Отиди на
Форум "Наука"

Какво се случва с Иван Стефан след 1331 година?


Recommended Posts

  • Потребител

Това е един от най-слабите български владетели, но и рядко засяган от към биография.

Иван Стефан заедно с майка си и братята си избягват във владението на Белаур - Ниш, където пребивават година и половина. През 1332 г. се преместват в Дубровник. Братята на Иван Стефан избягват към владенията на Златната орда. По-натъшната съдба на Иван Стефан и семейството му е несигурна.

Според Детлев Швенике, той отива с майка си в Южна Италия, където под името „Лудовикус“ се жени за извънбрачната дъщеря на княза на Таренто Филип I. Бракът остава бездетен. През 1342 г. придружава бъдещия император Йоан VI Кантакузин при бягството му от Константинопол. 20 години по-късно, през 1363 г., е в затвора в Сиена. Изглежда, че е починал в Неапол в 1373 г. Д. Швенеке пише също, че може би е загинал в същата 1373 г. при Слобица.

По-нататъшната съдба на екс-царя на българите не представлява интерес - дълго време той живял с надеждата за скорошно завръщане в България, но в края на 30-те години мечтите му окончателно угаснали. Последните си години Иван Стефан прекарал в изгнание.

Първият цитат е от уикипедия, вторият от БНС.

Все пак какво се е случило с този български цар? Питам просто от интерес - знам, че е слаб владетел.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Споменатото у Кантакузин искане се отнася до Шишман, а не до Иван Стефан.

Доколкото си спомням, Иван Стефан и майка му емигрират най-напред в Сърбия, а после - в Дубровник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че Йоан Стефан накрая се появява в Неапол. Там има негов син на име Людовик, но в момента говоря по стар спомен от "Кой кой е...". Трябва да проверя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Съдбата на цар Иван Стефан не е особенно ясна. Възможно е да е бил ликвидиран по време на преврата. В Цариград се подвизава един син на Михаил Шишман, но той е споменат само с името Шишман. От друга страна, ако Иван Александър толкова се вълнува от този Шишман, то той е или Иван Стефан или пък царя е бил мъртъв и затова брат му е станал основния претендент. Но ако пък беше Иван Стефан, то в дългата си тирада Кантакузин (който тогава все още не е бил станал превратаджия) би казал това-онова за детронирането му. От друга страна пък виждаме друг син на цар Михаил със същото име изобразен в Долна Каменица. Такрая се появява и един Людовик, който поне се представя за бълг. цар. Но според Маврубир тази тип е самозванеца Никола Цапина.

Трябва да кажа, че още в края на Втората бълг. държава вече е имало прилична обърквация даже за това какви точно си се падат Михаил Шишман и и Иван Александър. В един от изворите са третирани дори като братя, а пък в ямболския надис имаме брат на Иван Александър с име Михаил, който пък имал син Шишман. При всички случаи обаче след преврата името Иван-Стефан изчезва.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

...какви точно си се падат Михаил Шишман и и Иван Александър. В един от изворите са третирани дори като братя, а пък в ямболския надис имаме брат на Иван Александър с име Михаил, който пък имал син Шишман.

Много интересно се допълват тези два извора. В единия се казва, че цар Михаил Ш. и цар Й. Александър са братя, а в ямболския втори извор се посочва, че Й. Александър имал брат Михаил. Дотук пълна идилия в двата извора. Само че втория дава още информация. Този брат с име Михаил /цар Михаил Ш.?/ имал син на име Шишман! И ако този последния е същия, който е известен като Людовик от Неапол, става доста пълна картинка... Но може и да не е този Людовик, а просто да е различно лице, избягало в Константинопол след възцаряването на чичо си цар Йоан Александър на престола. В този случай излиза, че Йоан Александър е имал защо да се притеснява от този свой племенник и конкурент за престола. Последния, като жив низходящ на цар Михаил Шишман де юре се явява законен наследник на престола както след смъртта на баща си, така и след абдикацията на брат си Й.Стефан. А чичото /Й.Александър/ се явява наследник едва след племенника си Шишман!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...