Отиди на
Форум "Наука"

Последни данни за грамотността и неграмотността в света


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече „зашеметяващ" мащаба на неграмотността в света.

Според последните данни на ООН и по-точно на нейната организация за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, 774 милиона души по света на зряла възраст не умеят да четат и да пишат, т.е. те са неграмотни. Като последните изследвания сочат, че най-много са неграмотните в Индия - около 35% от цялото й население. След нея се нареждат Бангладеш, Бразилия, Китай и Египет. Пак според същото изследване са необходими приблизително 11 милиарда долара, за да се започне да се преодолява неграмотността по света. По нейните прогнози до 2015 година около 56 страни няма да могат да обхванат всички деца в началното образование.

Едновременно с това излезе и проучване на Бостънския институт, което показва, че по обща култура на 15-годишните ученици на първо място са финландците. България заема 14-о място, а Румъния е накрая - на 36-о място. Изследването е направено в 45 страни и в него са взели участие 215 хиляди ученици.Причина за слабите резултати според специалистите са интернет, игрите, телевизията и недостатъчната заинтересованост на родителите. Установило се е, че повечето от румънските деца влизат в книжарница веднъж месечно, и то - случайно. Интересно е, че американските ученици са на 29-о място, а руските още по-назад - на 35-о.

Друго паралелно изследване пък постави България на 42-ро място, като страната ни се характеризирала с най-голяма разлика между най-ниските и най-високите резултати на децата. Проучването е направено в 57 страни и обхванало 400 хиляди деца на възраст 15-16 години и техните родители. Челното място и тук се пада на финландците. След тях са Китай, Канада, Естония, Япония, Унгария и Чехия. В България са били изпитани 4600 ученици от 181 училища. Българските момичета са показали резултати с 20 точки по-високи от българските момчета.

Четвърто проучване, обхващащо учениците ни в четвърти клас, показва, че те са на 10-о място от 45 държави сред връстниците си. Даже се е установило, че те се справят по-добре с четенето, отколкото българските осмокласници. Тук първите места са за Русия, Хонконг и Сингапур. В изследването са участвали 77 хиляди ученици. То разкрило, че 30% от българските четвъртокласници четат книги почти всеки ден.

Но така или иначе, има такава тенденция за намаляване на грамотността, интелектуалното и емоционалното развитие на децата и затова се предприемат такива спешни мерки да се синхронизират механизмите, така че да се постигнат по-добри резултати. Да не говорим за важната връзка с пазара на труда. Всичко това е един взаимно свързан процес и въвеждането на регулативни механизми в образованието е първата стъпка в правилна посока.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето "бисери" от първия линк:

......Основният проблем на образованието в България е, че българският език и математиката са в центъра, а не са равнопоставени на другите науки. Може да си гениален биолог, адвокат, физик или спортист, но трябва да си чел тъпия Ботев и да сравняваш лимеси, за да имаш успех за университета и т.н.

Учителите по литература рядко четат или препоръчват модерни автори извън конспекта. Те рядко интерпретират класиците в съвременния контекст. Или толерират креативно писане. Колко есета сте писали в 9 клас? Не си спомняте. Ей това е проблем.

Правописът не изразява интелект, потекло или образование, а отношението ти към хората, които те четат. Той не е труден - няколко правила са. Ако пишеш зле, но имаш ценно послание, за мен няма проблем. И на латиница ще те чета. Ако имаш грешки, но показваш стил - пак си много ценен!......

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...