Отиди на
Форум "Наука"

Гео-новини и открития


Recommended Posts

  • Потребители

Средиземно море се напълнило само за две години

Потоп с библейски размери е "напълнил" Средиземно море с вода от Аталнтическия океан само за две години.

Този мащабен процес е известен на учените, но сензацията в случая е, че той се е извършил буквално за месеци, като в пика му морското равнище е нараствало с 10 м на ден.

Откритието на испански учени от Института за земни изследвания в Барселона e публикувано в научното сп. "Нейчър".

Преди около 6 млн. години при повдигането на Гибралтарския проток вследствие на тектонична дейност морето губи връзката си с Атлантическия океан и на практика пресъхва, а след последвалото снижаване на земната кора отново се напълва с вода.

Доскоро обаче се смяташе, че "запълването" му е станало посредством образувал се "водопад" откъм протока, което е отнело между 10 и няколко хиляди години.

Според новото изследване това е станало по дълъг, плитък наклон, няколко километра широк, като водата се е спускала под малък ъгъл от един до няколко процента.

Учените са открили около 200-километров канал през Гибралтар, издълбан от течението на водата, която се е движела със забележителна скорост - около три пъти по-голяма от сегашното течение на река Амазонка.

В периода, когато са постъпвали най-големите количества, тя се е движила с над 300 км/ч. С по 10 м на ден е нараствало морското равнище.

Според ръководителя на групата Даниел Гарсия-Кастелянос този процес може да се определи като най-голямото наводнение в историята на Земята.

Учените предполагат, че неговата рязкост е била катастрофална и е довела до внезапна промяна на климата и екосистемата в Средиземноморието, но за момента този ефект не е подробно проучен от изследователите.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2632451

The big spill: Flood could have filled Mediterranean in less than two years

http://www.sciencenews.org/view/generic/id/50596/title/The_big_spill_Flood_could_have_filled_Mediterranean_in_less_than_two_years

Catastrophic flood of the Mediterranean after the Messinian salinity crisis

http://www.nature.com/nature/journal/v462/n7274/full/nature08555.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Откриха доказателства за най-мащабното заледяване на Земята

Канадски и американски геолози откриха нови доказателства за най-мащабното заледяване на Земята преди повече от 700 милиона години, когато ледове са стигнали едва ли не до екватора, съобщи ИТАР-ТАСС.

При изследване на образци от скали, събрани в Северозападните територии и територията Юкон в Канада, учените открили отлагания отпреди 716,5 милиона години, които очевидно са се появили при заледяване.

Особеностите на скалите се състои в това, че тези отлагания са над древни утаечни скали в океана. При това анализът показал, че в някои случаи отлаганията били близо до екватора и се преместили далеч на север в резултат на дрейфа на тектоничните плочи.

Според учените получените резултати са първото директно доказателство, че по време на въпросното заледяване, продължило 5-20 милиона години, ледове са стигнали до тропиците.

Засега не е ясно каква е била причината за този толкова мащабен катаклизъм. Учените обаче отбелязват, че дори в такива сурови условия в океаните са се съхранили сложни организми - еукариотите, появили се преди 1,5-2 милиарда години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". БТА

http://science.actualno.com/news_287982.html

Определено время глобального оледенения в неопротерозое

http://elementy.ru/news/431273

Link to comment
Share on other sites

  • 5 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Деревья каури расскажут о климате за последние 30 тысяч лет

http://www.infox.ru/science/past/2010/04/08/kauri_climate.phtml

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Анализ спутниковых снимков позволил оценить ежегодные потери лесов по всей планете

http://elementy.ru/news/431315

Quantification of global gross forest cover loss

http://www.pnas.org/content/early/2010/04/07/0912668107.full.pdf+html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Биология

Африка ще се разцепи на две!

В Афар, област в Етиопия, преди 5 години се появил разлом, който от тогава насам се разширява. Според учени това скоро ще се превърне в корито на нов океан, който за 10 млн. години ще раздели африканския континент на две, съобщи BBC.

В този район само за няколко дни през 2005 г. се появил разлом, дълъг 60 км и широк 8 метра, който от тогава постоянно се разширява.

Според учените тече процес на създаване на нов океан, който ще разцепи Африка на две.

"Процесите на формиране на океаните обикновено са скрити дълбоко под водната повърхност, докато в Афари имаме възможност пряко да наблюдаваме тези активности и да сме свидетели на това как земята се разделя. Това е невероятна възможност", заяви Тим Райт, който води изследванията в региона.

