен геноцид..

Изразеното мнение в декларацията, и мнението на Костов, (когото отдавна не харесвам като политик и човек) съвпадат до голяма степен , с различие в нюансите, с моето мение:

http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=...237&id=1763

"След проведеното гласуване, Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите с 10 гласа „за” и 2 „въздържали се” подкрепи проекта за декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, № 954-03-5 от 28.10.2009 г., внесена от Иван Йорданов Костов и група народни представители и предлага на Народното събрание следния текст :

„Декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация

на българските мюсюлмани

Ние, народните представители от 41-то Народно събрание,

- Като се позоваваме на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата,

- Като се позоваваме на Европейската харта за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи,

- Като изразяваме огромното си съжаление за това, че от началото на демократичните промени, в продължение на 20 години, българската правосъдна система не съумя да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,

- Като изразяваме категоричното си убеждение, че за подобни престъпления не може да има давност,

ЗАЯВЯВАМЕ:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения „Възродителен процес”.

2. Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3. Призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ.”

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
2. Най-вече, и няма да си кривя душата че съм сърбофоб, ще можем да понаритаме сръбските с....е в главите, докато не си признаят за етноцида на 2 милиона македонски българи...Или.. ако искат да си стоят в кочината, но извън от цивилизования свят..

Всички знаят, че, меко казано, не съм фен на сърбите, но горното изказване индикира по-скоро за медицински проблем..................

Каква полза имаме от това дали сърбите ще си "признаят" нещо или няма да го направят? Ми, никаква.

Те не дават на нашите попове да служат на български в българските църкви в Сърбия, той щел да ги накара да си "признаели" като си свалим гащите?!

Пък, може би, сърбите като видят голо ду......е, дет се вика, от изненада и да си признаят нещо.............. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Странни неща чета тук. Надявам се, че все пак никой няма да седне да одобрява станалото у нас в 1985-89. Нито действително да съжалява, че българските правителства от 1913 нататък не са изселвали помаци и турци. Нито ще отрече, че Истанбул наистина има какво да предложи като културни преживявания. Най-малкото световноизвестни музиканти като Niyaz направиха концерта си на 22 октомври 2009 в Истанбул, а не, уви, в София.

Винаги съм смятал, че ако България е с нещо по-достойна от съседите си, това трябва да е именно благородството, а не отмъстителността и отричането на чуждите постижения. Това е ценност, по-важна от конюнктурните дивотии на политиканите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Нито ще отрече, че Истанбул наистина има какво да предложи като културни преживявания. Най-малкото световноизвестни музиканти като Niyaz направиха концерта си на 22 октомври 2009 в Истанбул, а не, уви, в София.

Не зацепвам какво общо има Истанбул с темата?! По същата логика, можеше да споменеш нещо за Кайро или Куала-Лумпур. Там, пък, знайш ли какви концерти праскат хората?

Иначе Истанбул си го бива. Сигурно са го направили с подобни декларации за това какво е станало с истанбулските арменци в периода 1884 г. - 1915 г.

Странното е, че въпреки масовите кланета арменци все още обитават компактно някои от предградията на Истанбул. Като казвам "арменци" имам предвид, че прадядовците и прабабите им са били такива. Днешните им правнуци не смеят дума да обелят за това, че имат нещо арменско. Ако не знаете защо, питайте Хрант Динк............

Иначе концертите са върха! :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност, тази декларация е на Сезгин Мюмюн. Внасянето и е заради официално обявеното предизборно споразумение между "Синята коалиция" и федерация „Справедливост - България“ на Сезгин Мюмюн :

http://dnes.dir.bg/2009/05/12/news4432682.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Всички знаят, че, меко казано, не съм фен на сърбите, но горното изказване индикира по-скоро за медицински проблем..................

Каква полза имаме от това дали сърбите ще си "признаят" нещо или няма да го направят? Ми, никаква.

Те не дават на нашите попове да служат на български в българските църкви в Сърбия, той щел да ги накара да си "признаели" като си свалим гащите?!

Пък, може би, сърбите като видят голо ду......е, дет се вика, от изненада и да си признаят нещо.............. :biggrin:

Всички знаят, че, меко казано, не съм фен на сърбите, но горното изказване индикира по-скоро за медицински проблем..................

Защо не ми обясниш какво значи че "не си фен на сърбите"?

Каква полза имаме от това дали сърбите ще си "признаят" нещо или няма да го направят? Ми, никаква.

