Отиди на
Форум "Наука"

Нови енергийни източници


dedenze

Recommended Posts

Предлагам тази тема като раздел. Нека думата “нови” да се разбира и като, добре забравени стари. Ще се опитам да популяризирам някои от тях. Считам, че е наложително, защото напоследък се спекулира с в голяма степен с тяхното приложение. Понякога целите са политически и облагодетелствуват малък “приятелски” кръг. Особено когато става дума за държавно финансиране. Темата е отворена за всеки, който знае нещо професионално по въпроса. Ще се радвам да ме допълни и коментира конструктивно. Понеже в нашата изтъняла наука, приложността е още по- слаба, ще наблегна и на нея. При малко повече усилия всеки може да възползува и в бита.

Изложението ще бъде основно в следните напраления:

- Енергия от Слънцето

- Вятърна енергия

- Геотермална енергия

- Водна енергия

- Акумулатори

- Енергийни клетки

Сами разбирате, че с подобен обем,може да се справи само Господ (ако го има). Затова разчитам на вашата помощ, с максимален творчески елемент и обобщаване на известните неща. За тези които искат повече и по-конкретни неща си има търсачки в интернет. Предварително искам да им кажа ,че трудно ще намерят технологии и ценни приложни неща. Енергиините източници отдавна са окупирани от хора, правещи най-големите пари в света – с оферти е пълно. Ако някой е привърженик на свободното отдаване на знания и опит – тук е мястото.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

акцентирам върху енергйните клетки, които използват водорода, като горивен материал , за производство на ел енергия. Проблема е в евтиното добиване на водород, няма смисъл да го получаваме чрез електролиза, като ще го превръщаме в ел енергия. Но има и други методи за получаването му , например от киселина и отпадни метали , а също и от основа NaOH и отпадно алуминиево фолио, което и бездруго замърсява околната среда. Въпросът е в икономическата рентабилност. Не знам как варират цените на , ClH , NaOH но мисля че цената на солната киселина и сода каустик не е висока.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Малко оф топик от мен, неспециалиста. Ще е интересно може би (в отделна тема например) да се засегне и въпросът за спора дали петролът е на изчерпване, дали наистина е продукт на измрели преди милиони години организми или "го ражда" самата земя и на практика е неизчерпаем или поне трудно изчерпаем.

Предупреждавам от сега, че ще съм само читател, а не пишещ. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Някъде бях чел че учени изобретили боя която като я осветиш и започва да произвежда електричество , някой ако има по пълна информация , моля нека я публикува!

Link to comment
Share on other sites

Най-новите тенденций в тзи област са разработките на водородни клетки в Германия за предвижване на автомобили.

Новината е ,че след 2020 година всички автомобили в Исландия ще се задвижват от (Н2) двигатели с водородно гориво.

В репортаж по CNN преди 1 година се излъчи репортаж за експериментални водородни станций (Н2) в U.S.A. за автомобили задвижвани с водородно гориво.

В Германия е изграден завод за водородни клетки ,които не е експериментален ,а серийно произвеждащ.

Като новоподобрението е,че платинените катоди(във (Н2) клетка ) са заменени от нови много по-евтини-с което цената на водородния двигател става значително по-достъпна за масовия потребител.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти!

Ами да. Можем да разглеждаме тенденциите, но повечето от тях са познати от поне 100 години и внедряването им масова експлоатация е зависимост на цената на петрола.

В момента, че се свърши ще изкарат от лабораториите тези нови алтернативки. Но едно със сигурност ще се знае, държавата ще си иска данакът върху какъвто и бил извор на енергия а другите профитът поне толкова колкото са имали от нефта. Така или иначе по-евтино няма да стане...Даже съмнявам се ще стартира на тази цена на която тогава ще е когато свърши нефтът. Иначе ще сгромоляса цивилизацията която за тогава ще бъде нагласена към тогаващната цена.

Не се спомена вакумната енергия. Тя отговаря за редица проблеми в отраслите на помпи, турбини, корабоплаване, тец, пара производство. Когато разговарях с един специалист, който ми показа каква ерозия може да направи даже и върху титанова повърхност кавитационата енергия го попитах ами ако е толкова силно нещо защо не го внедрявате? Внедрено е вече.- ми каза. На Курск (Бог да им прости) е имало такива експериментални торпедота които с помоща на вакума може да постигне скорост приблизително на звука, че не е нужен взривен материал. Стига да се удари в противника.

Но използват този принцип и за произвеждане на гореща вода аламинут. Предимството е че става бърже и не е нужно да се съхранява в изолирани бойлери топла вода. Казват, че при идеални обстоятелства ефикастноста е 117%.

Виж тук.

book.gifbook.gifbook.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами защото тук се пише за наука, а не за фантастика или примерно за "старгейт"/ smile.gif

Тук не си разбрал нещо. Кавитацията се използва за да се намали хидридинамичното съпротивление на торпедата. Тя не е източник на енергия, двигател или метод за създаване на поразяващ ефект. Тя единствено позволява висока скорост на предвижване във водна среда. Всичко останало е плод на конвенционалните техники.

post-70473-1124971712.gifЗдрасти!

Разгледа ли клипчето?

Зазбрал съм. Може би да не съм бил ясен при писането. Източник на енергия е разпадането на въздушният мехур образован в-у повърхността на даден предмет. Тези мехурчета разяждат лопатите на турбините, помпите....

post-70473-1124971712.gifpost-70473-1124971712.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не ти ли се струва че киселината и отпадните метали консумират много повече енергия от колкото би могло да се произведе чрез въпросния водород? Отпадните метали си имат много добре усвоени предназначение при производството на нови такива. Предвид поизчерпаните находища е далеч по-адекватно от използването им за добив на енергия. Особено алуминия, който като се замислиш се добива при електролиза на стопилка и производството му е по-енергоемко от това на водорода.

