Отиди на
Форум "Наука"

Испано американската война от 1898 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Испано-американската война е военен конфликт, започнал на 21 април 1898 г. между САЩ и Кралство Испания. Войната завършва - след 10 седмици - на 12 август 1898 г., като е спечелена от САЩ. В резултат от нея Кралство Испания губи богатите си колонии Куба (която става независима - до 1901 г.), а също - и Пуерто Рико, Филипинските острови и Гуам, които минават под суверенитета на САЩ. Това е узаконено с Парижкия мирен договор от 10 декември 1898 г.. Испания получава компенсация от страна на САЩ в размер на 20 млн. долара, но заради загубата на колониите си, испанците започват да наричат тази война "Бедствието на 98-ма". След войната САЩ анексират о-в Уейк, Хавайските острови и архипелага Самоа. След тази война САЩ се превръщат в империя и стават една от Великите сили. Това е първата война, която САЩ водят извън пределите на континента.

Casus belli (причина за войната) е въстание на о-в Куба и на Филипините и унищожаването на американски кораб от страна на въстаниците. Повод за начало на войната дава взривът на борда на американския боен кораб "Мейн" в пристанището на Хавана, при който загиват 260 души. Причината за взривяването на кораба "Мейн" остава неизвестна, но американската преса представя инцидента като акт на саботаж от страна на испанците и издига лозунга "Помнете Мейн! Испания - в ада!" САЩ се намесват във вътрешните борби на островите под предлога да запазят американските интереси във въстаналите територии.

Сражения:

- при Манилския залив

- при залива на Карденас

- оръдеен обстрел на град Сан Хуан де Порто Рико

- при Ел Каней

- при Сан Хуан

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Освен това завладяват Куба /макар и де юре тя да е независима/ и след изключително кървава и жестока партизанска война - и Филипините.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Повод за начало на войната дава взривът на борда на американския боен кораб "Мейн" в пристанището на Хавана, при който загиват 260 души. Причината за взривяването на кораба "Мейн" остава неизвестна, но американската преса представя инцидента като акт на саботаж от страна на испанците и издига лозунга "Помнете Мейн! Испания - в ада!" САЩ се намесват във вътрешните борби на островите под предлога да запазят американските интереси във въстаналите територии.

Хех и през 19 век още става запазена марка на САЩ да започва войни и да се намесва в чужди работи след инцидент при неизяснени обстоятелства. И досега не са измислили нищо ново, а не е и нужно докато силата и терора са на тяхна страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Инсценирането на атентати също е тероризъм. Въоръжената намеса в чужди територии и народи и вътрешните им дела без тяхното желание също не може да се нарече само "сила".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На времето подобни войни бяха наричани империалистически, но понеже този термин вече е излязъл от употреба, можем да наречем тази война с истинското й име - един пладнешки грабеж.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...