Те не дават на нашите попове да служат на български в българските църкви в Сърбия, той щел да ги накара да си "признаели" като си свалим гащите?!

Пък, може би, сърбите като видят голо ду......е, дет се вика, от изненада и да си признаят нещо.............. :biggrin:

А-та-кааа. Стой си в кочината и ти, пич..Струва ми се, че ще ти е най-добре със сърбите....Или пък.. да разбираме че си комунистическа семка, та ти пука толкова за режима ?!? И.. да не би да си например натрупал някакво състояние и активи от Възродителния процес и асимилационните процеси?!

Принципно..

Хърсчо, има нещо което се нарича златно етично правило, а то най-общо се състои в това: "не прави на другите това което не искаш да правят на теб".. Или - за да имаме очи да искаме да се осъди етноцида на българите от Вардарска Македония (а тук говорим за около една трета от българите, Хърсчо, и за нещо случило се в началото и средата на миналия век, не преди 400 години) би трябвало самите ние да имаме куража и честността да осъдим етноцизида/насилствената асимилация на мюсюлманите, и забележи Хърсчо, които действия не предприети от българския народ (защото българите и България доброволно върнаха имената на българските турци; Петър Стоянов поиска извенения от българските турци - без никои да го е карал), за разлика от сръбската доктрина и действия - по същество антибългарски от втората половина на деветнадесети век...За теб не знам, но аз не искам да бъда оприличван на сръбските насилници и палачи..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
(защото българите и България доброволно върнаха имената на българските турци; Петър Стоянов поиска извенения от българските турци - без никои да го е карал),

Toва е повече от достатъчно.

Да добавим и съгласието на България да се изплащат пенсиите на изселилите се.

А това, че имаха отделни бройки при кандидатстване във ВУЗ? До утре мога да изреждам првилегии - предишни и сегашни.

Какво повече? Да си направим харакири ли? Щото от толкова криворазбрана толерантност всичките ни съседи са се качили на главите ни и наглостта им край няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Странни неща чета тук. Надявам се, че все пак никой няма да седне да одобрява станалото у нас в 1985-89. Нито действително да съжалява, че българските правителства от 1913 нататък не са изселвали помаци и турци. Нито ще отрече, че Истанбул наистина има какво да предложи като културни преживявания. Най-малкото световноизвестни музиканти като Niyaz направиха концерта си на 22 октомври 2009 в Истанбул, а не, уви, в София.

Винаги съм смятал, че ако България е с нещо по-достойна от съседите си, това трябва да е именно благородството, а не отмъстителността и отричането на чуждите постижения. Това е ценност, по-важна от конюнктурните дивотии на политиканите.

Лесно е да се говорят общи приказки като "благородство" и прочие бла-бла-бла. Фактите обаче говорят, че ако националната ни държава имаше ясна стратегия за преодоляване на османското "наследство" (културно и демографско), щяхме да си спестим доста проблеми и напрежение в края на 20 век. А че не е съвсем демократично - не е, но Империята също не е образец за демокрация. Единственият начин да се регулират проблеми като тези с тракийските бежанци е реципрочността, разбира се, условно казано. При това без кланета и прочие османски "специалитети", а чрез най-обикновена изселническа спогодба - като гръцко-турската например. Познавам много български турци (в казармата бяха две трети от ротата ми и значителна част от войниците в цялото поделение) и мога да ви кажа, че дори и образованите изпитват особен афинитет към Турция. В никакъв случай това не са граждани с българско национално и турско етническо самосъзнание. Това са български граждани с турско национално съзнание и не виждам особени изгледи това да се промени някога. Дори някои продължават да ни наричат гяури - дума, която аз мислех, че е архаизъм в днешно време. Въобще тези хора продължават да живеят с доста явното самочувствие на имперски славен народ. Подчертавам, че нямам някакви особени симпатии към турците, но не изпитвам и някаква неистова омраза. Просто, когато се сблъсках с реалността, при това на битово ниво, и то не само с някакви изостанали хора от изолирани села, а с висшисти, живеещи в стохилядни български градове, си дадох сметка, че интеграцията им в нашето общество винаги е била много трудна и вероятността положението да се промени, дори след десетки години е нищожна. Хайде малко да излезем от света на виртуалните ценности и пожелания и да погледнем реалната ситуация и последици. Красивите думи звучат хубаво, но само толкова...

