Отиди на
Форум "Наука"

Кафето и цигарите защитават мозъка!?


Recommended Posts

  • Администратор
Чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни?! Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък., защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени.

Специалистите от Колумбийския университет (Columbia

University) под ръководството на Карън Мардър са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе.

Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик.

Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.

Прочети цялата новина: http://biology.nauka.bg/news.php?readmore=13

post-6-1277546503,8056_thumb.jpg

post-6-1277546504,3306_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може да го защитават за известне период от верме, после организмът овръща на удара, според мен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

с оглед на доказаните вредни ефекти на цигарите върху всички органи и системи на организма, при тях ползата е в пъти по-малка от риска за здравето. Иначе статията може да се ползва като добро оправдание за пушачите да продължат да тровят себе си и околните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

с оглед на доказаните вредни ефекти на цигарите върху всички органи и системи на организма, при тях ползата е в пъти по-малка от риска за здравето. Иначе статията може да се ползва като добро оправдание за пушачите да продължат да тровят себе си и околните.

E, прилагаш "двоен" стандарт :biggrin:

Науката си е наука. Ако на някой не му харесват нейните изводи и се чувстват лично засегнати, просто, да си каже, че е негово мнение: Както аз, например:

1.Считам, че МНОГО по-големи отровители са пушаците от автобусите на градския транспорт (и междуселищния!). За личен опит: покарай велосипед зад тез прословути ТРАНС-портни средства.

2.Всички КОСМО-опити с пробиване на озоновия слой, докараха дупки в него!

3.Всяко "вкарване" на пластмаса в хранителната промишленост значително трови, нас, потребителите. Ами ГМО-то, ами ... и т.н., знам, че знаеш всичките недостатъци на цивилизацията, която глези богаташчета.

И, разбира се, пушенето е вредно, в някаква ГОЛЯМА доза - и за пушача, и за околните.

Но - всяко нещо що е в употреба - трябва да е в подходящата ДОЗА. Дори, радиоктивното облъчване... не знам, дали ме разбираш! :biggrin:

От много по-отдавна от таз информация знам (друго изследване), че цигара с кафе е по-безопасно, отколкото отделно кафе, отделно цигара. И ... така съм направил - пия по 5-6 кафета разпределени в деня с по една цигара... Това ми е норма от близо 30г... Преди това пушех по 2 пакета "Арда" (без филтър) на ден и наистина - не се чувствах добре.

Сега, когато велосипедирам (по принуда) след МПС - не се чувствам добре.

...

Не можем да се откажем от ... сичкия кеф, в полза на здравеопазване. Пускаме естествения отбор в действие и всичко си отива на мястото..., съгласно некои науки! :biggrin:

...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Поздрав, ако толкова те притеснява, че ще получиш абстиненция при спирането на цигарки - има си никотинови лепенки вече. Така организмът си получава дозата никотин, с която е свикнал, но без бензпирени, катрани и CO2 съдържащи се в цигарения дим, които правят повечето проблеми. Така че решение винаги има. :smokeing:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Новинката" е малко брадата. От къде 2008 г. е. smokeing.gif

И очевидно "откритието" е финансирано я от Бритиш Табако, я от Филип Морис. smokeing.gif Както куп "открития" за "полезността" на това и онова се правят днес. smokeing.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Ако приемем Дарвиновата теория за еволюцията, то трябва да си зададем въпроса :

Има ли поне едно животно на планетата ни, което да пуши или да му е приятен цигареният дим?

Пробвайте и с алкохол - няма да пие.

А човекът, особено - пушачите, ще ти докара от девет дерета вода за да повярваш че е хубаво да пушиш. В Пловдивската болница за гръдоболни почина мой близък .Бях там, направи ми впечатление, че на всяко легло е поставена кислородна инсталация за дишане. Какво бе учудването ми, когато в тоалетната същите хора пушеха скришно. Дори мисля, че трябва в здравния закон да има специална графа дебело подчертана - пушиш ли и се разболееш от заболяване на горните дихателни пътища и белодробно заболяване, ами плащай си лечението сам, а застраховките на живот да бъдат с по-големи вноски! В личната здравна карта да има код за това.

