Отиди на
Форум "Наука"

Бездомните кучета


Їwaнь

Recommended Posts

  • Потребител

Въпросът ще вземе скоро да стане разрешим само с референдум... Такова разделение на обществото не е имало от появата на ФК "Левски" и "ЦСКА".

В тази връзка една прясна новина:

Шуменската районна прокуратура образува досъдебно производство срещу 24-годишен шуменец за убийството на бездомно куче.

Срещу Николай Каменов ще бъде повдигнато обвинение в хулиганство и ако бъде осъден може да получи до 2 години затвор или пробация, съобщиха от прокуратурата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Има неща, които не е редно да се решават с референдум.

Най-пресен пример - идиотската (според мен) идея за референдум по строителството на АЕЦ "Белене" - близко е до ума, че 99% от населението на страната (в т.ч. и аз) си няма понятие от чисто професионалната страна на въпроса и - не че нашето мнение в случая няма значение - но "относителното му тегло" би следвало да бъде незмеримо по-малко от това на специалистите.

Друг пример за неща, които няма как да се решават с реферерендум, са основните човешки права (примерно - не може да се провежда референдум, с който да лишим определени етнически групи от правото да гласуват, или от правото на свободно придвижване, да речем).

В случая с бездомните кучета, според мен влизат в сила и двата довода - вън от съмнение да се придвижваш по населените места, без да се оглеждащ непрекъснато, е основно човешко право; също така, няма съмнение, че проблемът следва да бъде решаван професионално, а не въз основа на емоции.

Накратко моята рецепта - промяна на законодателството, така че от него да бъде изхвърлен малоумния принцип "Кастрирай и върни" и да се предвиди евтаназия за всяко заловено безстопанствено куче, за което не се намери собственик в рамките на 72 часа от довеждането му в изолатора (или приюта) - това, заедно с въвеждането на ред в регистрацията на кучетта (в случая законодателна промяна не е необходима - просто изпълнителната власт трябва да спре да бойкотира този процес) ще реши проблема в равките на два-три месеца, най-много половин година (за София - където проблемът е най-комплициран).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...