Отиди на
Форум "Наука"

Лаборатория за слава


Recommended Posts

  • Администратор

малко за конкурса:

"Ние търсим хора, в чиито очи блестят звездите на науката; хора, които могат да представят научно издържано съдържание по един забавен, оригинален и вълнуващ начин, така че едновременно да допаднат на своите колеги и да бъдат разбираеми за ненаучната аудитория.". Кати Сайкс, Директор на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединено кралство

Лаборатория за слава Феймлаб е инициатива на Фестивала за наука в Челтнъм в Обединеното кралство, а вече за четвърти път ще се проведе извън страната - вече в общо 12 страни от Европа, Азия и Африка, в рамките на мрежата на Британски съвет. Целта на конкурса Лаборатория за слава Феймлаб е да насърчи младите учени да вдъхновят и въодушевят общественото въображение с визиите за науката на 21 век.

Конкурсът търси новите лица на науката, които ще могат да развият идеите си и уменията си да се представят пред телевизионна публика. Моделът е познат от предавания като "Поп айдъл" – разполагаш само с 3 минути да се докажеш пред експертното жури, и само най-добрите продължават до финала. А темата трябва да бъде поднесена забавно, разбираемо, атрактивно, но без компромис с научната достоверност.

bulgaria-science-famelab2010final-483x362.jpg

Молекули шпиони снасят на учените информация за други молекули, във Вселената още ехти гласът на Бог, пушенето на марихуана прави негодни мъжките сперматозоиди - млади български учени между 19 и 25 години разкриваха подобни тайни пред аудиторията в “Театър София” на финала на тазгодишното издание на конкурса “Лаборатория за слава 2010″ (FameLab). Конкурсът се провежда за четвърта година в България по инициатива на Британския съвет. Целта му е да насърчи млади учени да разказват увлекателно и разбираемо за наука. Победител тази година стана 22-годишният студент по химия Христо Колев. Той ще представи България на финала на “Лаборатория за слава” във Великобритания, където ще се състезава с младежи от цял свят.

Повече на: http://e-vestnik.bg/9065/famelab-2010-uchenite-izpolzvat-molekuli-shpioni-i-chuvat-glasa-na-bog/

http://vbox7.com/play:3548d677

http://vbox7.com/play:753d5bc3

http://vbox7.com/play:b0723f41

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Администратор

По-малко от седмица остава до първият кастинг в конкурса „Лаборатория за слава FameLab”

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси българското лице на науката. Финалистите ще бъдат избрани на два кастинга – в София (9 април) и Пловдив (16 април). Кастингът в столицата ще се проведе тази събота от 11.00ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.

Българският победител ще участва в международния финал на конкурса в Обединеното кралство, заедно с представители от 17 страни от три континента.

София, 4 април

По-малко от седмица остава до първия кастинг за юбилейното, пето издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”, който търси българското лице на науката за 2011-та. Домакин ще бъде Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Учените, които искат да приемат това предизвикателство, трябва да се явят в 11.00ч. на 9 април (събота) в Аулата на университета, с предварително подготвена презентация на научна тема. Препоръчително е желаещите да се регистрират чрез формуляра, който е публикуван на интернет страницата на Британски съвет, където могат да се запознаят по-подробно с условията на конкурса и дори да намерят линкове към видеозаписи от минали години. Тези, които пропуснат да се запишат до петък (8 април) могат да се явят на следващия кастинг в Пловдив (16 април, 11.00ч., Съюз на учените в България, ул. „Митрополит Паисий” 6) или да дойдат в Аулата на СУ на 9 април и да участват след като минат предварително регистрираните кандидати. Практиката до момента показва, че понякога дори хора от публиката решават импулсивно да се включат, вдъхновени от представянията на другите участници. Входът за публиката е свободен.

Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да бъдат от природо-математическите науки – да преподават в училище или ВУЗ, да работят в изследователски или приложни институти, или да са студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Конкурсът е създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката, където се провежда и международният финал. Тази година международното участие ще е още по-голямо и вече 17 страни участват в надпреварата. Международните конкурси „Лаборатория за слава FameLab” се организират от Британски съвет, като в България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит.

