Отиди на
Форум "Наука"

Отношенията ни с Византия през 80-те години на 7 век


Recommended Posts

  • Потребител

Обикновено този въпрос не се засяга. Учи се, че при имп. Константин IV Погонат има мир до края на управлението му, но какви са отношенията с Византия при сина му Юстиниан II? Никъде няма сведения, че сме били във война; вероятно, мирът е бил продължен. Но, доколкото открих информация в електронната енциклопедия "История на България", имаше статия за някакъв поход на василевса през 687 г. Имали ли сме толкова продължителен мир с Юстиниан II?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Абе, ти някакъв агент-провокатор ли си, бе, що ли си? Въпросите ти често са интересни, но начинът, по който ги задаваш, е направо ужасен.

Mного добре знаеш, че категорични отговори рядко могат да се дадат, най-много - да поразцъкаме хрониките и общата обстановка от периода, но кажи ми, какво ти пречи, като си чел за някакъв поход на Юстиниан II, провеен една година след смъртта на баща му, какво, по дяволите, ти пречи поне да напишеш срещу кого е този поход, според статията и тази статия не се ли позовава на някакви извори?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така... Извор не мога да кажа, тъй като не беше отбелязано. Аз не искам да правя провокации, не съм агент и не искам категорично мнение. Колкото и да те учудва, и страната, срещу която е насочен походът, не беше отбелязана. 90% това е България, 10% - някакви славяни, според мен.

Пишеше: "Императорът предприел поход в Тракия, но този поход бил прекратен.".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тук изворът не е ли Теофан? Ако бъркам нещо, ще се намери кой да уточни.

А въпросът наистина не е интересен тоя път. Докъм 705 български владения в Тракия няма. Така че май походът в Тракия няма как да е срещу българите.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През 689 г. имп. Юстиниан II е на поход в Македония (срещу Куберовите българи или - срещу славяните). Разгромен е от българите на връщане.

Пламене, тези два похода май са наказателни акции срещу славянски племена. Много славяни са преселени в Мала Азия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хм, а тогава дали не съм прибързал с присъдата?

Link to comment
Share on other sites

Хм, а тогава дали не съм прибързал с присъдата?

Ако питаш мен - доста често го правиш, а и блоговете ти са пълни с категорични присъди, но да отговоря по темата: прочитате В. Бешевлиев за печата на Мавър и намирате какво е разказано за него в "Чудесата (Деянията) на св. Димитър Солунски" и след това започвате да си задавате някои много неудобни въпроси от рода на "Кога все таки (все таки - да се чете на руски, вм. родното аджеба) е създадена България?"

Link to comment
Share on other sites

Коя България?

Не, въпросът не е коя или каква, а откога! Ако трябва непременно да се прецизира - поддунавска, балканска или онази, която по-късно се е сляла с аспаруховата, но тук по-важно е да се отбележи, че става дума за територия, населена с бегълци от аварски плен, които са предимно българи, славяни и византийци, както и тяхното поколение. В процеса на адаптирането им към Византия проличава, че в нея има среди, чиято цел съвсем не е била да заменят един плен с друг вид потисничество и понеже нападението е най-добрата защита са правили опити да завземат и Солун. Очертават се всички формални белези на самостоятелно държавно обеденение и трябва да го признаем, ако държим на обективността, а не на митове и легенди.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Очертават се всички формални белези на самостоятелно държавно обеденение и трябва да го признаем, ако държим на обективността, а не на митове и легенди.

И кои са те?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...