Отиди на
Форум "Наука"

Хипотеза на Енчев


Recommended Posts

  • Потребител

Хипотеза на Енчев:

Ако имаме една двойка прости числа близнаци (a1, a2) - числото N = 2 x (a1 + a2) винаги може да бъде представено като сума на две прости числа N = b1 + c2, които също са членове на двойки прости числа близнаци (b1, b2); (c1, c2).

Друга интерпретация на тази хипотеза:

Винаги съществуват три прости числа p1, p2, p3, които са членове на двойки прости числа близнаци (p1, p1 + 2); (p2, p2 + 2); (p3, p3 + 2); - и за които е в сила уравнението

p1 = [(p2+ p3 + 2)/4] - 1

Примери:

1. (11, 13); (17, 19); (29, 31)

48 = 2 x (11 + 13)

48 = 17 + 31 = 19 + 29

11 = [(17 + 29 + 2)/4] - 1

2. (239, 241); (149, 151); (809, 811)

960 = 2 x (239 + 241)

960 = 149 + 811 = 151 + 809

239 = [(149 + 809 + 2)/4] - 1

Хипотезата е проверена до около 100 милиона и не е показала слабости. Нещо повече, ако се анализират резултатите ще се види, че всяко число, което принадлежи на двойка прости числа близнаци, може да бъде представено във взаимовръзка с други две числа, които също са прости близнаци, и от които поне едното е ПО-ГОЛЯМО от изследваното число. Т.е. това е по-силна хипотеза за БЕЗКРАЙНОСТТА на ПРОСТИТЕ ЧИСЛА БЛИЗНАЦИ, отколкото Twin prime conjecture

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ама, че идиотщина! Исках да натисна +, а не -! Моля, модераторите да коригират грешката ми, ако е възможно! Иначе за хипотезата, моите поздравления. Не съм изкушен от математиката, но съм впечатлен от това което прочетох(и успях да схвана :) ). Само един въпрос имам, къде може да се приложи в практиката това? Строителство,информатика и програмиране или нещо друго? Още един път ще кажа, че съм впечатлен и се извинявам за -, който без да искам натиснах!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
:laugh: :laugh: :laugh: Да ти кажа прав си! То в математиката много неща не могат да се приложат никъде :laugh: както и с това ще стане така, може би. Пуснах я за хора, които се занимават с изследване на простите числа. Може да им е от полза. За гласуването не се безпокой - не ме вълнува. Дали ще го поправят модераторите или не, няма голямо значение.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тази хипотеза наистина изглежда интересно.

Простите числа се използват в криптографията - наука която има и силно приложен характер (ако сте чували за електронен подпис), а простите числа близнаци също имат приложение там - ще импровизирам по спомен, че се ползваха например при една от класическите конструкции на нещо като диференчни множества ли беше, Адамарови матрици ли беше - може да проверя, когато ми остане време. Никак не е изключено тази хипотеза да дава много интересна зависимост между съответните комбинаторни обекти.

По принцип с простите числа като такива се занимава аналитичната теория на числата. Слушал съм спец-курс на времето (проведен от Д.Толев - за последно го срешнах преди около 2 години във стая във физическият факултет към СУ), като на курса се представяше "асимптотичния закон за разпределение на простите числа" и "теоремата на Дирихле за безкрайно многото прости числа в аритметични прогресии". Също така съм чувал и резултати за простите числа близнаци - например доказано е, че двойките (a,a+2) където едното число е просто, а другото се дели на най-много два прости делителя (т.е. е от вида просто или pq, където p и q са прости) са безкрайно много.

Към автора на темата ще му дам няколко идеи за по-нататъшна работа.

1. Може да опиташ да поизследваш въпроса не само с двойките числа близнаци, но и с двойките от вида (a,a+2), от вида за който ти споменах по-горе.

2. Може да опиташ да се свържеш с Д.Толев директно да го питаш какво мисли за хипотезата. Аз поне такава хипотеза не съм чувал.

3. Може да изчакаш за да изровя каква комбинаторна структура е свързана с двойките числа близнаци. Така тази хипотеза може да дава и интересни зависимости на съответстващите комбинаторни обекти. По-точно предполагам, че тези обикти може да имат нещо общо в структурата си - за целта, разбира се, ще се правят освен генерирането им, то и значително компютърни експерименти.

