Отиди на
Форум "Наука"

Бетелгейзе ще избухне като свръхнова


Recommended Posts

  • Потребител

betelgeuse.jpg

Според някои астрономи звездата може да се превърне в свръхнова в следващите няколко седмици. Според други специалисти обаче превръщането на Бетелгейзе в свръхнова може да стане по всяко време в следващите 1000 години. И двете групи учени обаче са категорични, че краят на звездата приближава.

Според астрономите свиването на червения гигант се ускорява и когато достигне критични стойности, ще настъпи колосален взрив. Избухването на свръхнови звезди са едни от най-зрелищните явление във Вселената. Според учените, в нашата галактика - Млечният път, средно на всеки 50 години избухва по една свръхнова. Различното при евентуалното избухване на Бетелгейзе е това, че този червен гигант е близо до Земята. До момента в писаната история на човечеството няма данни за избухване на свърхнова толкова близо до Слънчевата система. При този взрив ще се отдели колосално количество енергия. Единствено огромното разстояние ще предпази човечеството и живота на Земята от пълно унищожение.

При експлозии от такъв мащаб се отделя радиация - включително и гама лъчи, които са изключително опасни за всеки жив организъм. Смята се обаче, че поради разстоянието превръщането на Бетелгейзе в свръхнова няма да има никакъв негативен ефект върху нашата планета.

Как ще се наблюдава явлението?

Превръщането на Бетелгейзе в свръхнова ще се наблюдава с просто око от всеки човек на планетата. На нощното небе ще се вижда ослепително ярка точка, която според едни учени ще има яркостта на луната при пълнолуние, а според други ще свети с яркост почти колкото слънцето. Ще бъде интересно зрелище, нали?

Ето и малко факти

В началото на юни 2009 г. резултатите от изследванията на Бетелгейзе показаха, че за периода 1993-2009 г. звездата е намалила обема си с 15%. Звездата Бетелгейзе (алфа на Орион) се намира на около 430 светлинни години от Земята. Тъй като е променлива звезда, яркостта й варира: бетата на Орион (Ригел) през повечето време е по-ярка от нея. Бетелгейзе е девета по яркост на нощното небе и е точка от зимния триъгълник. Отнася се към спектрален клас M2. Диаметърът й е 800 пъти по-голям от слънчевия, а светимостта й - между 40 000 и 100 000 пъти. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. Водородът в недрата й е изчерпан и се образуват по-тежки елементи. От повърхността й изтича вещество поради което, около самата звезда се е образувала газово-прашна обвивка с размери, надминаващи стотици пъти размерите на самата звезда. Диаметърът на Бетелгейзе варира от 419 до 580 милиона километра. Ако бъде поставена в центъра на Слънчевата система, Бетелгейзе ще погълне орбитите на Меркурий, Венера, Земята и Марс.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=540590

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да не вземе да избухне по коледа на 2012 г. и да не мога да си доям пържолата? biggrin.gif

ако си я сготвил 'ал англе', тъкмо ще ти се доопече. :smokeing:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ако си я сготвил 'ал англе', тъкмо ще ти се доопече. :smokeing:

Не, но ще спестя ток за скарата. smokeing.gif Само че ще ми трябва и телепорт до "Бар на края на вселената", за да си я изям.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност звездата е на около 650 свг от Земята.

Като се абстрахираме от горните глупости, дето сме ги наспамили с Аеций, това разстояние наистина ли е безопасно? Все пак става дума за чудовищно по мащабите си явление - свръхнова. Не е като слънчево изригване.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всъщност звездата е на около 650 свг от Земята.

Далечко си е. Най-много да ни поогрее втора луна.

А ти да беше пуснал формулата на хема за аватар. Щото така излиза, че си кофеинолок. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако избухне докато сме живи ще има какво да зяпаме.

Иначе за опасност, мисля че няма, освен ако не си отворим твърде голяма озонова дупка, но тогава и без свръхнова ще е зле. Това, което сами си дробим и свръхнова не може да ни причини.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хайде да е скоро, би било много зрелищно :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Аз така и така спя само след няколко бири ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...