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Тази година журито на кастингите ще бъде в състав:

* Георги Балджиев – ботаник, Институт по Ботаника на БАН, втора награда на журито във FameLab 2007, автор на блога bionovini.wordpress.com

* Ивайло Славов – физик, презентатор на Café Scientifique, метеоролог „ТВ-Мет”

* Вера Гоцева – журналист

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг в един от двата града по избор – Пловдив и София. Участниците не са ограничени в избора на град за явяване на първи кръг.

Всеки трябва да подготви две 3-минутни научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени представяния на научна тема. Явяването на кастинга е с изпълнение по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Новост в тазгодишния конкурс ще бъдат мини-финалите в края на кастинга, за по-прецизно подбиране на най-добрите кандидати. Ето защо кандидатите ще трябва да имат готовност и с второ представяне в случай, че бъдат избрани от журито.

Друга новост на кастингите тази година ще бъдат мини-майсторските класове, които ще се организират в деня на кастинга за кандидатите, които желаят да се възползват от тях.

Една от най-големите награди за всички, класирали се финалисти за националния финал в София, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели.

Конкурсът се провежда от Британски съвет, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската национална телевизия, Българската академия на науките, Столична община, Майкрософт България, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. Обекти и др.

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

* Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание, както и да подобри имиджа на учените като даде повече видимост на младите, комуникативни хора в науката. Чрез повишаване на информираността за личностите от съвременната наука, както и за различните области от живота, където тя се прилага, организаторите се надяват и да насърчат повече интерес у млади хора да кандидатстват в природоматематическите специалности във ВУЗ.

* Българските победители в досегашните издания на конкурса са биофизикът Росен Угринов (2007), ядреният физик Венелин Кожухаров (2008), студентката по компютърна химия Анета Йовчева (2009), студентът по биохимия Христо Колев (2010).

* Страните, участнички в международния конкурс са Австрия, България, Германия, Гърция, Египет, Израел, Либия, Литва, Мароко, Обединено кралство, Португалия, Сърбия, Хонконг, Чехия, Швейцария и Хърватска

за допълнителна информация:

Гради Градев

Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22 M +359 887 42 42 10

gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Конкурсът търси българското лице на науката сред учените, които умеят да разказва за своята работа харизматично и на разбираем за хората език.

internationalfamelab_black.jpg

Финалът на българското издание на „Лаборатория за слава FameLab” ще се проведе, вече по традиция, в рамките на Софийския фестивал на науката.

Конкурсът е създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката, където се провежда и международния финал. Тази година в него ще участват над 20 държави.

Международните издания на „Лаборатория за слава FameLab” се организират от Британски съвет, като в България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит.

Конкурсът се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания. Всеки участник трябва да подготви две 3-минутни научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени представяния на научна тема. Явяването на кастинга е с изпълнение по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития. Участниците могат да са студенти със задълбочени познания и опит от своята област, да преподават в училище или ВУЗ или да работят в изследователски или приложни институти.

Конкурсът се провежда от Британски съвет, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската национална телевизия, БНР, Българската академия на науките, Столична община, Майкрософт България, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. "Българска Наука", сп. Обекти и др.

Искате да участвате? Потърсете повече информация на уебсайта на Британски съвет България.

http://www.britishcouncil.org/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

Уважаеми учени, преподаватели, Ректори и Зам. ректори, представители на различни изследователски, научни и образователни институции,

Нощес в 4 ч. българско време изследователят от Института по Астробиология при НАСА Брендан Мълен спечели първото в САЩ издание на конкурса. Преди 2 седмици в Швейцария петима финалисти от ЦЕРН се изправиха срещу петима финалисти от университета в Цюрих, и… спечели канадецът, изследовател в областта на невро-науките Бекара Сааб. Освен тях двамата, вече са известни победителите в още 5 страни (Германия, Египет, Сърбия, Хонг Конг и Обединеното кралство).

