Отиди на
Форум "Наука"

Водна енергия


Recommended Posts

Това е най- много използуваната от хората енергия, от древни времена.

Екологически чиста , особено ако при изграждането на водните съоръжения, са съобразени определени норми. От особена важност са малките енергийни мощности, решаващи големи, местни проблеми. За съжаление в целия свят тяхното развитие е ограничено . България е една от малкото страни в света притежаваща подобно, природно богатство. Водните ресурси са държавна собственост. Произведената от тях енергия се облага с данък, както и всички други енергийни източници и горива. Тук се крие най-големият проблем, ако разрешим на Х за собствена сметка да използува енергията, без да нарушава ничии права, как и колко да го обложим.

Най- простите и древни начини за използуване на водната енергия почти всички познават. В етнографския музей Етъра край град Габрово всеки може да види директното приложение. Еколозите да обърнат внимание- в реката има доста риба и нейната популация въобще не е нарушена. Тук, чрез елементарни водни колела , перки и пропелери водната енергия се преобразува във въртяща механична. Основно са изработени от дърво и без особен ремонт, работят повече от 30 години. Старите мелници за брашно, са били изключително с водно задвижване и не само. При малка денивелация, използувайки винта на Архимед, се е пренасяла вода за напояване и други нужди. Съвременното развитие в това приложение е в нискооборотни, потопяеми , високонапорни помпи задвиижвани от течението на водата и потопен лопатков ротор. Освен за напояване, изпомпената вода след подходящо пречистване, може да се ползува и за битови нужди. Повечето големи европейски градове са захранени с вода от реките.

По- важното приложение са водните електроцентрали. Преди стотина години те са осигурявали основната част от нужната електроенергия. Повечето от тях работят и до днес. Имат висока ефективност и са незаменими на места, където може да се създаде голяма денивелация и осигури добър дебит на водата. Имало е и доста малки ВЕЦ, задвижвани от течението на по-пълноводните реки или след изграждането на малък водоскок( водопад). Изграждането на големи и ефективни ВЕЦ струва милиарди, променя се ландшафта , подпочвените води и пр....Много от аргументите против изграждането на такива у нас, са основателни.

Перспектива имат малките ВЕЦ с мощност 10 – 100 киловата , захранващи малки битови или производствени мощности, без синхроинно включване към съществуващата ел. система. За нашата страна е особено актуално , защото за производството на подобни генератори има стари, готови, производствени мощности( разграбени, но лесно може да се възстановят).При подходящи условия те изискват малки капиталовложения и не променят отрицателно природните дадености, не замърсяват околната среда. Техните притежатели сами ще чистят руслото на реките, задръстени от битови и природни отпадъци. За съжаление това сега не се стимулира, напротив- всячески се пречи на подобна перспектива.

Тук трябва да се отбележи и енергията на приливите и отливите, морските вълни. Това е едно от новите приложения на водната енергия. За някои географски райони имат голямо значение. Изискват големи инвестиции и строежи на диги , хранилища и съоръжения. Когато има и друг ефект, като предпазване на сушата от наводнения, ефекта се увеличава. Принципа е голям дебит при малка разлика в нивото. Изискват нискооборотни пропелери, каито се въртят и в двете посоки – прилив, отлив. Получената механична енергия, задвижва генератори. Много опити се правят и с индуктори – бобини монтирани неподвижно, като във тях под действие на вълните се движат магнити. Нямам информация за сериозно приложение. За България няма нужните условия . Черно море е малко и спокойно, няма съществени приливи и отливи.

Ползуването на природните енергиини източници е един от основните въпроси на всяка държава. Въпрос на дългосрочна стратегия и просперитет. В чисто политически план, за тях се говори много от всички политически разцветки и нищо не се прави. Избухналата “демокрация” успя да затвори два напълно годни реактора в ЯЕЦ и не създаде нищо ново. Стратегията в енергетиката прилича на коледни пожелания, ако нещо все пак се случи, то решава тесни приятелски и чужди интереси “вервайте ми”. Даже и г-н Симеон Сакскобургготски забрави , че по времето на баща му в царска България имаше стотици малки ВЕЦ, които след 9 .9.1944 г. бяха унищожени и заменени със соц. грандомания. Това са други въпроси, но за съжаление пряко свързани и с енергетиката.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...