Сега сме на второ място по пушене в ЕС. Тая комбинация - кафе + цигари е написана сигурно от тия с водата от 9 дерета. То и водката разширява кръвоносните съдове и спада кръвното, но пробвайте да изпиете една бутилка водка и да седнете зад волана! Ако ви хване катаджията, му обяснете, че сте пили заради проблема с кръвното.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
И, разбира се, пушенето е вредно, в някаква ГОЛЯМА доза - и за пушача, и за околните.

Андрей Слабаков е живо доказателство, че не е така :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ли поне едно животно на планетата ни което да пуши или да му е приятен цигарения дим.Пробвайте и с алкохол няма да пие.

Зависи какъв е алкохолът. Котката ми пиеше бира, не се шегувам! :punk:

Но едва ли има животно, което да хареса концентрат.

Иначе познавам хора, които са фрапантни примери за системна злоупотреба с алкохол, кафе и цигари и са си съвсем здрави! Едва ли толкова алкохолът и цигарите им помагат за това, вероятно е генетика. Непушачите и трезвениците обаче пропускат да отчетат и удоволствието и спокойствието, които носят тези продукти на консуматорите си, като по-този начин спомагат за намаляване на стреса. А е очевидно, че стресът е изключителено опасен и причина за огромен брой болести. Т.е. нещата вероятно са по-сложни и нееднозначни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Непушачите и трезвениците обаче пропускат да отчетат и удоволствието и спокойствието, които носят тези продукти на консуматорите си, като по-този начин спомагат за намаляване на стреса. А е очевидно, че стресът е изключителено опасен и причина за огромен брой болести. Т.е. нещата вероятно са по-сложни и нееднозначни.

Това е така, но. Стресът е едно от нещата, с които доста може да се спекулира ;)

Едно е да се пуши 2-3 цигари на ден, само за релакс, друго е цигара от цигара, особено наблъскани с толкова вредни вещества цигари и от съвсем ранна възраст. Същата работа и с алкохола - да, има благотворно въздействие в малки количества, действа антистре. От стрес бях развила по едно време зависимост към кафе. Бях на много стресова работа и това беше единственото ми анти-стрес занимание през дългите дни пред компютъра в голямата зала с колеги. Ако не пиех поредното еспресо, започвах да се треса; щом отпиех, направо жива нирвана. Отказването от кафе при хора, които обичат и пият кафе, може да доведе до по-големи вреди за тях, отколкото свеждането му до разумна или малка доза сутрин. Чисто физиологично кафето има своите ползи. /От друга срана, големите дози, в комбинация с лошо хранене, уседнал начин на живот и цигари, + стрес, води безспорно до вреди за здравето. Така че един фактор, който може да мине за анти-стрес, всъщност силно допринася за проблеми/. Да, намаляването води до временен стрес, но няма как 7 кафета на ден да са полезни.

/Оливър Сакс има един разказ за човек, който изгубва обонянието си заради някакъв неврологичен проблем с центъра на обонянието в мозъка. Продължил да живее, както преди, сипвал си сутрин кафе и пр. Една сутрин, правейки си кафето, обонянието му се върнало. Изпълнен с радост, отива при д-р Сакс, който констатира, че не му се е върнало обонянието. Халюцинация, внушение и пр. Мозъкът е възстановил преживяването :) /

Съгласна съм, че можем да чуем какви ли не неща за ползите от цигарите. А и да не забравяме, че всяко изследване е нечия поръчка, така че дори изводите на учените не може да се приемат безрезервно и изолирано.

Случката на nampo ми напомни за една съседка, чието няколкомесечно бебе лежа в болница с много тежки дихателни проблеми. Тя много пуши, в т.ч. през двете бременности и кърменето, и заедно с мъжа си и свекърва си се съдират да пушат при децата. Като излязоха от болницата, й казах за пореден път за цигарите. Тя отговори: "Ох, да бе. Те и лекарите това казаха. Ние там бяхме с една друга майка, дето бебето й беше болно, и на нея й се караха, и добре че беше тя, та си се оплаквахме една на друга колко лоши ни изкарват."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако приемем Дарвиновата теория за еволюцията то трябва да си зададем въпроса .Има ли поне едно животно на планетата ни което да пуши или да му е приятен цигарения дим.Пробвайте и с алкохол няма да пие .Човекът особено пушачите ще ти докарат от девет дерета вода за да повярваш че е хубаво да пушиш. В Пловдивската болница за гръдоболни почина мой близък .Бях там направи ми впечатление че на всяко легло е поставена кислородна инсталация за дишане.Какво бе учудването ми когато в тоалетната същите хора пушеха .Дори мисля че трябва в здравния закон да има специална графа дебело подчертана пушиш ли и се разболееш от заболяване на горните дихателни пътища и белодробно заболяване ами плащай си лечението.В личната карта да има код за това .Затова сега сме на второ място по пушене в Евро съюза.Тая с кафето и цигарите е написана сигурно от тия с водата от 9 дерета .То и водката разширява кръвоносните съдове и спада кръвното но пийте една водка и седнете зад волана .Ако ви хване катаджията му обяснявайте че е заради кръвното.

