Отиди на
Форум "Наука"

Двойните Жълтъци?


Kuna

Recommended Posts

  • Потребител

Дали е точното място, не зная, но ще се радвам на мнението на специалисти. Предполагах, че двойните жълтъци, на които масово попадам, са заради хормони на пилетата и кокошките. Намерих информация в нета, че не било така, а било в резултат на все още несинхронизираната репродуктивна система на пилчоците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дали е точното място, не зная, но ще се радвам на мнението на специалисти. Предполагах, че двойните жълтъци, на които масово попадам, са заради хормони на пилетата и кокошките. Намерих информация в нета, че не било така, а било в резултат на все още несинхронизираната репродуктивна система на пилчоците.

Не съм специалист,но ми се видя много хував въпроса, :)

Не помня от каде,обаче си спомням една интересна гледна точка по повод еволюцията на живота.В общи линии идеята е,че всичките отклонения от нормалната форма за живот,е разширяване на неговите възможностите.При което има по голям шанс някоя форма с отклонение да има по добра приспособеност към дадена среда дори от нормалната форма.Следствие на което имаме еволюция.

Относно кокошките и пилета,мисля че причината е във механизма който отделя жълтъците при кокошките.Ако някой е виждал още неоформени яица вътре в кокошката,то ще се спомни че всъщност те са много.И колкото са по малки толкова са по гъсто се намират едно към друго.А пилето има функция на оплождане,дали е оплодено или не,кокошката продължава да снася.Така че мисля че пилето не е виновно :)

От таково яице е възможно да се излюпят малките,при което ще са залепени ,да кажем със гръбчетата си или някои други части.Това се среша не е само при пилета,това го има и при хората.Така че механизма е един и същи.Жената ражда средно един път на година,а кокошка снася един път на ден.И вероятноста да се види тази аномалия при кокошките е по голяма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе то уж е горе-долу така, както ти го казваш. Ама принципно вероятността от двойни жълтъци не е толкова голяма, колкото е честотата, с която сега има такива яйца. Има цели партиди, само двойни. Има ферми, в които се знае, че продават такива яйца. И точно понеже съм навътре с ефектите от хормонални стимулации при жените, точно затуй нещо не ми се струва нормално. Т.е. спонтанно. Аз съм убедена, че е в резултат на хормонално форсиране, 100%. Просто ми е интересно да чуя надеждни доводи за или против. Преди малко един приятел-биолог потвърди моите опасения.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Явно двойни жълтъци винаги си е имало, дори преди хормоналните стимулации. Просто са били рядкост. Баба ми, царство й небесно, обичаше да разказва как веднъж всички трийсетина яйца в кокошарника й се оказали с двойни жълтъци. Преди трийсетина години трябва да е било, в забутано шопско село и далеч от всякакви опции за вмешателство от ТКЗС-то. И се е случило веднъж.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Явно двойни жълтъци винаги си е имало, дори преди хормоналните стимулации. Просто са били рядкост.

Анджък де. Като бях малка, се е случвало да чукнем двойно яйце от магазина и да му се радваме. Наскоро, при първата си партида двойни, детската радост ме връхлетя отново на няколко пъти, след всяко следващо яйце, със затихваща сила. Реших, че е интересен куриоз. На втората партида продължих да се кефя, щото и крем карамелът стана много як, от двойната доза яйца. След третата партида обаче скептикът в мен взе се разбужда. В магазина каката веднъж ме попита дали искам от двойните и аз инстинктивно казах не. В нета инфото е, че вероятността е 1:1000, с уговорки за някои породи. Ето една статийка, в която обясняват, че всъщност не е чак такова чудо на чудесата. Ама като зная, че пилешкото е едно от месата с най-много хормони на пазара, като зная, че някои "еко" яйца от "свободни кокошки" са с бели черупки и ослепително оранжев цвят, който се дължи на оцветители в хараната, как да повярвам току-така, че хормоните нямат пръст?

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1248133/Eggs-actly-ARE-chances-double-yoker.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз съм лакома свиня. Бих си взимал от магазина от ония с двойните хем заради крем-карамела, хем защото и у простите варени яйца по-вкусната част ми е жълтъкът. Па после ако ще да светя на тъмно :) Ако има вариант да се направи яйце с повече жълтък отколкото белтък, ще ям яйца докато почна да кудкудякам. Веднъж си направих омлет от шестнайсет яйца... само от жълтъците. Мил спомен. Но тук вече отиваме от науката към психологията на консуматорското общество :P

Чудя се по Великден дали да не си взема от двойно жълтъчната партида едно трийсет пачета... Зависи от цената, де. нашият бакалин няма такива. Продава едни с кафяви черупчета, недостатъчно оранжев и мизерен по размер жълтък. А отдавна чакам и ГМ-кръстоската между прасе и стоножка, за да видя стобутов шопар.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...