Отиди на
Форум "Наука"

Египет през византийската и арабската ера


Recommended Posts

  • Потребител

Този въпрос не е обсъждан май. Затова го отварям. Ето какво каза гугъл - от уикипедия на руски език:

Хронология и основные события

639 — войско Амра ибн ал-Аса вступает в Египет.

640 — Амр ибн ал-Ас занимает Файйум, осаждает Гелиополь и Вавилон, ведёт переговоры с александрийским патриархом Киром. Основание Фустата.

641—642 — византийцы сдают Александрию. Арабы занимают Верхний Египет.

645 — византийцы пытаются вернуть Александрию атакой с моря.

646 — арабы вновь занимают Александрию.

658 — Омеййады устанавливают свой контроль над Египтом.

683—684 — Египет временно оказывается под контролем «антиомеййадского» халифа Абдаллаха ибн аз-Зубайра.

685 — Омеййады восстанавливают свой контроль над Египтом. Омеййадским наместником Египта назначается Абд ал-Азиз ибн Марван. Проведение административных реформ.

690 — катастрофическое наводнение. Временный перенос административного центра Египта из Фустата в Хелуан.

706 — арабский в Египте сделан официальным административным языком.

715 — оборудование «нилометра» на острове Рауда (в настоящее время в пределах городской черты Каира).

725—733 — коптское восстание.

... и:

Преди арабското завоевание Египет е византийска провинция. По време на войната между Персия и Византия бил временно превзет от персийския цар Хозрой II в периода 616-629 година. Към началото на арабското завоевание в Египет било широко разпространено монофизитското учение, което традиционните християни считали за ерес. Византийското правителство много широко се борело с ереста и затова властта на империята в този регион била много слаба. По време на завоеванието монофизитите не оказвали значителна съпротива на нашествениците и даже с радост ги посрещали.

Армия от 4000 араби, начело с Амр ибн Ал-ас, била пратена от халиф Омар с цел разпространение на исляма в земята на фараоните - Египет. Арабите нахлули в Египет през Суецкия полуостров и Палестина през декември 639 година и бързо се придвижили по делтата на Нил. Имперските гарнизони отстъпили от много градове на Египет на запад, където се укрепили в една от крепостите и водели успешна отбрана. Но арабите получили подкрепление в размер на 5000 войника в 640 година и разгромили византийците при Хелиополис. Амр изпратил войска в Александрия, която му се предала в съответствие с договор, подписан на 8 ноември 641 година. Византия се лишила от града.

Опит да се върне Александрия бил предприет в 645 година, но той окончателно се провалил в 646 година след пълен разгром на византийската армия. В 654 година Констант II изпратил голям флот за отвоюване на Египет, но флотът бил разбит от арабите, които по това време се укрепили добре по море. Повече сериозни опити за отвоюване на Египет от арабите Византия не предприела.

Това е нещо като основа за темата. Според вас културата на Египет по-бляскава ли е след арабското нахлуване. Според мен Египет е любимецът на Византия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е той и на Рим е бил любимец ;) по 4 реколти на година, отделно руди, суровини и изключително стратегическо местоположение за търговия и тн. При арабите Египет не запада, може да се каже, че запазва предишния си блясък макар и под малко по-различна форма, но със сигурност вече го няма Античното му величие, но за сметка на това пък е далеч по-добре в сравнение с османския период, когато в абсолютно всички отношения влиза в пълен упадък.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може би след фараоните най-добрият период за страната е VІІІ-ХІ в., класическото арабско управление. Дори само появата на Кайро е невероятен тласък за развитие (пък и донякъде резултат от такова).

В ХV в. има един много интересен епизод - кипърският флот превзема Александрия и я държи около месец.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе и след това при Аюбидите никак не е зле, даже като военна мощ и териториален обхват Египет никога не е бил толкова мощен колкото при тях. Макар че са в несъстояние вече да поправят разрушенията по Александрийския фар от 2-те земетресения през 14 в., както и да създадат толкова голяма библиотека каквато е имал града преди неколкократните й изгаряния.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Прав си, ама много войни, хем и в самия Египет, та аз от тая гледна точка хваля предишния период.

Иначе при Антонините сигур също е било яко да се живее в Александрия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...