За да станат и нашите учени част от тази отбрана научна компания им остават броени дни за регистрация за участие в Лаборатория за слава FameLab България – в конкурса, който търси да представи новото лице на науката – комуникативна, разбираема, атрактивна за хората. Следващият подбор на финалисти ще бъде тази събота, 21 април, от 11.30 в Аулата на СУ.

Този конкурс, който се организира от Британски съвет и МОМН, в партньорство с Форум Демокрит, СУ, БНТ и други партньори, се провежда в България за 6ти път, а победителят се състезава и на международен финал. Подробности за провеждането му – в сайта ни.

http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Моля Ви да препратите това съобщение до Ваши колеги – преподаватели и студенти. Прочетете какво е написал един бивш участник в конкурса и вече докторант в Швеция за смисъла от участието както за лично, така и за научно израстване.

http://goo.gl/T1McI

Ще се радваме, ако повече учени са явят!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Националният победител Борис Ценов ще представя България на международния финал в Обединеното кралство, заедно с кандидати от общо 19 държави.

famelab.jpg

Как можем да разберем какъв е бил климата на територията на днешна България преди 5 милиона години? Необходими са ни само един фосил на около 3 милиона години и един палеоботаник. И неговото име е Борис Ценов от Българската академия на науките. Той грабна 4 награди – голямата, на публиката, на сп. Обекти и на Съюза на учените в България, с удивителната история, която представи на националния финал на конкурса "Лаборатория слава FameLab". Борис показа един фосил от листо на растението жен-шен и разказа как чрез него ученият се превръща в детектив, който изследва минали епохи и прави заключения за климата и неговите промени отпреди милиони години. Жен-шенът днес вирее в топлия и влажен климат в Азия, но е растял по нашите земи до преди около 3 милиона години, когато изчезнал и се е образувал фосила, който показа Борис. Така учените разбрали, че именно тогава на територията на днешна България е настъпило застудяване.

Общо 11 претенденти се състезаваха на 11 май да станат българското лице на науката за 2012г. Те участваха в националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab”, който Британски съвет провежда в България за шеста поредна година, в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. Конкурсът, създаден по оригинален британски формат, търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Националните победители във всяка от 19-те държави, където се провежда конкурса, ще се състезават помежду си на международния финал в Обединеното кралство през месец юни, по време на Челтнъмския фестивал на науката.

Второ място в българския финал спечели Виолета Желязкова, която е студент по Молекулярна биология в СУ и разказа за надеждата на учените да открият алтернативен метод за борба с бакетриите. Виолета получи сребърната статуетка на FameLab и награди от Майкрософт България. Третата награда отиде при астронома Никола Каравасилев, който е Магистър по астрофизика в СУ и работи като физик в БАН. Никола разказа за инфомацията, която получаваме от звездите – тя понякога достига до нас със закъснение, със смущения или на грешен адрес, така както се случва с обикновените пощенски пратки. С тази история той спечели бронзовата статуетка.

Специалната награда на БНТ получи бъдещият метеоролог Цветан Симеонов, който ще бъде на едномесечен стаж в Дирекция "Информация" на телевизията. Журито реши да поощри двама от участниците – компютърния специалист Ангел Николов и химика Георги Стойчев, и двамата студенти от СУ. Специални награди раздадоха още сп. Обекти и Съюзът на учените в България.

Журито на българското издание на "Лаборатория за слава FameLab” бе съставено от учени с опит в комуникациите и журналисти с опит в отразяването на научни теми: доц. Леандър Литов – ръководител на българския екип в ЦЕРН; Вера Гоцева – журналист, креативен директор на медийна група 3Бей.БГ; Ивайло Славов – физик, синоптик в ТВ-Мет; Георги Балджиев – финалист в Лаборатория за слава FameLab 2007, биолог от Българската агенция по безопасност на храните; Петя Тетевенска – журналист от БНТ и продуцент на предаването „Красива наука”.

http://nauka.bg/a/%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-2012%D0%B3