Сеизмологът Джеймс Хамонд допълва, че части от Афар са под морското ниво и единственото, което спира морето, е една 20-метрова сушева ивица в Еритреа.

"Вероятно тя ще бъде разрушена, морето ще нахлуе и ще започне да се създава нов океан", твърди сеизмологът. "Той ще дълбае, дълбае, и в крайна сметка ще отдели части от Еритреа, Сомалия, създавайки нов остров. Ще имаме една малка Африка и една по-голяма, "плуваща" в Индийския океан", допълва Хамонд.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребители

Откриха огромна река на дъното на Черно море

02.08.2010 13:02

Тя се отличава с огромен дебит - 22 хил. куб.м в секунда и на сушата по този показател би била шестата по големина в света, разказва британският в. "Дейли телеграф".

а дъното на Черно море е открита голяма подводна река, съобщиха британски учени от университета "Лийдс", извършили изследването на подводния обект.

Реката се отличава с огромен дебит - 22 хил. куб.м в секунда, и на сушата по този показател би била шестата по големина в света, разказва британският в. "Дейли телеграф".

На места дълбочината й достига над 35 м, а широчината й е около километър.

Скоростта на течението е около 7,5 км/час. "Морската" река дори си има бързеи и водопади, досущ като земните.

Откритието хвърля светлина върху начина, по който животът оцелява на такива дълбочини, далеч от богатите на хранителни вещества водни слоеве, които са по-близо до повърхността. Подводната река разнася седименти и нутриенти.

Изследователите са използвали подводница робот, за да изучат за пръв път дълбокия канал, открит на морското дъно.

Водният поток е образуван от проникването на по-солената вода на Мраморно море през Босфора в по-малко солената среда на Черно море преди много векове.

По тази причина реката е с висока концентрация на сол. При движението си тя образува своеобразни брегове и долини, също като реките на сушата.

"Речната вода в каналите е по-плътна от морската вода около нея, тъй като е по-солена и носи много наноси. Тя тече надолу по шелфа към абисалната равнина", обяснява ръководителят на изследването Дан Парсънс.

По думите му абисалните равнини (големи широки равнини по океанското дъно) са като пустините за живота в океана, но подобни течения могат да пренасят до тях жизненоважни вещества.

Единствената разлика със земните реки, течащи по направление на меридиана в Северното полукълбо, е че докато те подмиват десния си бряг съгласно Кориолисовата сила, то при тази морска река е точно обратното.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3165991

Undersea river discovered flowing on sea bed

Massive underwater rivers that flow along the bottom of the oceans have been discovered by scientists.

By Richard Gray, Science Correspondent

Published: 8:00AM BST 01 Aug 2010

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/7920006/Undersea-river-discovered-flowing-on-sea-bed.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

Меняющиеся представления об устройстве океанического конвейера

http://elementy.ru/news/431381

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребители

Защо в Долината на смъртта камъните пълзят

http://www.membrana.ru/articles/global/2007/08/15/231900.html

Още за тайната на пълзящите камъни в Долината на смъртта

http://www.membrana.ru/articles/global/2010/09/13/174400.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Изложба-базар на минерали, скъпоценни камъни и фосили стартира от утре до 23-ти декември. "Любителска палеонтология" ще участва със собствен щанд. Гемолозите и минералозите от музея (сертифицирани специалисти) ще дават консултации по време на изложбата. Освен всички интересни неща, които ще могат да се видят, новост са изделията от гагат. Често наричан „черен кехлибар”, той е бил известен от дълбока древност. От гагат са правели амулети, гривни, пръстени и траурни украшения. Смята се, че се е образувал преди около 100 – 150 милиона години от овъгляването на вече изчезнал вид от рода на хвойновите дървета. Цветът му е черен или тъмно кафяв. Лесен е за обработване и при полиране добива хубав смолист блясък...

http://earthandman.org/mineralshow/pokana.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 1 year later...
  • Модератор Биология

Вкаменена светкавица

Може ли наистина да се получи стъкло, ако светкавица падне върху пясък?

Когато светкавица удари кварц или силициев пясък, температурата лесно може да надхвърли 1800ºС и да разтопи песъчинките. Те се сливат в подобни на тръби жили, които проникват на няколко метра в земята и реално проследяват пътя на мълнията. Тези структури се наричат фулгурити или вкаменени светкавици. От външната страна са груби и зърнести, тъй като разтопените песъчинки слепват с други, но вътрешността е стъклена и гладка. С течение на времето ерозията премахва пясъка около фулгуритите и разкрива причудливите им форми.

инфо: тук

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...