Ами с широко рекламираният "безвреден и в същност полезен" алкохол как стои въпроса? Някой виждал ли е алкохолът какво причинява на човешкият организъм? Не по-малко неприятна гледка е от цигарите. И знаете ли за медицината колко грама алкохол вредят на здравето и се приемат за алкохолизъм (от 20 грама скоро ги увеличиха на 30 грама, макар и да не обясниха защо)?

И ако пушачите се гонят из цял свят като някаква особено опасна секта, алкохолът продължава да се рекламира, само дето не са казали, че има витамини в него. И ако те хванат да пушиш на обществено място не ти мърда глоба (а в някои страни и затвор май бяха предвидили), то ако те хванат да се друсаш на публично място - ами нищо, то това било "лична доза" просто... А какво става с наркоманите и до какво води, на никой не му дреме, защото алкохолът и дрогата засягали "само" употребяващия ги, ерго са безопасни за обществото едва ли не. Ами не знам да има семейства с тежки драми и разводи заради цигари (ии ако има ще се броят на пръсти), но заради алкохол и дрога са стотици хиляди.

За ГМО да не говоря. А това, че животните не употребявали... ами не е вярно, пийват си юнашки:

http://vbox7.com/play:af6b461f :tooth:

Затова, призовавам всички съвестни членове на обществото: на оръжие срещу пушачите, виновниците за най-опасните вреди за човечеството!!! Да ги избием до крак ако се инатят и не се отказват от гнусния си порок, а после като се справим с тях, можем да си поркаме, да се друсаме и да замезваме с ГМО - те поне ако не са безвредни, не са толкова вредни... за сега! :punk::tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако нещо е много полезно и вкусно, няма да му забраняват да се рекламира, нали?!

А познайте от какво почина мъжът, който стана известен с рекламата на цигарите "Марлборо"!

Ами, елементарно, Уотсън - от цигарите!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако нещо е много полезно и вкусно, няма да му забраняват да се рекламира, нали?!

А познайте от какво почина мъжът, който стана известен с рекламата на цигарите "Марлборо"!

Ами, елементарно, Уотсън - от цигарите!

:tooth: :tooth: :tooth:

Мда, рекламират се само вкусни и кумулативно дадено, полезни неща! ГМО-та, овкусени с Е-тата са много, ама много полезни. Направо водят до стерилност между 50-70% на следващото поколение (изследвания с мишки), до рак, до редица болести и генетични мутации с неизвестен край. А иначе, са много вкусни и полезни. :punk: :punk: :punk:

Алкохолът - тоже! Прави те безсмъртен и летиш на остатъците от черния си дроб или на тромбоцитите от инсулта си. Абе, кеф си е това рекламата на полезни и вкусни... продукти. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мда... и парите придават голям вкус на полезните продукти.

