Отиди на
Форум "Наука"

Български паундове


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Копирам една много интересна статия от интернет пространството, за да не изгуби. Ето и директния линк.

http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl16

На 28 ноември 1943 г. в Техеран стартира конференция на антихитлеристката коалиция начело с “тримата големи” Рузвелт, Чърчил и Сталин. Четири дни те обсъждат плановете на съюзниците за бързо спечелване на войната и предстоящите удари срещу фашистките войски. Разгледани са и въпроси за съдбата на държавите - сателити на фашистка Германия, между които е и България.

Чърчил настоява да се убеди Турция да влезе във войната, за да се открият комуникациите през Дарданелите и Босфора. Изтъква нуждата да се пращат доставки на Червената армия през Черно море. В действителност обаче замисълът му е друг.

От февруари 1943 г., след разгрома на хитлеристките армии при Сталинград, Съветската армия преминава в контранастъпление. За 3 месеца се придвижва с около 650 км. На всички става ясно, че нищо не е в състояние да спре настъплението на съветските войски.

На Чърчил това не се нрави. Той не желае русите да влязат в София, Белград, Виена и Прага. По тази причина Великобритания настоява Турция да влезе във войната, а английското командване започва разработка на план за десант в Гърция.

Още на 30 януари 1943 г. в Адана е проведена тайна среща между Чърчил и турския министър-председател Иньоню, на която са изложени исканията и част от английските планове. На Турция е обещана помощ в изграждането на летища, оборудване и обучение на турски пилоти. Освен това Великобритания се задължава да предостави на турската армия най-модерното въоръжение.

В края на лятото на 1943 г. английските военни разработват план за десант при Солун, известен като Солунската операция. Тя предвижда изтласкване на север на германските войски от територията на Гърция и окупация на България, изпреварвайки Червената армия. В подготовката за десанта, наред с чисто военните действия, английското командване се подготвя и за паричното обращение в набелязаните за окупация територии.

За целта в края на 1943 г. е отпечатана нова серия банкноти на емисията British military and army issues (British military authority) - Британски военни и армейски емисии. Банкнотите от новата серия са само от един паунд - серия Z и са в изключително малък тираж. От лицевата им страна под текста British military authority (Британски военни власти) е щемпелуван допълнителен текст, указващ за коя територия са предназначени.

С щемпел BULGARIA са отпечатани само 25 банкноти с номера от 39Z000001 до 39Z000025. Така се появява т.нар. български паунд, който никога не влиза в обращение.

За голямо съжаление на Чърчил против балканската операция твърдо се обявява американският президент Рузвелт. Той настоява хитлеристките войски да се атакуват през Франция от северозапад най-късно до пролетта на 1944 г.

Освен това Турция отказва да се включи във войната. В нота отговор на турското правителство министърът на външните работи Нуман Мемеджиоглу заявява, че поради недостатъчно снабдяване на турските въоръжени сили, подготовката за операцията при Солун не може да завърши до 15 февруари 1944 г. Така замислената от Чърчил офанзива не се осъществява. На 3 февруари 1944 г. английските военни мисии напускат Турция. Това са основните причини ,,българският” паунд да не се реализира, а събитията след 8 септември 1944 г. и последствията за България от тях са известни на всички ни.

В наши дни да притежаваш такава банкнота е истинско щастие, а освен това е и добра инвестиция. На 14 май 2007 г. аукционна къща SPINK продаде “български” паунд с номер 39Z000011 за 7500 щатски долара!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

След като са печатали малко, очевидно е деизнформация за немците, като историята с дебаркирането в Норвегия. Нещата се решават в Техеран, Ялта и Подстам...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...