Отиди на
Форум "Наука"

Военната техника на Съветският съюз


Recommended Posts

  • Потребител

Безспорно най-впечатлителният танк произвеждан в СССР през войната е КВ-1. Бях постнал информация за танковете от този тип, произвеждани в Кировския военен завод в Ленинград, но тук е пълният файл.

Тежък танк КВ-1.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много добра статия.

Само не знам дали точно калибъра на оръдието трябва да се изтъква като едва ли не единствен недостатък виновен за неефективността на танка (той и PZ-4 горе долу с такъв калибър), при КВ-2 вече оръдието е с чудовищния 152 мм калибър, ама и тоя не е прокобсал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз изтъквам, като главен недостатък тактиката - виж файла до края.

Въоръжението е най-важно. Този е огромен танк, като туловище и броня, а дулцето му е като клечица!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Прегледах я цялата. Ами то тоя на снимката е праснат в бой в градски условия, където танковете по-принцип (не само КВ-1) не са особено ефективни и са лесни мишени.

Ще направиш ли и за КВ-2 файл с такова инфо?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, но само относно въоръжение, производство и тактики.

Всичко останало - окачване, мотори, корпус и пр.- не мога. То е копирайт протектид. Това са блупринтс - оригиналните схеми и чертежи. Говоря само за КВ-1 и КВ-2 произвеждани в Кировския завод. Произвежданите в Челябинск, са с други подробности и се различават от тези.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не съм се замислял много по този въпрос, но не са ли свободно достъпни ТТ данните особено на такива машини отпреди повече от половин век?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Информацията на български е позволена (но не и фотокопие на оригинална страница, да речем), а снимки и чертежи не, освен ако не са силно кропени, както е в моя случай.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КВ-1 е така да се каже съветският "Тигър". Той се е появил 4 години преди немския. Всеки от вас обаче, (ако е танкист) положително би предпочел немския пред този боклук!

Немците за цялата война са направили 1 300 и косур тигъра, а само в Кировския завод 40-41-ва 850 и всичките тутакси са унищожени!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

МГ , да прегледаме първо някои неща -

1. Нещо яко манипулариш обстановката и въобще не споменаваш за същестуващите руски танкове ИС-2 и ИС-3 , които издухват яко дим , твоите лигави южни котки, които между впрочем се бият като малачета и от великолепните 34-ки с 85мм оръдие, каквото отново лигавите ти котки няма и да помиришат ,...:whistling:

2. Това ,че някакви западняшки снобари си мислят ,че източните им събратя , по етногенен фонд(защото и славяни, немци , готи, скандинавци , скити - са ИЕ народи, а някои и още по близки) , не са никаква тор за животните им , не може да има никакво отношение по това ще е ли възможно въобще някаква спечелена офанзива осъществяваща се от Запад на Изток , като Траяновите легиони опряли до Дунав и Днестър , Наполеоновите замръзнали в Москва и великите тевтонци удавили си на Волга .

В ответния ход ще посоча само леки примерчета , като битката при Каталунското поле , Каталанското и Вандалското кралство в дн. Испания и Тунис(след лека разходка из западните прерии) , руската пролетна разходка до Наполеонов Париж и милостта на Сталин за Западна европа.

Да се хвали и с някакво мнимо техническо западняшко превъзходство "Някои излязоха с коне и колесници , а ние с името ...." . Е далечен анахронизъм ...

и трето - Превъзходството на руснаците не е било единствено в количеството танкове , то е било и в стратегията . Лишавайки руснаците от стратегическа възможност за първи удар, то немците придобиват стратегическо превъзходство и липса на възможност на руснаците да използват бързите си танкчета в собствените си блата.

Тука КГ-125 ме переби ( т.е. обърна ми внимание) за Т-26 . За 41-42-ра това си е Антика , както и да го гледаме.

През февруари 1931 г. руското политическо и военно ръководство взема решение за въоръжаването на Червената армия с танковете "Викерс Е" под индекса Т-26 и да започне серийното им производство

Първият сериен образец на Т-26 е произведен през есента на 1931 г и практически не се отличават по нищо от английския прототип.

Т-26 става основен танк в танковите войски на Червената армия, въпреки слабите си двигател и броня. На базата на неговото шаси е разработена голяма гама от различни бронетанкови машини.

