Отиди на
Форум "Наука"

The Beauty of Maps/Красотата на картите


Recommended Posts

  • Потребители

The Beauty of Maps в Замунда

Английски документален филм в четири части за красиви древни географски карти. Всеки мъж си остава малко нещо момче и просто не мога да си представя същество от мъжки пол, което да не обича картите, атласите и топографските скици. Вече изгледах първата част и съм в лек възторг. Става дума за Херифордската Mappa mundi, т. е. карта на света, изложена в катедралата в Херифорд, западна Англия. Картата е стенна, изрисувана е върху цяла волска кожа, размери 4х5 фута (120х150 см.), от началото на ХІV в. Самата катедрала е изключително красива, типичната величествена английска готика като в Дърам. За моя изненада, вътре има и олтар на св. Богородица, което, разбира се, е нещо като оазис в опразнената от Марииното присъствие северна вяра. Както и да е, първата част на филма включва много проницателен коментар за предназначението на картата - дълбоко религиозно, дълбоко духовно, може би донякъде като Вечния календар в нашите църкви. Защото старинната карта не е просто схема, а е imago mundi, образ на Мирозданието, опит за икона на Божието творение.

Вълнуващо беше. Тия дни ще изгледам останалите части, но първата свири на две тънки струни, които ме вълнуват - географията и вярата.

Попаднах на този филм случайно - ровичках из последните качени торенти. Честно казано, Замунда много би ми липсвала. Това си е нова Александрийска библиотека - майната му на порното и чалгата - там има невероятни книги и филми, които иначе трудно бих намерил. Моите възхищения за всички ъплоудъри и автори на субтитри, а най-вече за модераторите и администраторите. Ясно ми е, че Замунда се издържа с реклама на неща, които са ужас за благочестивите вярващи, но като попадна на някое съкровище, не мога да се сърдя. В крайна сметка всеки намира каквото търси.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...