Специално за енергийните източници, започвам да си мисля че каквото и да говорим рано или късно ще опрем до концентрираните енергийни носители. Екстензивните източници като слънце вода и вятър носят много енергия, но проблема е че те са нискоенергийни и преобразуването изисква голелми инсталации за производството на които също е нужна енергия. Така че те винаги ще бъдат един спомагателен източник, но не и основен. Така че каквото и да говорим бъдещето е в някъква форма на термоядрен ситез. За съжаление доста далечно бъдеще, но се работи интензивно по въпроса.

Също трака един много интересен момент е уползотворяването на отпадната енергия. Предполагам че повечето хора си нямат представа колко много енергия се изхвърля в околната среда.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако киселината и отпадните метали консумират много енергия за добиването им щяха да са и много скъпи , а това не е така, освен това нямам впредвид използването им като основен енергоизточник а само като спомагателен :lightbulb:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Освен това КПД-то на водородните клетки е много голям , понеже преобразуват директно хим енергия в ел енергия а не както при топлоцентралите

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вятър, вода , слънце ,геотермална енергия . От всичките тези само водната е сериозна, в България не само че няма много и постоянни ветрове, а няма и много геотермални извори , слънчевата енергия е много яка обаче , имайки впредвид ниското КПД на соларните панели и високата им цена я прави не дотам рентабилна. Така че я да си построиме ние втората АЕЦ че там е истината. :lightbulb:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От една глобална гледна точка на сегашното ниво на енергопотребление има технологии и енергоизточници които да задоволят нуждите ни и без горива. Но всеки един от тях си има особености. Геотермалната енергия е огромна. Проблема е че икономически изгодното сондиране на достатъчно голяма дълбончина за сега се изплъзва на хората. Постоянните силни ветрове са един сериозен източник. Проблема е че тези ветрове са оста далееч от местата където енергията се консумира, а ветрогенераторите са големи, скъпи и искат поддръжка. Слънчевата енергия също не е малко за настоящите мащаби на енергопотребление. Проблема е че методите за превръащне на слуънчевата светлина в енергия са скъпи и нискоефективни ако говорим за фотоволтаиците. Има една много интересна система за високоефективно превръщане на енергията чрез топлоцентрали захранвани от слънчева светлина където КПД-то достига и надвишава 70%, но те са приложими само в пустините, които също са много далеч от консуматирите. Водната енергия е сравнително малко на фона на останалите споменати. Но точно тук нашата страна е богата на енергоизточници. Само трябв анякой да се сети за възможността за поставяне на нискооборотни полупотопяеми турбини, които не пречат на екосистемата директно в реките.

А колкото до аец-а там също има особености. Сегашнат аикономическа обстановка благодарение на ядрената параноя е вдигнала цените на подобни съоръжения до нива при които е почти невъзможно да се изплатят. Но с повече изобретателност и този проблем веряотно може да бъде решен. НО при ядрените мощности проблема е че производството на енергия не е гъвкаво. Не можеш да решиш че в 5 часа примерно ти трябва повече енергия и да усилиш реактора. Така че съвремнните АЕЦ не са опция за 100% енергопроизводство. Явно е че методите трябва да се комбинират. Освен това би трябвало в бъдеще да се стрмим към децентрелизирана енергетика, където всяко домакинство само да си произвежда поне една малка част от енергията.

post-70473-1124971712.gifЗдрасти!

Само да уточня. Модерните термо помпи са способни вече и от сравнително ниска (4-10) градустна среда да изтекли топлина понеже вътрешната и работна среда е на (-70). така от. въздух, течаща река, подземна помпа може да работи. Ефикасноста от година на година расте и до сегашните цени, например разглеждал съм китайско производство около 1,2 милиона форинта, някъде за 7-8 години си връща ценета.

За съжаление българскато вики не еразработено

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0

но затова другите да.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%81

punk.gifpunk.gifpunk.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За термопомпите е ясно. Те са в областта на оптимизиране на енергопотреблението. Производсстото на енергия е един отделен проблем.

Здрасти!

Нефт имаме ли? не

Въглища? да

Германците вече от ВСВ са имали технологията за производсво на бензин от въглища.

Тецовете ще бачкат на въглища и/или уран. Зависи кое лоби ще наделее. Французите са за атома а германците за въглища.

ВЕЦ? Май достатъчно вода няма да има. И да има чиста водичка ще бъде частна и ще се бутилира-продава за злато на чужбина.

ааа знаеш ли каква бутилка вода има до мене тук в офиса?

Горна Баня

post-70473-1124971712.gifpost-70473-1124971712.gifpost-70473-1124971712.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

разяснете ми моля по простовато за термопомпите , какво представляват , и как действат?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

разяснете ми моля по простовато за термопомпите , какво представляват , и как действат?

Здрасти!

Имаш ли хладилник?

Ползвай го наопъки.

Нагласи го да охлажда на максимум и с отворена врата го сложи в прозореца, така че камарата му да е на вън а решетката с агрегата навътре. Той ще се опитва да охлади външният въздух на максимум, докато въре в стаята охладителната му решетката ще е гореща....

Грубо казано това е принципътл

punk.gifpunk.gifpunk.gif

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...