Отиди на
Форум "Наука"

Пострада от наводнение музеят в Плиска


Recommended Posts

  • Потребители
  • Потребители

Аз лично така и не мога да разбера творците на бълг. музейно дело. Мазетата (които ласкаво се наричат хранилища) се пълни с експонати, но това, което обикновено изпълва поне 30 % от експозицията са снимки на неща, с които са пълни и книгите и нета. Специално за музея в Плиска ги питам томошните служителки де са оловните парчета от покрива на двореца. Те мънкаха, усукваха и така и не разбрах. Ама в залата ги нямаше. Пък Плиска може и да била столица, а музеят да е в нейният широк център, ама все пак това не е широкия център на София. Въобще не е ясно защо експонатите седят в някакви дупки, вместо да се направи някоя по-голяма зала и хем да са на сухо, хем хората да видят повечко. Цялото поле е пред тях. Явно правенето на мазета и каптажи им се вижда по-лесно от надземна сграда. Но пък заради честите заливания и наводнявания често трябва и да се искат, усвояват и присвояват парици. Защото ако пострадалите ценни неща бяха на 1м. над земята сега нямаше да трябва нова скъпа климатична техника, а просто старата щеше да си е в изправност. Е, повреждат се експонатите, ама има и по-важни лични интереси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Районното управление в Нови пазар е започнало образуване на досъдебно производство във връзка с наводнението на археологическият музей в Плиска. То е срещу неизвестен извършител по член 335, ал.1 от Наказателния кодекс за причиняване на наводнение по непредпазливост. За подобно престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 3 години, обясни пред Дарик зам.- окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов. За започнатото образуване на досъдебно производство е уведомена Районната прокуратура в Нови пазар.

Вече е организирано почистването на наводнилото се в петък фондохранилище, съобщи за Дарик уредникът на музея Христина Стоянова. „Всичко в момента се върши със собствени сили. Започнахме да изваждаме с кофи калта, която е около 20 см., и да премиваме керамичните фрагменти", добави тя. „Надяваме се да нямаме загуби, ще се работи бавно и много прецизно за да може всичко да бъде отделено", обясни още Стоянова.

Цялото интервю с нея може да чуете в прикачения звуков файл.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=525696&audio_id=53526

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ ОТПРАВИ ПРИЗИВ ДА ПОМОГНЕМ ЗАЕДНО ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ „ПЛИСКА”

Във връзка с природното бедствие, свързано с наводнението на Археологическата база и околния терен на Национален историко-археологически резерват /НИАР/ „Плиска”, министърът на културата Вежди Рашидов призовава всеки, който желае да подпомогне възстановяването му от нанесените щети, да посети резервата и музейната експозиция. Всички приходи от посещенията на експозицията ще бъдат използвани за отстраняването на щетите, възстановяването на библиотеката и извършването на консервационно-реставрационни дейности на засегнатите от наводнението предмети.

Експозицията в резервата е безопасна за посещения от всички туристи. Тя е отворена съгласно утвърденото работно време: всеки ден /без почивен ден/ от 8.00 до 19.00 ч. Постоянната експозиция ще бъде обогатена и с нова временна изложба: „Българската средновековна аристокрация”, представяща уникални находки от VIII век.

http://mc.government.bg/newsn.php?n=2013&i=1

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...