Отиди на
Форум "Наука"

Библиографията в периодичните научни издания на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий"


Recommended Posts

  • Администратор

БИБЛИОГРАФИЯТА В ПЕРИОДИЧНИТЕ НАУЧНИ ИЗДАНИЯ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

ас. Теодор Иванов

Библиографията, чрез своите универсални информационни възможности, оказва голямо влияние върху генезиса на отделните области на човешкото познание.

Познаването на правилата, владеенето на основните методи и дейности по изработване на библиографски помагала са необходимата предпоставка за всеобхватно, задълбочено и ползотворно изследване или преодоляване на всеки конкретен научен и практически проблем.

На 15 септември 1963 г. в старата българска столица Велико Търново тържествено е открит Висшият педагогически институт „Братя Кирил и Методий".

С течение на времето институтът, в последствие прераснал в университет [ii], се утвърждава като един авторитетен български научен център. Неговите преподаватели разработват фундаментални трудове, а завършилите образованието си в него успешно се реализират в България и в чужбина.

С откриването на института започва да функционира и неговата библиотека, която първоначално има фонд от 2943 тома и персонал от трима души. [iii]

За да може адекватно да се откликне на нарасналата научна продукция на преподавателите, през 1971 г. към университета е създадена и печатна база. [iv]

Библиографията намира своето място в дейността на учените предимно под формата на указатели с биобиблиографски характер. Такива библиографски помагала се изработват и издават и от университетската библиотека.

През 1992 г. в структурата на Филологическия факултет се създава катедра „Библиотекознание, библиография и научна информация", която днес носи името „Библиотекознание и масови комуникации" и е в състава на Стопанския факултет.[v]

Важен аспект от дейността на катедрата от основаването и до днес са големият брой библиографски указатели, които имат голямо видово и тематично разнообразие и са разработени от студентите, завършващи бакалавърска и магистърска степени, във вид на дипломни работи.

Освен това, преподавателите от катедрата разработват и теоретични въпроси по библиографознание.

Библиографски указатели под форма на дипломни работи се разработват и от студентите завършващи „Център за квалификация" към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий".

Петков, Петко. История на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". В. Търново, 2003, с. 11.

[ii] Пак там, с. 65.

[iii] Пак там, с. 23.

[iv] Пак там, с. 121.

[v] Габровска, Свободозаря. Проф. Марин Ковачев и висшето библиотечно образование в България. // С б о р н и к в чест на проф. Марин Ковачев във връзка със 70 – годишнината му / Състав. Елена Георгиева, Живка Радева, Теодор Иванов. В. Търново, 2005, с. 32 – 34.

Може да изтеглите целият текст от тук:

Bibliografiyata-v-nau4-period-izd..doc

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...