Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Моче

Племето моче формира първата голяма цивилизация на Перу и предшества инките и народа чиму. Макар да се знае, че моче просъществуват около 1000 години - от около 100 г. пр. Хр. до около 900 г., - техният произход е спорен. Дади са коренните жители на Южна Америка, или има доза истина в местните легенди, според които племето пристига със сал, предвождано от героична фигура, наречена „Наимлпа"?

Също толкова мистериозен е залезът на културата моче. Според една теория причината е война - оцелелите артефакти като керамика и предмети на изкуството, датиращи от по-късен етап на тяхното съществуване, отразяват нарастващ интерес към военното дело.

Моче са доста напредничав за времето си народ, особено в областта на архитектурата и строителството. Техните просторни и устойчиви сгради, някои от които са запазени и до днес, са построени от кирпичени тухли, направени от кал и изсушени на слънцето. Удивително е, че според изчисленията някои от тези сгради съдържат 100 милиона тухли.

Едно от забележителните им постижения е построяването на Чан Чан - най-големия предколумбов град в Америка. Той, както и всички други техни градове, има предимно религиозна функция. Повечето от постройките и пирамидите са използвани за богослужения и занимания с астрономия. Две от най-големите оцелели пирамиди са известни като „Храмовете на Слънцето и Луната". Моче не е единствената древна култура, която демонстрира религиозен интерес към звездите. Все пак много от тези ранни цивилизации намират особен смисъл в движението на небесните тела.

Друг знак за прогреса на моче може да бъде видян в единствените по рода си напоителни системи, използвани по онова време от местните земеделци. Моче създават стотици километри напоителни канали, които се пълнят с вода от височините на Андите. В разцвета на тази култура регионът е много по-плодороден, отколкото днес.

За съжаление моче нямат писменост, затова сведенията от и за тях са ограничени. Голяма част от събраната информация е извлечена от оцелелите културни артефакти, но за жалост много от тях са присвоени от следващите цивилизации. Това означава, че повечето въпроси, свързани с племето моче - тези изключително напреднали предшественици на перуанската култура, - ще останат без отговор.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...