През периода 1931 - 1941 г. танка е модифициран 23 пъти, а двигателя - 3 пъти. Въпреки това мощността на двигателя нараства само със 7 к.с. - от 90 на 97 к.с. Главен конструктор при разработването на модификациите е Семьон Гинзбург.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, аз ще ти говоря на твоя език (владея го добре)!

Защо трябва да обичам твойте руснаци? Да не са ми друсали орехите. Аз не се считам за славянин. А, информацията за твое нещастие е от руско издание, преведено на английски, понеже те за долари дават дупе! Ако са жени е нормално, но те не са!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има една темичка за Суворов , вземи прочети мненията на прибавил към КГ 125 с когото съм се солидаризирал по всеки един въпрос от темата .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

МГ , какви чекисти , какви пет лева ?

Не знам какъв е моя принос, но той по-скоро беше подпиране да не залитне темата в жалка манипулация, че руснаците са имали само KВ-1 .

После ти казах ,че не можеш да съдиш ония, които са останали зад р. Дунав или Вълтава , но ти го прие твърде лично.

Накрая ти посочих достатъчно примери с това ,че с/без техника, коне и стелтове, досега западняците не са спечелили нито една война на изток (ако изключим временното Брест-Литовско примирие и предателството на Горби и сие) . Дали руснаците са готини или не , не е важно в случая.

Апропо, друго нещо има ли ???

И 50 000 Тигъра да са направили немците с помощта на цяла Западна Европа , и 50 000 руски танка да са пленили , пак са щели да ядат , бой бе братко , разбираш ли ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Рицар, чакай малко! Аз открих темата днес. Файловете отдавна са готови, но трябва да премахна забранените неща. Ще стигнем и до Йосиф Сталин 2 и 3.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Накрая ти посочих достатъчно примери с това ,че с/без техника, коне и стелтове, досега западняците не са спечелили нито една война на изток (ако изключим временното Брест-Литовско примирие и предателството на Горби и сие)

Руснаците са прецакват, когато се опитват да се правят на западняци - 1917 и 1989 г.:)))

Постовете в темата за Резун ги няма (последните са от 3 март), та там бях писал, че стратегията са я научили

през 1944 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, съгласен съм с angelmr. Точно такова е положението в зората и довоенния възход на танковете. КВ са произведени около 5000 бр. ако не греша, не са пред мен данните, но това, че не е изоставен говори в негова полза. Това си е тежък танк, и като такъв следва да се полвза.

Немското 88 мм оръдие се оказва много ефикасно и бързо намира противотанковото си приложение. Без тази случайност не е никак ясно какво би станало с немските противотанкови средства..

Изобщо за съветската техника, поне за танковете, може да се каже, че като концепция и замисъл, а също и като разнообразие от модели превъзхождат немските по всички показатели.

За количствата е говорено много там е почти 1/10 в съветска полза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тактиката е абсолютно погрешна. Не можеш да оставиш един единствен танк в засада и да се надяваш на успех.

По шосето, като поток се движат немски войски. Този КВ-1 е бил оставен в засада. Даже не е направен опит да бъде замаскиран. Някой червен идиот с нашивки е смятал, че немците ще бъдат задържани. Германските танкове обаче, действуват в маса. Те веднага могат да се развърнат и да го обкръжат. Точно това е станало и в случая на снимката. Докато КВ-то следи с оръдието си немски танк захождащ от ляво е бил тряснат от друг, захождащ от дясно. То просто не е нужен 88 мм. ФЛАК за целта. Тя самата руска тактика ти опростява работата.

Що за тактика.doc

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абсолютно съм съгласен. При сравняване на танковете много рядко се отчитат тези факти. Ако съставим скала на сравнение със съотношението - "количество налични ресурси/качество произведена техника", то германците ще са далеч по-напред в тази класация.

Мисля, че тогава някъде бяха измислили и синтетичния бензин поради липсата на други алтернативи, но разбира се и той няма как да бъде произвеждан в големи количества за да обслужва ефективно танковите войски.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И аз съм съгласен с Ангеловия мир .

Емге , въобще не отчете възможностите на оръдия на немските танкчета , може би само Щтуг-четата са имали някакъв шанс срещу бронята на КВ .

Според мен червеноболшевишките идиотски нашивковци, не са групирали своите танкове, защото са се опасявали то възможен въздушен удар срещу такава групировка, друг въпрос е , ако към нея е бил придаден зенитен батальон и да има изстребителна поддръжка,но както и да е.

