Отиди на
Форум "Наука"

Енергия от Слънцето - Директна топлина


dedenze

Recommended Posts

Получаването на директна топлина от слънчевите лъчи е най- древният начин за усвояване на енергията. Тук КПД може да надмине 80% което е особено важно при сравнително малки инвестиции. За по- елементарни изчисления приемете , че през лятото получавате 1 киловат от кв. метър осветена площ. Светлинните лъчи преминават без големи загуби през много материали, могат да се концентрират и насочват.

Откритието на прозрачното стъкло и добрите полимерни топлоизолации, дадоха огромен тласък в това отношение. Стъклото пропуска инфрачервените лъчи и малка част от ултравиолетовите. Това реално може да се усети в неотоплена стая през зимата, ако застанете до прозореца. Голяма част от необходимата температура за растенията в парника се получава по този начин в светлата , слънчева част на деня. Целта е да се уловят инфрачервените лъчи,с минимални загуби и да се прехвърлят на подходящ носител. Уловителя е черна матова боя, нанесена на повърхност по размер от нуждите и топлоносител – вода. По простите конструкции се състоят от множество черни тръби или тънък чер метален плосък глидер от панел за парно отопление запълнени с вода. Тази конструкция се монтира в кутия от пенополистирол с дебелина 30-40 мм за топлоизилация на неосветената част. Отгоре се покрива с тънко стъкло 3-4 мм, което не допира уловителя – въздушна топлоизолация. Описвам най- простата конструкция, която е по силите на всеки. В глидера обикновено се съдържа 5-6 литра вода на кв. метър. През лятото ще се сгрее от 45 до 55 градуса за 1-2 часа. Температурата на сгряване е почти равна на показанието на живачен термометър поставен на слънце до конструкцията. Ако сте свързали към водопровода по- ниската част на глидера от по- високата може да черпите 5-6 литра топла вода. Ако е нужна повече смятате и увеличавате квадратурата.

Когато искате с малък обем да имате повече и по- топла вода, тогава направете т.н. концентратор. С помощта на огледала, концентрирайте слънчева светлина върху уловителя. Внимателно, може да докарате водата до кипене и да повишите налягането в системата до опасни стойности. Такива системи, обикновено са със смесено захранване и използуват помпи за гореща вода, като пълнят бойлер- акумулатор със съответните защити. При целогодишно използуване, системата се изгражда така: Боилер с подгряваща серпантина и токови нагреватели, слънчев панел с концентратор, помпа и работен флуид- антифриз. Антифриза циркулира принудително в слънчевата част на деня и чрез серпантината подгрява чистата вода в бойлера, ако не е достигната желаната температура се доподгрява електрически.

Получаването на директна топлина е най- добре да се предвиди още при строежа на къщата . Панелите с антифриз са част от самият покрив с хидро и топлоизолазия . Те са стационарни и така разположени, че максимално да покриват пътя на слънцето изток- запад. Площа доста по- голяма, изчислена на зимно греене. При наличие на принудителна циркулация с ниско налягане в системата , уловителите може да са леки пластмасови с минимално количество течност на кв. метър. Предлагат се десетки хиляди конструкции, изолации, уловители и стъкла . Борбата е за всеки ват.

Много високи температури от хиляди градуси, могат да се получат чрез огледални концентратори с параболични огредала или полимерни лупи фокусирани в желана сфера, повърхност и обем без въздействие на полета и замърсители. Евтини, метални, полирани концентратори могат да се използуват директно през зимата, достатъчно е да ги насочите в прозорците на парника или дома. Следете температурата, заради високото КПД пердето може да се запали, ако се престараете!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...