Отиди на
Форум "Наука"

Традиционни горива - алтернатива


Recommended Posts

Във всички теми до сега, касаещи новите енергиини източници имаше въпроси и разсъждения за традиционните фосилни горива, затова считам, че е нужна и тази тема за тяхната по-нова алтернатива. Съвременният живот е немислим без традиционните горива. Отдавна, те не са само горива, а базови суровини за много промишлени производства- пластмаси, бои, строителни елементи. При темповете на експлоатация специалистите футуролози считат, че за 40-50 години ще бъдат изчерпани напълно. Социолозите за същия период период твърдят, че населението на Земята ще надмине 35 милиарда. При подобни прогнози е ясно, че енергията и горивата трябва да се пестят и разходват разумно. Надали ще настъпи края на света, по- скоро ще се развият нови заместващи източници, но на доста по-висока цена. Отдавна са създадени алтернативни горива и тяхното приложение се увеличава постоянно. По конюктурни и данъчни съображения, тяхното развитие не се стимулира особено много у нас. Какви са основните заместители.

Природен газ – метан СН4

Получава се при гнилостни, бактериални процеси от отпадъчна биомаса- оборски тор, плодове, растения... Необходимо е изграждане на хранилище, подходяща влажнаст и система за улавяне и използуване на метана. Някои пречиствателни станции за фекални води имат подобна система. От килограм суха биомаса в зависимост от състава и се получават 200- 1000 литра биогаз, съдържащ до 70% метан. При директно приложение инвестициите не са големи. При системи с голям добив, очистване и втечняване на метана над 70 бара цената се вдига значително.

Бутан- пропан, бензин, нафта, масла.

Основно могат да бъдат получени от метана той е първия елемент в хомологичния ред на наситените въглеводороди. Всеки следващ може да се получи при определени температурни и каталитични условия. СН4 – метан;С2Н6- етан; С3Н8 – пропан;С4Н10 – бутан; С5Н12 – пентан; С6Н14 –хексан....С10Н22- декан и т.н. Горепосочените горива съдържат различни въглеводороди от по горния ред, например – бензина съдържа от С5Н12 до С10Н22

Енергиините разчети показват, че не е изгодно да се произвеждат точно тези горива, въпреки ,че е технически възможно. По- рентабилно е производството на спирт като алтернативно гориво. Добър рандеман и цена има производство на спирт от захари, но тези продукти е по-добре да бъдат използувани за изхранване на хората. Големите производители на захарна тръстика произвеждат етилов алкохол – етанол от захари и го ползуват вече като алтернативно гориво, като Бразилия. По- оправдано и перспективно е производството на етанол от отпадъчна целулоза – листа, клони, слама, дървесна кора, стърготини и пр.... Начина за получаване на етанол от целулоза се базира на хидролизирането и. Реакцията се провежда в автоклав при температура 150- 170 градуса и налягане 7 до 15 бара в среда на разредена сярна киселна 0,1- 5 %. Така се получава воден раззтвор на глюкоза. Следва спиртна ферментация с помощта на дрожди(хлебна мая) и дестилация. От 1 тон целулоза се получават 130 литра етанол.

Отпадната растителност в България е много и не се използува. В Димитровград има и големи мощности за производство на сярна киселина. При положение, че нямаме нито едно сериозно находище на нефт и газ това е алтернатива. Подобни проекти обаче изискват държавна стратегия каквато нямаме.

Другата насока са определени маслодайни растения като – рапица. Не изисква специални грижи и може да се сади на пустеещи земи. Рапичното масло директно заменя дизеловото гориво и вече се ползува и произвежда у нас. От 1 тон, може да се добие до 450 кг. олио. Подобна възможност дават и много други култури но с по-нисък добив. Отработените, използувани масла, като слънчогледовото олио, също могат да се използуват като базова суровина за биодизелово гориво. За десет години производството и консумацията на това гориво е нарастнало почти стократно в света. Сочат се и редица предимства пред петролният дизел –по-малък разход,по-добро смазване, по- малко вредни газове. По всяка вероятност скоро ще се появи по бензиностанциите като смес на 70% петролен и 30% био дизел. Чакаме, знаейки, че цените няма да намалеят- напротив, ще се вдигат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...