А за Истанбул не споря, че е интересно място.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лесно е да се говорят общи приказки като "благородство" и прочие бла-бла-бла. Фактите обаче говорят, че ако националната ни държава имаше ясна стратегия за преодоляване на османското "наследство" (културно и демографско), щяхме да си спестим доста проблеми и напрежение в края на 20 век. А че не е съвсем демократично - не е, но Империята също не е образец за демокрация. Единственият начин да се регулират проблеми като тези с тракийските бежанци е реципрочността, разбира се, условно казано. При това без кланета и прочие османски "специалитети", а чрез най-обикновена изселническа спогодба - като гръцко-турската например. Познавам много български турци (в казармата бяха две трети от ротата ми и значителна част от войниците в цялото поделение) и мога да ви кажа, че дори и образованите изпитват особен афинитет към Турция. В никакъв случай това не са граждани с българско национално и турско етническо самосъзнание. Това са български граждани с турско национално съзнание и не виждам особени изгледи това да се промени някога. Дори някои продължават да ни наричат гяури - дума, която аз мислех, че е архаизъм в днешно време. Въобще тези хора продължават да живеят с доста явното самочувствие на имперски славен народ. Подчертавам, че нямам някакви особени симпатии към турците, но не изпитвам и някаква неистова омраза. Просто, когато се сблъсках с реалността, при това на битово ниво, и то не само с някакви изостанали хора от изолирани села, а с висшисти, живеещи в стохилядни български градове, си дадох сметка, че интеграцията им в нашето общество винаги е била много трудна и вероятността положението да се промени, дори след десетки години е нищожна. Хайде малко да излезем от света на виртуалните ценности и пожелания и да погледнем реалната ситуация и последици. Красивите думи звучат хубаво, но само толкова...

А за Истанбул не споря, че е интересно място.

Хайде по-леко да я караме с демагогията..Колко турци познаваш от първа ръка? С колко от тях си приказвал, споделял неща, работил, или друго?..Изброй ми ги поименно..

Това че някои от турците имали самочувствтието на имперски народ, дразни ли те? Нали и ние имаме самочувствие на древен народ, и народ който е създал имеприя, и народ - който е бил хазари, гърци, сърби, унгарци, турци, руси, ромънци, германци.. ..Прави ли са сърбите като денационализраха и насилсвено асимилираха два милиона българи в Макединоия и Западните покрайнини!?

---

И какво предлагаш като алтернатива? Етническо прочистване? Как ще стане според теб? Искам отговори..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Toва е повече от достатъчно.

Да добавим и съгласието на България да се изплащат пенсиите на изселилите се.

А това, че имаха отделни бройки при кандидатстване във ВУЗ? До утре мога да изреждам првилегии - предишни и сегашни.

Какво повече? Да си направим харакири ли? Щото от толкова криворазбрана толерантност всичките ни съседи са се качили на главите ни и наглостта им край няма.

Нали се сещащ че Втората Световна Война не приключи с извиненията на нацистите или на германците, а с осъждането на нацистите и нацизма, както и с осъждането на холокоста. С извинението на Петър Стоянов, излиза че целия български народ е стоял зад тези действия, което не е вярно..Трябва да има осъждане..на идеологията, на режима, на участниците, превишили правата си..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Аз Ви казах, че случаят е медицински........

Ти не си някой, за да правиш медицински анализи. Освен това , не си отговорил на зададените към теб въпроси (от мен) ..Чакам да дадеш адекватен отговор на тези въпроси*, т.е нещо различно от флуда, които предствяш в момента, и след като дадеш такива вероятно ще можем да дискутираме.. Но.. всъщност съм доста скептичен, че човек с твоите умствени способности ще може да се включи в дискусията; съмнявам се ще успееш да формулираш отговор на въпросите (по-скоро, убеден съм че не можеш..)

*Въпросите са:

1. Какво ви е отношението към асимилацията на бългаските мюсюлмани и т.н. възродителен процес?

2. Защо е точно такова отношението ви?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

С такива хора човек трябва да е умерен и внимателен, предвид тяхното състояние.

=============================================================

Спокойно, приятелю. Ти си много умен и толерантен. Човек с моите умствени възможности не може да се мери с теб. Това е истина.

Ти си най-толерантният и цивилизован жител на Пловдив и даже на неговите квартали.

Сега си изпий хаповете и си завивай гърба на топло.

Животът понякога е тъжен...................

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нали се сещащ че Втората Световна Война не приключи с извиненията на нацистите или на германците, а с осъждането на нацистите и нацизма, както и с осъждането на холокоста. С извинението на Петър Стоянов, излиза че целия български народ е стоял зад тези действия, което не е вярно..Трябва да има осъждане..на идеологията, на режима, на участниците, превишили правата си..