Това е засега от мен...

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма и да чуеш за такава хипотеза. Напълно оригинална е защото си е моя. В момента се оптивам да я самопубликувам, понеже нито един от известните математици, на които съм я пратил, не ми отговори (известни в световна величина). А някога са пускали суперкомпютри за да проверяват други, не толкова интереснни мои хипотези. Сега само тишина. Нещо си глътнаха езиците. Опитвам се да накарам Уики да я вкара на Twin prime page и влизам в малоумни конфликти с тях. http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Twin_prime

Виж, това не го споменавай открито по форумите. Знам за какво може да се използва хипотезата - тя струва повече НЕПУБЛИКУВАНА, отколкото ПУБЛИКУВАНА. Сам разбираш, какво означава да имаш три прости числа във връзка по-между си, за която да знаеш само ти. Криптографията е тънък лед, по който ти не се движи, че ако има пукнатина може да паднеш здраво в нея. Образно и преносно казано. В началото си помислих, че е възможно да знаят за тази хипотеза и да си мълчат точно поради такива причини. Но това е пръвата й публикация - повярвай ми. Дори от Уики не спорят за това, че си е моя и е оригинална.

Дори и да мога да направя революция в Теорията на числата - ще ми трябва няколко месеца за да стана математик. ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ ТАКЪВ! Ако познаваш хора на които тази хипотеза да е интересна и ще им е от полза - прати им я. А ако имаш някакви по-специфични въпроси към мен, питай ме - но не тук...

Емил Енчев

problems_analyzer@yahoo.com

+359878913883

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има сродна хипотеза:

by D. Zwillinger: A Goldbach conjecture using twin primes, Mathematics of Computation, 33(1979), 1071, observed that between 2 and 1000000 all but 33 of the even numbers all sums of 2 twin primes, the largest that cannot be written is less than 5000. http://www.research.att.com/~njas/sequences/A007534

Накратко Д. Цвиллингер е правил изследване през 1979 чрез компютър и е наблюдавал, че между числата 2 и 1000000 всички четни числа, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на 33 броя от тях, най-голямото от които е по-малко от 5000 - могат да се представят като сума на две двойки числа близнаци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моля модераторите да изтрият тази тема! АЗ СЪМ ПЛАГИАТ И ОТКРАДНАХ ХИПОТЕЗАТА ОТ ЦВИЛИНГЕР! Както и моля, повече никой да не ми пише по-темата. Няма да отговарям на никакви въпроси. Още по-малко ще споделям познанията си с някого вече.

Наистина моля модераторите да изтрият темата, а аз ще я махна отвсякъде другаде където мога. Съжелявам, ако съм ви изгубил времето да я четете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Плагиат" е човек, който краде дадено нещо, локо го преправи и представя за свое! В случая не е така, защото ти не си знаел за споменатата хипотеза.

Това че си открил нещо, което вече е правено е нещо доста часто в математиката е не трябва да те смущава. Има доста твърдения, които са "преоткрити" след примерна 60 години. В математиката, дори и сега не е изграден дори и сравнително елементарен механизъм за търсене - може да се ползва единствено Google, но това е мнооого слабо като решение точно за математиката.

Модераторите могат само да преименуват темата от "Хипотеза на Енчев" на "Хипотези на Д. Цвиллингер".

А ти кажи откъде научи за Д. Цвиллингер?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не това да не го правят операторите, защото ще ги съдя :laugh:

