Отиди на
Форум "Наука"

МВР пусна сайт срещу измамите в интернет


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Заради нарастването на измамите в интернет отделаът за борба с компютърните престъпления в ГДБОП е разработил сайт http://www.cybercrime.bg/ срещу тях.

На него всеки потребител може да подава сигнали за различни уловки в мрежата.

Порталът е направен така, че сигналите може да се пускат в няколко категории - незаконен хазарт, детска порнография, кибертормоз, интелектуална собственост, интернет заплахи и измами. Всяко оплакване се проверява, а ако измамата е по-сериозна, жертвата се вика на личен разговор, за да може да даде повече подробности на разследващите.

В сайта са описани и най-разпространените престъпления, които ни дебнат в мрежата, както и съвети как да се предпазим от тях. Едни от най-развитите секции са посветени на кражбата на и-мейл и т. нар. фишинг (зарибяване). Спец-полицаите са показали скрийншотове от сайтове, които крадат пароли.

"Дано хората да го четат, за да има превантивен ефект, а не - да идват при нас, след като вече са станали жертва на престъпниците!", коментираха пред "Монитор" създателите на портала.

http://www.monitor.bg/article?id=245441

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Как да се предпазим?

- Винаги проверявайте адреса на интернет сайта, който посещавате за правописни грешки и съответствие с официалния сайт на компанията, предоставяща въпросната услуга. Ако у вас се породи каквото и да е съмнение - веднага затворете страницата. (В "хакерската терминология "думите, които започват с "f", често се изписват с "ph". Фишинг измамниците използват също така и интернет адреси, в които пренареждат буквите на интернет адресите на добре познати компании. Промените са трудно забележими на пръв поглед - примерно се добавя буква, пропуска се такава и други.)

- Не изпращайте данните си за достъп в отговор на e-mail, където се изисква от вас да го сторите. Вашите бизнес представители, партньори, компании, чиито услуги използвате, никога не биха ви изпратили подобни e-mail-и, искайки от вас лична информация, данни за достъп и други.

- Винаги "излизайте" от системата, използвайки предоставените от нея способи за това, когато не я използвате или не можете да предотвратите нерегламентиран достъп.

- Опитайте се да запомните данните си за достъп и да не ги запаметявате в "cookies".

- Избягвайте да използвате отметките от типа "Запомни ме".

- Използвайте различни пароли за всяка регистрация.

- Избягвайте да използвате стандартни пароли, които лесно могат да се познаят, пароли свързани с общоизвестни факти за вас и информация, която може да се намери за вас в интернет пространството.

- Използвайте по-дълги и сложни пароли, включващи букви, цифри и т.нар. "special characters" - "!@#$%^&*()". За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили, ако една парола Ви бъде открадната.

- Ако имате съмнения за легитимността на получено и-мейл съобщение, затворете го и влезте в сметката си от главната страница на онлайн компанията, спомената в съобщението, като използвате нормалния й Интернет адрес

- Използвайте защитни програми: антивирусна програма, огнена стена (firewall) и антишпионска програма (anti-spyware, anty-malware). Обновявайте ги редовно, за да могат те да хващат най-новите вируси и „троянски коне".

- Често обновявайте, както компютърната си конфигурация, така - и софтуера си!

- Никога не изпращайте по електронна поща пароли, номера на кредитни карти или друга лична информация!

- Използвайте лента с инструменти срещу фишинг (toolbar - допълнителна редица бутончета, която се появява на Вашия уеб браузър, за да Ви предупреждава за подозрителна дейност).

- Никога не отговаряйте на e-mail, който ви кара да посетите даден интернет сайт или изисква да предоставите лична информация!

- Никога не натискайте върху линкове или прикачени файлове, освен ако не ги очаквате и сте напълно сигурни от кого са!

- Никога не отваряйте файлове с разширение .zip или .rar, ако не знаете от кого е изпратен файлът и какво точно съдържа!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Искам само да отбележа, че т. нар. фишинг не се превежда "зарибяване", а "хващане на шарани". Това е тривиална техника, която създава страница менте, в която подтикваш (т.е. опитваш да заблудиш) потребителя да напшише име и парола на някаква интернет услуга (примерно акаунта ти във Facebook).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бандитите-болшевики не спират да плачат, че в България нямало права, ставала полицейска държава и пр., но забележете защо - защото са бандити! Мен не ме е страх, че става полицейска държава. Гуд! Нека да излавят бандюгите, упс "крайно нуждаещите се" другари!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Оф тоя сайт го има от толквоа време, веднъж им бях писал заради един спам сайт, който се разпространяваше по скайп, абсолютно никаква реакция, дори не ми отговориха на имейла, само си загубих 5 минути да пиша имейл...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Полезна информация. Чух някакво интервю по телевизията, дори изписаха сайта, но много бързо го скриха. Благодаря. Другият път е през сайта на МВР и оттам могат да изпратят сигнала в съответния отдел.:)

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...
  • Потребител

Здравейте! Искам да съобщя за лице,което се представя за онкоболно и намира жертви в социалната мрежа ,,Фейсбук".Това е Златко Петров Итов,роден на 29 ноември 1969 година,жител на София. Много хора откликват на неговата ,,трагедия" и събирт пари за неговото ,,лечение". След като измамените се усетят,че са жертва и потърсят отговорност от г-н Итов,последния ги блокирва във фейсбук /където преди време се е сприятелил с тях/ а в реалния живот всячески избягва срещи,не отговаря дори и на повикване по телефона...Във фейсбук също така избира дами на всякаква възраст и в различно състояние на обвързаност, като предлага услуги на жиголо.Ако срещнете това лице в никакъв случай не му давайте пари!!!😀

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...