Отиди на
Форум "Наука"

Модата в икономиката


Recommended Posts

Съвременната, модерна, монетарна, капиталистическа държава, трябва да е в крак със световната мода. Тук тенденциите не се задават от френските дизайнери, а основно от т.н. американски “федерален резерв”.Милиардите простосмъртни, въобще не са на ясно какво става. За по- простите ще се опитам да поясня, а по-умните, проводници на новите модни течения да не четат.

Необходимите условия за разцвета на новите модни течения са напълно “свободни” пазарни отношения и пълна частна собственост. Звучи добре, но свободата ви е отнета от данъчната система, даже ако произвеждате само за себе си и не продавате. Пример- акциза върху домашните спиртни напитки, забрана за собствен казан и т.н.... Държавната администрация и всички дейности плащани от бюджета на държавата се издържат основно от данъци и акцизи. Най- сладки са акцизите на горивата, алкохола и цигарите. Тук даже има “високохуманен” елемент- “грижа” за здравето. В миналото добрия робовладелец редовно е проверявал зъбите на роба ( това сега е занемарено), дали е отпочинал, дали е отдал свободните минути и уж спечелени средства за хляб и зрелища. Няма държавни фирми и производства, даже и в златодобива, там са т.н. концесии.

Защо да се главоболи държавният служител и да печели за бюджета, даже от инертни матерали- кариери. Сега с новите модни течения е достатъчно да полегне под дебела сянка и да чака поредната разходка в чужбина за обмяна на опит. Ако заплатата не стига – дигаме налога. Например 1% увеличение, акциза на горивата, носи милиони евро дневно. Затова и наплива към държавна службица е огромен. Така се раждат партиите и парламентите. Сигурно сте убедени, че никой не е отищъл там, да защитава вашите и българските интереси.

Тук останаха три неудобни, не напълно приватизирани неща – военното прозводство и база, наука и образование, медицина. Изоставаме от модерната икономика. Спокойно, това е въпрос на дни, сега се търсят приспивни, елегантни форми. Започва се с оскъдно финансиране. Появяват се частни, законни такива, даже и във военното дело. Ако платите достатъчно, ще ви пази цял взвод и пред входа ще има танк, БТР и хеликоптер. Държавното, военно производство е дълбоко засекретено -да не се знае на какво дереже е. Кажете ни, не се срамувайте!

Ако някой ни нападне, да си носим от къщи снаряди и патрони, знаем как се правят. Подготвени сме от “безплатната” медицина в която си носим почти всички консумативи – изкуствени стави, пирони, мрежи, тръбопроводи и превързочни материали. Не по-малко от образователната система, ако не плащате за допълнителни уроци, курсове, компютри, вашето детенце ще бъде просто казано- безпросветен бунак. За науката и образованието, най- добре разбирам модата – по-тъпият е идеален, безропотен консуматор. Ученият е опасен, достатъчно е едно нещо да измисли за целия си живот и да наруши баланса в световната конкуренция.

Модата в икономиката се налага и с насилствени средства. Простият човек страда, но е безсилен да направи нещо. Умирайки, “дизайнерите”предават занаята на наследниците си. Така назряват условията за революция в която онеправдания сам си взема каквото му трябва. Такава е житейската спирала.

Не се плашете, не изпадайте в песимизъм! Хубавото на модните тенденции е това, че се променят и не са вечни!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...