Повече: http://bnt.bg/bg/news/view/75157

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Администратор
Кой ще бъде българското лице на науката за 2013г.?
За 7-ма поредна година конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство.
Знаете ли защо широко рекламираният ензим Q10 в кремовете за лице е излишен? Това е ензим, участващ в клетъчното дишане и снабдяването на организма ни с енергия. Той наистина е много важен, но под формата на крем за лице изобщо не достига до вътрешната митохондриална мембрана, където би трябвало да работи.
Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 7-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, които притежават такава страст към науката, че са способни да заразят с нея хора от най-различни възрасти и професии.
Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, вече е международен и благодарение на Британски съвет се провежда в над 20 страни по целия свят. Подобно на една "Евровизия за учени” международният финал събира националните победители от всички участващи държави и има своя вярна публика в Обединеното кралство, където се провежда. От скоро финалите се излъчват и на живо по интернет, за да могат да се гледат и от зрители по целия свят.
Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.
„Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.
За повече информация посетете уебсайта на конкурса www.famelab.bg
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Избраха първите финалисти в конкурса за българското лице на науката за 2013-та година

За 7-ма поредна година конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Последният кастинг е на 6 април.

Вече са ясни първите трима финалисти в конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab”. Те бяха избрани след първия кастинг в София и ще се състезават на националния финал на конкурса. Един от тях може да бъде новото лице на науката в България.

Димитър Желев бе отличен като „победител за деня” сред избраните на кастинга. Чрез неговата на пръв поглед странна тема за „връзката между лалетата, лостовете и Ледената епоха” Димитър обясни как се променя географията на някои части на света. Например Холандия в момента потъва, защото Скандинавският полуостров се издига. Той е потънал през последната ледникова епоха заради натиска на ледниците. Връзката между Холандия и Скандинавския полуостров може да бъде обяснена като си представим, че се намират на двата срещуположни края на един лост.

Димитър Желев е учител по География в Американския колеж в София и докторант в катедра "Ландшафтознание и опазване на природната среда" на Геолого-географския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Виктория Миланова разкри какво е общото между артрита и зъбния кариес. Виктория обясни каква е значението на имунната система и придобития имунитет за заболяванията на костите. В крайна сметка се оказа, че похапването на сладко не винаги е виновно за развалянето на зъбите. Виктория Миланова е Магистър по Биохимия в специалност Молекулярна биология. В момента е докторант по специалност Имунология в Институт по микробиология „Стефан Ангелов” в БАН.

Аспарух Камбуров разказа как GPS сигналите за глобално позициониране се използват за

изследване на земната йоносфера, топенето на ледниците и геодинамиката на тектонските плочи в района на о-в Ливингстън, Антарктида. Аспарух се завърна от там в началото на тази година. Той участва в 21-вата Българска полярна експедиция, в рамките на която бяха извършени първите български двучестотни GPS измервания с милиметрова точност в района на о-в Ливингстън. Аспарух Камбуров е асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и доктор по „Обща, висша и приложна Геодезия“.

Журито определи и една резерва. Наско Стаменов получава правото да премине Майсторски клас по Комуникация на науката, заедно с останалите финалисти. Той може да участва и на националния финал по преценка на журито в зависимост от броя и качеството кандидатите на следващите кастинги.

Наско Стаменов говори за т.нар. „Е-та”, които виждаме върху етикетите на повечето хранителни стоки. Толкова ли са опасни колкото си мислим или всъщност много от тях означават съвсем безобидни съставки? Наско Стаменов е студент във Факултет по Химия и Фармация на СУ „Св. Климент Охридски”.

Последният кастинг ще се проведе на 6 април 2013г. от 11:00ч в сградата на Британски съвет в София. Регистрацията става онлайн чрез сайта на конкурса www.famelab.bg , а крайният срок е 5 април.

Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 7-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, които притежават такава страст към науката, че са способни да заразят с нея хора от най-различни възрасти и професии. Правят го чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab”: Съдържание, Яснота, Харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, вече е международен и благодарение на Британски съвет се провежда в над 20 страни по целия свят. Подобно на една "Евровизия за учени” международният финал събира националните победители от всички участващи държави и има своя вярна публика в Обединеното кралство, където се провежда. От скоро финалите се излъчват и на живо по интернет, за да могат да се гледат и от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 7 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от Walltopia – българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене със собствен отдел за научни разработки. Стаж в Walltopia е специалната награда, която компанията ще даде на един от финалистите.

Кой може да участва?

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Формат на конкурса

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Регистрация

Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

График 2013

Последният кастинг е на 6 април от 11:00ч. и ще се проведе в сградата на Британски съвет в София. При засилен интерес от участници от страната има възможност за организиране и на регионални кастинги.

Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката в края на месец април. След тази подготовка участниците ще се явят на националния финал, който вече за трета поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката (www.sofiasciencefestival.bg) през месец май. Тази година националният финал е насрочен за 10 май.

Жури

Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Членове на журито на кастингите тази година са Вера Гоцева – журналист, блогър и фотограф, Ивайло Славов – физик, синоптик в ТВ-Мет и Георги Балджиев – финалист в Лаборатория за слава FameLab 2007, биолог, Българска агенция по безопасност на храните.

Награди

Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден от звездата на Би Би Си Куентин Купър. За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и специални награди от Walltopia, книжарници Orange Center, компания Нетинфо, Майкрософт България, сп. BBC Знание, Съюзът на учените в България и др.

* * *

Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и сдружението на учени-комуникатори Форум Демокрит. Конкурсът се провежда със специалната подкрепа на компания Walltopia. Партньори на „Лаборатория за слава” са също Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Столична община, Майкрософт България, книжарници Orange Center, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. Обекти, в. Аз-буки, сп. BBC Знание, Българската национална телевизия, Нетинфо (Vesti.bg), безплатният културен гайд Програмата, сп. БГ Наука и др.

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация на: www.famelab.bg

Бележки за редакторите

· Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за културен и образователен обмен. Създаваме възможности за хора от целия свят и Обединеното кралство да се опознаят и изградят трайни отношения на доверие помежду си. Работим в областите Изкуства, Английски език, и Образование и общество – в това число наука и спорт, и по този начин допринасяме за повишаване на сигурността и просперитета на Обединеното кралство и повече от 100 държави по целия свят, където имаме представителство. За нас това е израз на културни взаимоотношения. Ние сме неполитическа организация, която работи на ръка разстояние от правителството.

· Walltopia е българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене. През 2012г. Тя бе отличена с награда за "Най-иновативна компания", отличие за високите резултати на отдела по научни разработки. Компанията е пример затова как инвестициите в научни изследвания допринасят за растежа и успеха на една компания.

· Сдружение "Форум Демокрит" е неправителствена организация, чиито усилия са насочени изключително към подобряването на диалога между науката и обществото, и завръщането на науката в лоното на културата, посредством всички известни практики на научната комуникация.

Димитър Желев

post-1-0-11113200-1363696761_thumb.jpg

Виктория Миланова

post-1-0-44646000-1363696762_thumb.jpg

Аспарух Камбуров

post-1-0-01581400-1363696763_thumb.jpg

Наско Стаменов

post-1-0-86004200-1363696761_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Администратор

Британският съвет обяви началото на 8-мото издание на конкурса “Лаборатория за слава”, известен като ФЕЙМЛАБ.

По време на това уникално състезание млади учени трябва в 3 минути да представят завладяващо, разбираемо и достоверно различни научни теми. Вече са обявени датите на два предварителни кастинга – на 1 март в София и на 15 март в Пловдив. Националният победител ще пътува до Великобритания, където ще се бори за титлата “комуникатор на науката 2014″.

http://bnt.bg/news/n...riya-za-slava-2

Повече в новия брой:

post-6-0-47914300-1392890035_thumb.jpg

Повече за FameLab!

http://issuu.com/bgn...cs/bgnauka64/17

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...