Отиди на
Форум "Наука"

Чумните епидемии в българските земи след 13-14 век


Recommended Posts

  • Потребители

Чумните епидемии в българските земи след 13 век

Влияния върху историята, и културата на българите..

Чумата явно е била част спътник на европейците; Има регистрирани чумни емидемии в късната античност и в средновековието; Тези бедствия - епидемиите (както и природните катаклизми) са оказвали влияние върху историята, културата и развитието на населението от засегнатите региони. Бих желал да дискутираме въпросите свързани с епидемиите от чума във българските земи.

1) Първо, ще спомена че в българския народно-християнски календар и българския фоклор и поверия , присъства знанието и спомена за тази болест. На 10 февруари църквата отбелязва св. свщмчк Харалампи Чудотворец и св. Валентина.

Денят е известен в народния календар като Чуминден и се празнува за здраве на хората, против чумата.Често могат да бъдат срещнати и изображения на светеца , в които той бие и мъчи чумата.

----

2) Какви с фактите за присъствието на тази болест в българските земи през средновековието.

Със сигурност се знае че в 13 век в Източна и Централна европа има няколко епидемии (взрива) от чума. Смята се царица Ана Мария умира от чума в Търново 13 век.

Вероятно се касае за щамове /типове на бактерии/ на бубонна чума, спрямо които европейското население вече има някаква резистивност/имунитет, тъй като тези взривове не са толкова опустошителни/смъртоносни колкото е опустошителна чумата от 14 век. В смисъла на големята смъртност и поражения - можем да предположим чумната бактерия, причинила епидепията от 14 век не е била позната в Европа, така щото европейците не са имали резистивност към заболяването, причинено от нея (Приемаме че броя на гризачите, като преносители на заразата, в 13 век, не е бил по-малък от броя на същите животинки през 14 век)

По долу има 2 статии и откъс от 8 томната монографи "история на България", в които се разглеждат различни аспекти по тази тема.

http://www.liternet.bg/publish8/ivelin_ivanov/chumata.htm

http://www.ndt1.com/article.php?story=2008101514075622&query=%25ED%25F3%25EC%25E8%25E7%25EC%25E0%25F2%25E8

http://books.google.bg/books?id=hnzDyhp70HUC&pg=PA86&lpg=PA86&dq=%D0%A7%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&source=bl&ots=Z2BuXLehSQ&sig=Df4b_2nB0xr-NmVcvJJdKEtHcHc&hl=bg&ei=WLMMTNSuAcuJONmjsQ4&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBcQ6AEwATgK#v=onepage&q&f=false

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...