Е, ти ако сравняваш поголовното изтребване с преименуването и изселването...

Проблемите на турците бяха най-вече от вътрешно естество - т.е. примерно мъжът иска да заминат, а жената не и се е стигало до сериозни семейни разпри, някои от тях с фатален край. Фактът е, че след 1990-та повечето си останаха в Турция, говори, че сме им направили добро.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
С такива хора човек трябва да е умерен и внимателен, предвид тяхното състояние.

=============================================================

Спокойно, приятелю. Ти си много умен и толерантен. Човек с моите умствени възможности не може да се мери с теб. Това е истина.

Ти си най-толерантният и цивилизован жител на Пловдив и даже на неговите квартали.

Сега си изпий хаповете и си завивай гърба на топло.

Животът понякога е тъжен...................

Какъв съм, няма значение за другите, нито за дискусията; Друг е въпросът че ти, никога в съзнателния си живот, убеден съм няма да успееш да анализираш какви са подбудите ми и вътрешните ми движещи сили...

Хайде, дай да ти видим "трябва-та", аз лично не вярвам на декларации:

1. С какво ще сме по-добри от сърбите, ако оправдаваме насилията над мюсюлманите?

2. Пак те питам, ти имаш ли интерес от това да се замълчи за тези действия на комунистическия режим?

Има нещо като стандарти "в живота", в отношенията, а ако ти имаш само двойни стандарти, то смятам, че няма причина да ми се сърдиш или обиждаш - че съм те пратил при сърбите, защото очевидно там ще се чувстваш в свои води..Тези хора, сърбите малтретираха системно в продължение на 50-80 години - българи, албанци, хървати; дебългаризираха и асимилираха насилствено (не доброволно!) два милиона безправни българи от Македония и Западните покрайнини, но щом опря до това да им вземат Косово, ореваха орталъка? Това се нарича наглост, липса на стандарти, абе, сещащ се.. свинска работа...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, ти ако сравняваш поголовното изтребване с преименуването и изселването...

Проблемите на турците бяха най-вече от вътрешно естество - т.е. примерно мъжът иска да заминат, а жената не и се е стигало до сериозни семейни разпри, някои от тях с фатален край. Фактът е, че след 1990-та повечето си останаха в Турция, говори, че сме им направили добро.

Етоцидът е престъпление, както и геноцида..

То и в България има около два милиона човека с корени от Македония, в голяма част са наследници на бежанци, и това трябва да значи според теб, че сърбите (и гърците) са ни направили добро?!

Вие се изтрепахте да пишете щуротии..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти не четеш, повечето искаха да си ходят и се радваха, че имат тази възможност. Освен това, няма данни български войници/полицаи да са трепали наред всички, които са решили да останат. Сравнението с масовото изтребване на българи от страна на сърби и особено гърци е несериозно.

Фразата "българин да не остане" позната ли ти е?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тук ще се съглася. Беше голяма идиотщина и голяма намеса в човешките права, но не беше в никой случай геноцид.

Тогава в НРБ и на българите като дадоха паспорти, и те доста бъзро се поизнесоха...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Ти не четеш, повечето искаха да си ходят и се радваха, че имат тази възможност. Освен това, няма данни български войници/полицаи да са трепали наред всички, които са решили да останат. Сравнението с масовото изтребване на българи от страна на сърби и особено гърци е несериозно.

Фразата "българин да не остане" позната ли ти е?

Ти не четеш, повечето искаха да си ходят и се радваха, че имат тази възможност.

Аха, "мнозинството искаха и се радваха, че имат тази възможност"..да бъдат изгонени!?

Ами как няма да искат и да се радват , то и теб да те прекръстят на хасан или, на -ич, или на -ос, и ти ще искаш и ще се радваш..Намекът ти и внушението ти че са искали, защото например са етнически турци, копнеещи да заживеят в Турция е много далече от истината.. Кой е този, който би заменил добър дом, добра работа, и добри съседи (защото преди възродителния процес -това го имаха турците) - с неизвестност, и без сигурност, не е много ясно..

Сравнението с масовото изтребване на българи от страна на сърби и особено гърци е несериозно.

Сравнявам "добрината" (според теб) на процеса на самото изселване; нищо друго..

Българите са можели да останат в Македония, ако се обяват за сърби или гърци (патриаршисти)..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...