Отиди на
Форум "Наука"

Енигма / Ултра


Recommended Posts

  • Потребител

Един от големите успехи на западните съюзници през Втората световна война е разчитането на кодовете на германските комуникации, с което те успяват да се сдобият със стратегическа информация за германските сили и операции. Това им дава важно предимство и дава своя принос за крайния успех във войната.

През втората половина на 20-те години Германия внедрява електрическата кодираща машина „Енигма” в армията. За времето си тя е била забележително инженерно постижение. Машината е била малка по размер, гъвкава, бърза и лесна за употреба. Тя осигурява на отделните армейски единици надеждно средство за координиране на операциите. Но по-нататък немците не развиват достатъчно системата, вярвайки че тя е непробиваема за декодиране. Ключови елементи от „Енигма” остават непроменени с години и това не само позволява разшифроването, но и помага на британците през войната да намерят противодействие срещу другите промени, които се правят.

По този начин още през 1932 г. полското разузнаване успява да разбере как да разшифрова дипломатическия код на „Енигма”, а през 1938 г. – и военния. Същата година обаче германците правят модификации в схемата, които правят досегашното декодиране невъзможно. Тогава поляците се обръщат за помощ към Англия и Франция, като им дават информация, а след германското нападение срещу Полша няколко полски дешифровчици успяват да избягат там. Британците успяват да се сдобият и с копие от машината. В екипа по разшифроване на „Енигма” (операция „Ултра”) се включват математици, криптографи и дори шампиони по шах. През 1940 г. няколко прехванати германски съобщения, изпратени през „Енигма”, най-после са декодирани. От този момент англичаните са в състояние да четат немските секретни съобщения.

Благодарение на „Ултра” британците успяват да противодействат на въздушните нападения на Луфтвафе. От голямо значение е разгадаването на германския код „Тритон”, използван между хитлеристките подводници в Атлантическия океан, което позволява да бъде спечелена битката за Атлантика. С това е унищожено едно от най-опасните оръжия на Хитлер – неговите продводници. Чрез „Ултра” е разкрит германският план за нашествие в Британия. Данните от разшифроването помагат на военните операции в Северна Африка срещу генерал Ромел. През 1943 и 1944 чрез „Ултра” се засичат съобщения, свързвани с разработването на секретното нацистко оръжие Фау 1. Благодарение на „Ултра” е установено разположението на германските сили по френския бряг и навътре в страната при подготовката на десанта в Нормандия, което значително улеснява операцията. Освен това системата „Ултра” е добре пригодена за предаване на фалшива информация, което също е било умело използвано. Например през 1944 г. германците са убедени, че десантът в Нормандия през деня Д е заблуждаваща маневра. Информация за разположението и плановете на германските армии на Източния фронт е била изпращана и на Сталин в рамките на помощта, която Западът оказва на СССР след германското нападение.

Въпросът доколко решаваща е била ролята на Енигма / Ултра за хода на войната все още е обект на дискусии. Ползата от нея е безспорна, а много от документите свързани с нея, не са публикувани Този епизод от войната е показателен за превъзходството на британците и тясно сътрудничещите си с тях американци в областта на електронните технологии. Подобно е положението и с Япония; благодарение на декодирането на японските шифри от 1942 г. нататък съюзниците знаят разположението на всички големи японски бойни кораби почти през цялото време, дори и на снабдителните съдове. Това им дава решаващо предимство при провеждане на операциите.

Но колкото и да е важна, разузнавателната информация не печели войната. През 1940 г. чрез „Ултра” е разкрит немският план за кампанията в Норвегия, но въпреки това не успяват да му попречат. Германия не губи битката заради Енигма /Ултра, но все пак това е един от многото елементи, където тя значително отстъпва на своите противници. Когато към недостига на ресурси се прибави и изоставането с информацията, поражението идва още по-бързо...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така е. Но намирането на У 505 с две непокътнати машини с книшката за кодиране и няколко чувалчета са дешифровани телеграми помага значително на работатал Казват, че само това съкратило войната с две години. Па защо забравили тези момчета на У бота да унищожат тези работи..... :whistling::whistling::whistling:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето снимка на ген. Гудериан на своя командирски бронетранспортьор SdKfz 251 оборудван с Енигма. Снимката е умишлено отрязана отдолу, за да не може да се разкрие принципа и действието на кодиращата машина, при случайно попадане на снимката у противника:

post-4896-1266684224_thumb.jpg

А ето и нецензурираната снимка:

post-4896-1266684231_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Подводницата не беше ли У-570? А за разкодирането на Енигма бях чел и теория, че някакъв избягал евреин им я продал за 10 000$

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...