Кутийка цигари със зор стига 5-6 лева. Най-калпавата дрога (хероин) най-евтино по колко се харчи? За другото да не говорим като коката и други полезни неща за "лична" употреба? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мога да разбера каква е логиката на твърдения като "цигарите са вредни" да се отговоря с твърдения "ама то и алкохолът е вреден, и колата, че и продуктите с ГМО"? /Пък то визираните продукти, с набедените ГМО, дори и да не бяха с генно немодифицирани съставки, щяха да си бъдат все толкова вредни, особено в количествата, в които се употребяват и кумулативно в съчетанието с другите фактори, характерни за ежедневието ни и/или за хранителната и здравната ни култура/. Цигарите са сред най-големите бичове за здравето и фактът, че не са единственият, не ги прави по-приемливи или пък - онеправдани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Там е проблемът, че са вредни, но не са най-големите бичове (това е малко като световната лакърдия за глобалното затопляне, а то се оказа, че в същност е застудяване). Изследванията в САЩ от последните години, показват че масовото затлъстяване, което в преобладаваща степен е резултат от американските ГМО-та (те вече нямат и друга храна като цяло) е и здравословно и икономически по-вредно от въздействието на тютюна. Само че не виждам да има законодателна истерия в световен мащаб около ГМО-тата, алкохола и другите не само еднакво вредни, но и по-вредни от тютюна неща. С което не оправдавам въздействието на тютюна, но да се приказва, че той е най-световното зло е просто глупаво и наивно и само него да гонят. Нали идеята с тютюна е да се грижим за здравето на човека? Дека е тази грижа в същия категоричен мащаб по отношение на ГМО-тата, на алкохола, на дрогата (изкуствена и естествена), на химическото замърсяване на околната ни среда и прочие?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Би ми било интересно да дадеш изследвания, за да се аргументираш контректно. Мисля, че твърденията ти са популистки, извинявай за израза, и са погрешни, но бих си сменила мнението, ако видя убедителни данни. Факт е, че не се прави достатъчно, че информацията се манипулира и че има ясно случаи, в които индустриалните интереси, а не загрижеността за здравето са водещи, но подобна апологетика на тютюна не е научна и коректна. Между другото затлъстяването в САЩ е много любима парадигма, но малцина знаят, че по един от показателите за затлъстяване или наднормено тегло /не помня точно кое сред младежи сме на почетното второ място, веднага след САЩ. И не, ГМОтата не са ни криви. За повече конкретни статистически данни можете да погледнете сами ТУК

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А това, че животните не употребявали... ами не е вярно, пийват си юнашки:

http://vbox7.com/play:af6b461f :tooth:

Това е страшно просто! :tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това е страшно просто! :tooth:

Oсобено нашите далечни братовчеди маймуните са ненадминати в употребата на алкохол:

:laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Кафето и особено пък - цигарите - защитават мозъка, само когато сте далеч от тях. mf_oct__01.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кафето и особено пък - цигарите - защитават мозъка, само когато сте далеч от тях. mf_oct__01.gif

А с алкохола, дрогата и ГМО-тата как стои въпроса с мозъка, че не споменавате ни дума по въпроса? ;)

А относно мозъка... медиците казват, че само цигарите не влият на мозъка така, че да се променя субективното възприятие и личност на човека. А мой приятел лекар ми сподели преди време, че познавал доста бивши пушачки, но такова нещо като бивша алкохоличка почти нямало, въпреки че броят на алкохоличките доста се увеличил последните десетилетия. И обясни нещо доста сложно за нервната система на жената и за въздействието на алкоха върху нея като привикване, поражения, смяна на личността и всичко останало прекрасно от това. При мъжете било малко по-добре, те по успявали да се откажат от алкохола пак поради специфики на нервната система на мъжкия пол.

Но както и да е. Предлагам да бием пушачите, че те май са виновни и за глобалното затопляне, а ако водката не е добре охладена или бирата... кофти работа. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А с алкохола, дрогата и ГМО-тата как стои въпроса с мозъка, че не споменавате ни дума по въпроса? ;)

А темата да не би да е за алкохола, дрогата и ГМО-тата? :bigwink:

Ето нарочна тема за Алкохолизъм

Наркотиците

и ГМО 1, ГМО 2 и ГМО 3

Убедила съм се, че начинът на мислене "всичко е вредно" и "то знае ли човек от какво ще си увреди здравето с тоя въздух и тия продукти" е много мързелив и безотговорен. Защото предполага по-малко усилия за грижата за здравето и хвърля прекалено много вината върху външни фактори /злите политици, гадната индустрия/, вместо да подчертае ролята на личното съзнание, разумната избирателност и независимите информирани решения. Много пречи срещу изграждането на една по-рационална и отговорна здравна култура. Тази последната се състои в това да се осъзнава, че количествата на всяко нещо са важни /противно на старата българска сентенция "без едно мога, с едно не мога"/, че нещата действат с натрупване и че винаги има и по-здравословна алтернатива, поне в рамките на нашия собствен живот и че има храни, които по дефиниция са вредни. Например човек винаги може да избягва пакетираните и дълготрайни храни, в които по правило има твърде много вредни Ета и ГМОта, да намали месата и пр. животински продукти, които пък имат твърде много хормони и антибиотици и да яде по-умерено сладко. И последно за ГМОтата и свръхтеглото - ако един човек всеки ден, или поне системно поема храна, която се състои само от хамбургери, пържени картофи, кетчуп и стекове, в стандартните американски мегапорции, придружено с литри кола, сладолед и сладки неща в пакетчета, дори и всичко това да е от градината или фермата на баба ми и да е без помен от ГМО или консерванти и подобрители на вкуса, неминуемо ще има излишни килограми и съответстващите им проблеми със здравето.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Колкото по-далеч стои човек от "рискови фактори" за здравето му - все е по-добре за него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За разлика от цигарите, които вредят при всяка доза, за алкохола има изследвания че малки дози от него влияят положитлено на сърдечносъдовата система. В допълнение, слабоалкохолните естествени напитки също така са един добър източник на микроелементи от които организма се нуждае и понякога няма от къде да вземе. Така че алкохола е съвсем друг въпрос.

Е, хайде сега - нали точно причината за тази тема е, че и кафето и тютюна имат някакво полезно действие в малки количества. Дори змийската отрова в малки количества е лекарство.

Ей това най-много ме дразни - като сса се хванали с тютюна, та тютюна - враг номер едно на човечеството. Ами враг си е, но нито е номер едно, нито е единствен. Истината е, че кампанията против тютюна е поредната модерна шумотевица уж в името и за благото на здравето на хората.

ПП - и колко малки са тези количества алкохол, които са полезни след като медиците казват, че 30 грама алкохол вече вреди на организма и това е медицинския праг за алкохолизъм?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, хайде сега - нали точно причината за тази тема е, че и кафето и тютюна имат някакво полезно действие в малки количества. Дори змийската отрова в малки количества е лекарство.

Ей това най-много ме дразни - като сса се хванали с тютюна, та тютюна - враг номер едно на човечеството. Ами враг си е, но нито е номер едно, нито е единствен. Истината е, че кампанията против тютюна е поредната модерна шумотевица уж в името и за благото на здравето на хората.

ПП - и колко малки са тези количества алкохол, които са полезни след като медиците казват, че 30 грама алкохол вече вреди на организма и това е медицинския праг за алкохолизъм?

Ще се повторя, или даже потретя, а и Ласт Роман също спомена: в цигарите има много примеси, които са изключително вредни, освен че безспорно са доказани вредите от пушенето изобщо /пускала съм връзки към научни публикации в темата за тютюнопушенето, няма да го правя пак/. Катранът и никотинът не са основният проблем. Има различни добавки, за по-бавно изгаряне и още какво ли не. Има значение дали един човек започва да пуши по много още преди да е приключил растежът на тялото му /както често става, поне у нас/, има значение дали започва да пуши на 30 г. За жените по-специално пушенето е особено вредно, поради хормонални причини. Дори пасивното пушене е доказано вредно, особено за деца.

Сравнения между алкохола и цигарите могат да се правят, но много предпазливо и прецизно. 30 г алкохол - но какъв? Концентрат, червено вино, бира и пр. и пр. Как се пие - на гладно или не? В бирата например се съдържат неща, които са доказано полезни и ако се пие умерено, вреда няма да нанесе. Същото важи за виното и дори за някои концентрати. А и няма такова безапелационно мнение /"медиците казват"/, според което 30 г вече вреди. Ако има - дайте го, да видим как се е стигнало до този извод, на базата на каква статистика. Щото и аз познавам лекари, които твърдят, че пушенето по време на бременност не води до проблеми и че рязкото спиране на цигарите носело повече вреди, отколкото намаляването им, пак в този случай. Та, вместо реторики и празнословие, давайте изследвания.

Специално за кампаниите срещу тютюна, тя най-малкото не е модерна шумотевица, а е от много десетилетия /още по времето на ВСВ в Германия се доказват нееднозначно връзките между пушенето и заболеваемостта, в частност за някои болести/. Просто едва напоследък има реални резултати. А и пушенето е най на прицел, защото там вредите са най-безспорни, от една страна, а от друга съпротивата на индустрията е /била/ голяма.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...