Все таки ,през този период немците са имали съкрушаващо въздушно превъзходство, та затова си мисля , че е била тази глупава ''единашка'' тактика. Отделно, че около танка няма пехота ,няма някоя зенитка и други такива подробности. С това съм съгласен с Емгето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има повече от един начин да се убие котка ;). Тактиката е въпрос на ресурси. И за двете страни. Говоря след 22.06.41-ва. Вермахта е бил длъжен да опази танковете си първо защото екипажите са малко, второ, защото няма ресурсите да произвежда много. Пред РККА такъв въпрос не стои. Тактиката Чингиз хан, ама с танкове действа превъзходно, както през средновековието, така и сега (до атомната ера де). Затома немските танкове са по-добри (абе не е правилна тази дума) като броня въоръжение и т.н., както и в отношението между компонентите. Съветските са груби, неизпипани, ама се произвеждат много и бързо се поправят, пък и да не може просто се зарязват. Хамериканците също ползват съветската тактика със своите "Ронсъни" ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 30-те години всички индустриални държави правят експерименти с танковите дивизии. Но както става и във футбола (играят два отбора по 11 играчи, накрая Германия печели), само в германската успяват към 1939 г. да създадат нормално бойно съединение. Защото танковите съединия са не само калибър на оръдие, дебелина на броня и ходова част.

Простата формула е (пак прилича на футболната тактика))) 4-4-4-1-1-1. Означава, че една танкова дивизия е боеспособна и може да изпълнява задачите си, ако е сформирана от 4 танкови батальона, 4 батальона мотопехота, 4 дивизиона артилерия, 1 разузнавателен батальон, 1 зенитен и 1 инженерен.

В СССР още в средата на 30-те започват да организират танковете в корпуси (дивизията е малко))). Когато започва войната в 1939 г. решават,че май е по-добре да се върнат към дивизиите. А в началото на 1941 г. неизвестно защо за мен, отново се връщат към механизираните корпуси - трябвало да бъдат 28 на брой, с щатна бройка на танковете над 1000 във всеки. Към 22 юни, не само че голямата част не били попълнени с танкове, нещо по-лошо - имало пехота, но тя не била моторизирана (техниката идвала, но със закъснение). И формулата станала 20-4-4-1-0-0.

Чак през 1942 и 1943 се появяват новите танкови корпуси (но реално погледнато, те са направени по немската формула, и състава и техниката си отговарят на танкова дивизия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Момчета, информацията ви е от общи източници, а моята е от каталог на КВ.Изобщо не е вярно,че само 88 мм.-вият ФЛАК бил проблема на този танк. На първият файл КВ-то е с допълнителни бронирани листи, заварени около артилерийската кула с което бронята и се увеличава на 90 мм. Не 90,а 190 мм. не са проблем за 88 мм. ФЛАК. Освен това немците не са имали толкова много 88 мм. оръдия през 41-ва, а даже и през цялата война. Той 88 мм. ФЛАК като удари КВ-то, целия танк подскача нагоре! Аз имам документални кадри с такива случаи. Явно е, че това непрестанно подсилване на бронята отвсякъде не е заради ФЛАК-а. Освен това не забравяите, че ФЛАК-а е отбранително оръжие, а през 41-ва те настъпват.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Момчета, информацията ви е от общи източници, а моята е от каталог на КВ.Изобщо не е вярно,че само 88 мм.-вият ФЛАК бил проблема на този танк. На първият файл КВ-то е с допълнителни бронирани листи, заварени около артилерийската кула с което бронята и се увеличава на 90 мм. Не 90,а 190 мм. не са проблем за 88 мм. ФЛАК. Освен това немците не са имали толкова много 88 мм. оръдия през 41-ва, а даже и през цялата война. Той 88 мм. ФЛАК като удари КВ-то, целия танк подскача нагоре! Аз имам документални кадри с такива случаи. Явно е, че това непрестанно подсилване на бронята отвсякъде не е заради ФЛАК-а. Освен това не забравяите, че ФЛАК-а е отбранително оръжие, а през 41-ва те настъпват.

И какво от това? Флака сигур би пробил 3 34-ки наредени една зад друга (хахаха). Ама това не помага на Хитлер въпреки "агресията".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...