Хипотезата си е изцяло моя. Както се изказа един румънски професор - Работите на Цвилингер и моята са сходни,но не идентични. Само дето нещо не стана ясно дали моята хипотеза е част от неговото НАБЛЮДЕНИЕ или не. Някой ми излязоха с лафа, че той всъщност е изказал хипотеза, че всички четни числа по-големи от 5000 могат да се образуват, като сума от две прости числа - което автоматично изключва моята хипотеза от неговата, поради простата причина, че моята включва и числа под 5000. После ми излязоха с друг лаф, че видиш ли неговото наблюдение включвало и числата под 5000, а понеже моите числа попадат в групата от числа, която може да се образува със сума от две числа близнаци - аз пак не съм уникален. След като им преобразувах малко хипотезата си и тя включи и числа, за които не важи неговото наблюдение - започнаха да ме умоляват чрез лични съобщения да не обиждам редакторите на уики, да трият избрани пасажи, които показват колко са дълновидни в математиката и така нататък - накрая МИ ПИСНА и ИЗТРИХ ВСИЧКО! Напълно разбирам защо Григори Перелман отказва Филдсов медал, а както изглежда и Милениум наградата от 1 милион - математиката се превърна в някакъв цирк. Е..х ги в г..а всички. Аз не съм математик и ми писна за няколко дена от техните малоумщини, какво оставаше, ако бях такъв и ме разиграват с нещо далеч по-значимо. По-голяма част от математиците са ЕБАТИ МАЛОУМНИТЕ КОМПЛЕКСАРИ - само медали и мечти за слава са им в главата. Не правят нищо друго освен да си чешат топките по едни и същи начин - и ако някой им покаже различен такъв, по-ефикасен - се опитват всячески да го унижът, че видиш ли те не са се сетили. А иначе на въпроса ми: защо след като са знаели за Цвилингер и "хипотезата" му тръгнаха всички като луди да проверяват моята - че я провериха далеч зад пределите на неговата - нещо се объркаха. Ама здраве да е.

xyz - Знам какво е плагиат, искам просто да изтрият темата ми! Въобще не ме вълнува тази МОЯ ХИПОТЕЗА! Не знам за този Цвилингер, както и много други не знаеха, дори математици и хора които се занимават с търсене на прости числа. ТИ ЗНАЕШЕ ЛИ?! Ако искаш да ти помогна с твоите неща, ще го направя - няма проблем, само че не съм математик и не знам дали ще съм ти толкова полезен, колкото си мислиш. Ако имаш желание пиши ми на пощата, не тук - problems_analyzer@yahoo.com

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз съм историк и нищо не разбирам от математика. Даже съм се включил в една група във фейсбуук, озаглавена "Нищо не разбирам от математика!". Но в този форум съм част от модераторския екип. Какво да направя с тази тема? Последно... - да я оставя, да я изтрия, да я преместя в някакъв архив, да я направя невидима? Друго? Какво?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Енчев, предлагам да се успокоят всички. :) Нормално е да има лека разправия понякога, материята е достатъчно сложна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе, ако искате я оставете. Няма проблем. Просто се разпалих малко с тия отвън. На някой може да му е интересна, тъй като може би разкрива някаква закономерност между простите числа близнаци. Никой няма да ви обвини, че ползвате това име - това не е "хипотезата" на Цвилингер, така че... Вие решавайте. ("Говоря" на модераторите.)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Нищо не разбирам от математиката,освен че описва природата със цифри.

Но прочетох темата с голям интерес,и не се сдържах да напиша следното на Enchev_eg:

Според мен няма значение дали си открил или преоткрил хипотезата.Важното в случая че си стигнал до нея самостоятелно,което те прави мислещ човек.А само на такива хора дължим научните си постижения.

Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Независимо дали някой я е открил преди това или не, ти си го направил сам.

Имаше една книа в която се разказваше за учен, котио сам открива хелиоцентричноста на сланчевата система.Оказва се, че е открита и доказана 200 години по рано, но го взимат в престижен университет, не за друго а защото сам е достигнал до това...

И аз правих изследвания и стигнах до някви изводи ама ... все тая.

беше нещо от сорта на N*360-(+)Cx=Cy(Cz)

N е някво число C-тата прости числа ама не съм я проверявал :D

От мен имаш евала за твойта. Не че съм я проследявал но ... :good:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Независимо дали някой я е открил преди това или не, ти си го направил сам.

Имаше една книа в която се разказваше за учен, котио сам открива хелиоцентричноста на сланчевата система.Оказва се, че е открита и доказана 200 години по рано, но го взимат в престижен университет, не за друго а защото сам е достигнал до това...

И аз правих изследвания и стигнах до някви изводи ама ... все тая.

беше нещо от сорта на N*360-(+)Cx=Cy(Cz)

N е някво число C-тата прости числа ама не съм я проверявал :D

От мен имаш евала за твойта. Не че съм я проследявал но ... :good:

Лелеее! И в математиката ли имало разправии ?

Трудно е да се повярва , ама е факт !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Енчев, има един израз, отнасящ се за откритията: "Едновременно и независимо" Можем вече да я наречем Хипотеза на Енчев-Цвилингер :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...