Отиди на
Форум "Наука"

Кратка история на Близкия Изток, Кристофър Кетъруд


Recommended Posts

  • Администратор

Кратка история на Близкия Изток

От Аврам до Арафат

от

Кристофър Кетъруд

от поредицата ИСТОРИЯ ПОЛИТИКА КУЛТУРА

post-6-1271136983,2632_thumb.jpg

Ако поставим съвременния свят в един по-широк контекст, тогава ще разберем колко много Западната цивилизация дължи на Близкия Изток. Днес ние сме културни и интелектуални потомци на великите открития на Близкия Изток: като се започне от математиката, астрономията и се завърши с християнството.

Your browser may not support display of this image. „Кратка история на Близкия Изток. От Аврам до Арафат”

излиза през 2006 г. и предизвиква интереса както на Запада, така и на мюсюлманските страни. Историята съдържа кратки исторически бележки за най-важните древни, средновековни и съвременни държави в региона и информация за събития, случили са на тази кръстопътна и оспорвана земя. Основната теза на автора е, че историята на Западният свят се корени в Близкия Изток. А сърцето на Близкия Изток е Ирак - място, където евреи, мюсюлмани и християни са живели хиляди години в хармония и разбирателство. Защо обаче сега всичко е различно? Какво се е променило? Какво и къде е мястото на евреите в Близкия Изток? Защо Осама Бен Ладен вижда 1918 като годината, в която се разпада Отоманската империя и като година, в която всичко се променя? Книгата ще даде отговорите на тъкмо тези въпроси. Авторът ще навлезе в исторически детайли, които ще накарат читателя да се замисли върху причините и корените на сегашните конфликти. Повече от хиляда години ислямският свят превъзхожда Западния в областта на науката, технологиите и медицината, както и във военната си сила и мощ. На Запада му отнема цели три столетия за да застигне постиженията на Близкия Изток. Кратката история дава възможност да се види и разгледа миналото в една по-различна и нова перспектива, като отдава на Близкия Изток дължимото за приноса му и за създаването на света и човечеството такова, каквото е днес. „Кратка история на Близкия Изток” на Кристофър Кетъруд е едно важно и съществено четиво за всеки един интелигентен и любознателен читател, който иска да разбере повече за едно от най-ключовите, конфликтни и загадъчни места в света.

„Надявам се задълбоченото запознаване с историята на Близкия Изток да донесе повече мир отколкото страдания.”

Кристофър Кетъруд

Историческото повествование в „Кратка история на Близкия Изток. От Аврам до Арафат” е балансирано между фактологията, ярките индивидуални образи и анализа от културна, религиозна и геополитическа гледна точка. Стилът на автора е лек за четене, интригуващ и достъпен за по-широка читателска аудитория. Кетъруд не е останал неизкушен и от съвременните аспекти на близкоизточния проблем и неговите глобални измерения след събитията от от 11 Септември 2001 г. С това неговата кратка история неусетно преминава в интересно и ненатоварващо четиво по политология на съвременността с елементи на политическа прогностика.

Кристофър Кетъруд е един от най-добрите специалисти по близкоизточна история; преподавател в известни университети и автор на редица научни и научно-популярни трудове по темата. Той е роден 1955 година и е сред най-уважаваните английски историци в днешно време. Завършил е модерна история в престижните университети Кембридж и Оксфорд. Преподава на студенти съвременна история и история на църквата. Интересни факти от биографията му са, че е бил съветник на британското правителство, както и през 2002 г. е бил консултант на тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Тони Блейър. Кристофър Кетъруд е член на Кралското географско дружество и Кралското азиатско общество.

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=29051

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...